Ege Üniversitesinden:
EGE ÜNİVERSİTESİ İLAÇ GELİŞTİRME VE FARMAKOKİNETİK ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Başlangıç Hükümleri
Amaç
MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Ege Üniversitesi İlaç Geliştirme ve Farmakokinetik Araştırma ve Uygulama Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2- (1) Bu Yönetmelik; Ege Üniversitesi İlaç Geliştirme ve Farmakokinetik Araştırma ve Uygulama Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.
Dayanak
MADDE 3- (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4- (1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) Danışma Kurulu: Merkezin Danışma Kurulunu,
b) Merkez: Ege Üniversitesi İlaç Geliştirme ve Farmakokinetik Araştırma ve Uygulama Merkezini,
c) Müdür: Merkezin Müdürünü,
ç) Rektör: Ege Üniversitesi Rektörünü,
d) Üniversite: Ege Üniversitesini,
e) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Merkezin Amaçları ve Faaliyet Alanları
Merkezin amaçları
MADDE 5- (1) Merkezin amaçları şunlardır:
a) İlaç, biyolojik medikal ürünler, kozmetikler, tıbbi cihazlar, gıdalar, gıda takviyeleri, fonksiyonel ve takviye edici gıdalarla ilgili temel ve uygulamalı bilimler alanında araştırma geliştirme faaliyetlerini koordine etmek ve bu alanda birbirinden bağımsız yapılan aynı konudaki çalışmaları birleştirip üretime dönük sonuçlar elde etmek.
b) Gereksinim duyulan her türlü temel, translasyonel ve klinik araştırmaları yapmak ve konuya ilişkin ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde gerek görülen her türlü hizmeti gerçekleştirmek.
c) Kamu kurumları ve özel sektör kuruluşlarının sorunlarıyla ilgili projeler hazırlamak, teknik sorunların çözümünde yardımcı olmak.
ç) Merkezin amaçları ile ilgili tüm uygulama alanlarında yürütülen bilimsel ve teknik araştırma ve uygulamaları teşvik etmek ve desteklemek.
Merkezin faaliyet alanları
MADDE 6- (1) Merkezin faaliyet alanları şunlardır:
a) İlaç, biyolojik medikal ürünler, kozmetikler, tıbbi cihazlar, gıdalar, gıda takviyeleri, fonksiyonel ve takviye edici gıdalarla ilgili alanlarda Üniversitenin ve sanayinin ihtiyaç duyduğu araştırma ve uygulama yapan personelin yetişmesini teşvik etmek ve bunun gerçekleştirilmesi için gerekli ortam ve imkânları hazırlamak.
b) Yurt içi ve yurt dışındaki ilgili kamu kurumları ve özel sektör kuruluşlarıyla iş birliği yapmak, bilgi alışverişinde bulunmak ve yüksek teknoloji projeleri için finans kaynakları teminine çalışmak.
c) Merkezin amaçları doğrultusunda uygulamalı bilimlerin gelişmesine katkıda bulunmak.
ç) İlaçların, biyolojik medikal ürünlerin, kozmetiklerin, tıbbi cihazların, gıdaların, gıda takviyelerinin, fonksiyonel ve takviye edici gıdaların araştırma ve geliştirilmesi ile ilgili bilimsel toplantılar düzenlemek ve yayın yapmak.
d) Üniversite bünyesinde Merkezin amaçlarıyla ilgili mevcut diğer araştırma laboratuvarları, uygulama ve araştırma merkezleri ve benzer birimler arasındaki ilişkileri geliştirmek, organik bağları kuvvetlendirmek, bunların AR-GE imkânlarının birimler arası ortak kullanıma açılmasını kolaylaştırmak.
e) Merkezin amaçları doğrultusunda ilgili mevzuat hükümleri kapsamında yurt dışına personel göndermek ya da yurt dışından bu amaçla gelenleri kabul etmek.
f) İlgili mevzuat hükümleri kapsamında verilen diğer görevleri yapmak.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri
Merkezin yönetim organları
MADDE 7- (1) Merkezin yönetim organları şunlardır:
a) Müdür.
b) Yönetim Kurulu.
c) Danışma Kurulu.
Müdür
MADDE 8- (1) Müdür; ilaç, biyolojik medikal ürünler, kozmetikler, tıbbi cihazlar, gıdalar, gıda takviyeleri, fonksiyonel ve takviye edici gıdalar, ilaç araştırma geliştirme ve farmakokinetik uygulamalarla ilgili alanlarda faaliyet göstermiş tercihen Eczacılık veya Tıp Fakültesi öğretim elemanları arasından Rektör tarafından üç yıllık süre için görevlendirilir. Görev süresi dolmayan Müdür yerine yeni bir Müdür görevlendirmesi yapılamaz. Görev süresi biten Müdür yeniden görevlendirilebilir.
(2) Müdüre çalışmalarında yardımcı olmak üzere, Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışmaları bulunan Üniversite öğretim elemanları arasından en fazla dört kişi Müdürün önerisi üzerine Rektör tarafından üç yıllık süre için müdür yardımcısı olarak görevlendirilir. Müdür, görevi başında olmadığı zamanlarda müdür yardımcılarından birini vekil olarak bırakır.
(3) Müdür yardımcıları, Merkezin amaçları doğrultusunda Müdür tarafından verilen görevleri yapar ve Müdüre karşı sorumludurlar.
Müdürün görevleri
MADDE 9- (1) Müdürün görevleri şunlardır:
a) Merkezi temsil etmek.
b) Merkezin amacı doğrultusunda yönetim ve işleyişine ilişkin gerekli tedbirleri almak ve uygulamak.
c) Yönetim Kurulu ve Danışma Kuruluna başkanlık etmek.
ç) Yönetim Kurulunun aldığı kararları uygulamak, sonuçlarını izlemek ve denetlemek.
d) Merkezin bütçe ile ilgili önerilerini hazırlamak ve Yönetim Kurulunun görüşünü müteakip Rektörün onayına sunmak.
e) Merkez bünyesinde oluşturulan çalışma gruplarının faaliyetlerini düzenlemek, yürütmek ve denetlemek.
f) Merkezin amaçları doğrultusunda yurt içi ve yurt dışı kuruluşlarıyla iş birliği, iş ve işlemleri yürütmek.
g) Merkezin yıllık faaliyet raporunu Yönetim Kurulunun görüşünü müteakip Rektöre sunmak.
ğ) Merkezin finans kaynaklarının geliştirilmesi ve bunların en uygun biçimde kullanılması için gerekli girişimlerde bulunmak.
h) Danışma Kurulunda saptanan görüş ve önerilerin değerlendirilmesine ve uygulama amaçlarına yönelik olarak Danışma Kuruluna rapor sunmak.
ı) İlgili mevzuat hükümleri kapsamında Rektör tarafından verilen diğer görevleri yapmak.
Yönetim Kurulu
MADDE 10- (1) Yönetim Kurulu; Müdürün başkanlığında ve Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışmaları bulunan Üniversite öğretim elemanları arasından Müdürün önerisi üzerine Rektör tarafından üç yıllık süre için görevlendirilen dört üye olmak üzere toplam beş üyeden oluşur. Görev süresi sona eren üyeler yeniden görevlendirilebilir. Görev süresi bitmeden ayrılan veya altı aydan fazla süreyle başka yerde görevlendirilen üyenin yerine kalan süreyi tamamlamak üzere yeni üye görevlendirilir.
(2) Yönetim Kurulu, Müdürün çağrısı üzerine ayda en az bir kez salt çoğunlukla toplanır ve kararlar oy çokluğuyla alınır. Oyların eşit olması durumunda Müdürün kullandığı oy yönünde çoğunluk sağlanmış sayılır. Müdür veya en az üç üyenin yazılı başvurusu üzerine Yönetim Kurulu daha sık toplanabilir. Müdür yardımcıları oy hakkı olmaksızın Yönetim Kurulu toplantılarına katılabilir.
Yönetim Kurulunun görevleri
MADDE 11- (1) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:
a) Merkezin amaçları doğrultusunda gerekli faaliyetleri gerçekleştirmek.
b) Merkezin amaçları doğrultusunda Merkezin yönetim ve çalışmaları ile ilgili kararları almak.
c) Merkez bünyesinde kurulan çalışma grupları ve bu gruplarda görevlendirilen kişiler ile ilgili Müdürün önerilerini incelemek ve karara bağlamak.
ç) Müdür tarafından hazırlanan yıllık faaliyet raporunu Rektöre sunmak.
d) Müdür tarafından hazırlanan bir sonraki yılın çalışma programını ve bütçe önerisini karara bağlamak.
e) Yurt içi ve yurt dışı kuruluşlarla ortaklaşa yürütülecek çalışmaların temel ilkelerini belirlemek ve süreçleri izlemek.
f) Danışma Kurulundan gelen teklifleri değerlendirerek karara bağlamak.
g) İlgili mevzuat hükümleri kapsamında verilen diğer görevleri yapmak.
Danışma Kurulu
MADDE 12- (1) Danışma Kurulu; Müdürün başkanlığında, Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışmaları bulunan Üniversite öğretim elemanları ve/veya mensupları, kamu kurumları ve özel sektör kuruluşlarındaki kişiler arasından Rektör tarafından üç yıllık süre için görevlendirilen en az beş en fazla on beş üyeden oluşur. Müdürün önerisi üzerine Rektör tarafından en fazla beş kişi daha davet edilebilir.
(2) Danışma Kurulu yılda salt çoğunluk aranmadan en az bir kez toplanır.
Danışma Kurulunun görevleri
MADDE 13- (1) Danışma Kurulunun görevleri şunlardır:
a) Merkezin amacı ile ilgili olarak her türlü öneriyi dile getirmek ve alınan tedbirler ve yapılan uygulamalar hakkında görüş bildirmek.
b) Ülkedeki sanayi kuruluşları ile diğer bilimsel ve teknolojik kuruluşlarla iş birliği ortamının oluşturulup geliştirilmesine katkıda bulunmak.
c) Üniversite dışı finans kaynaklarının değerlendirilmesi konusunda görüş bildirmek.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Çalışma grupları
MADDE 14- (1) Merkezin amaçlarının gerçekleştirilmesi için farklı faaliyetleri yürütmeye ve verimliliği artırmaya yönelik olarak Üniversite öğretim elemanları arasından Müdürün önerisi üzerine Yönetim Kurulu tarafından bir yıllık süre için çalışma grupları oluşturulabilir.
(2) Çalışma gruplarının görev ve yetkileri ile çalışma esasları Yönetim Kurulu tarafından belirlenir.
Personel ihtiyacı
MADDE 15- (1) Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacı, 2547 sayılı Kanunun 13 üncü maddesi uyarınca Rektör tarafından görevlendirilen personel ile karşılanır.
Hüküm bulunmayan haller
MADDE 16- (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, 2547 sayılı Kanun ve ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır.
Yürürlükten kaldırılan yönetmelik
MADDE 17- (1) 7/2/1997 tarihli ve 22901 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ege Üniversitesi İlaç Geliştirme ve Farmakokinetik Araştırma-Uygulama Merkezi Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.
Yürürlük
MADDE 18- (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 19- (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Ege Üniversitesi Rektörü yürütür.