Ege Üniversitesinden:
EGE ÜNİVERSİTESİ MERKEZİ ARAŞTIRMA TEST VE ANALİZ LABORATUVARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Başlangıç Hükümleri
Amaç
MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Ege Üniversitesi Merkezi Araştırma Test ve Analiz Laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2- (1) Bu Yönetmelik; Ege Üniversitesi Merkezi Araştırma Test ve Analiz Laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları kapsar.
Dayanak
MADDE 3- (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4- (1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) Danışma Kurulu: Merkezin Danışma Kurulunu,
b) Merkez (EGE-MATAL): Ege Üniversitesi Merkezi Araştırma Test ve Analiz Laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezini,
c) Müdür: Merkezin Müdürünü,
ç) Rektör: Ege Üniversitesi Rektörünü,
d) Üniversite: Ege Üniversitesini,
e) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Merkezin Amaçları ve Faaliyet Alanları
Merkezin amaçları
MADDE 5- (1) Merkezin amaçları şunlardır:
a) Üniversite bünyesindeki mevcut araştırma laboratuvarları, uygulama ve araştırma merkezleri ve benzer birimler ile iş birliği içerisinde hareket etmek, Merkeze ait AR-GE imkânlarının birimler arası ortak kullanıma açılmasını sağlamak.
b) Üniversite bünyesindeki mevcut araştırma laboratuvarı, araştırma grupları ve benzer birimler arasındaki test-analiz ve laboratuvar iş birliği faaliyetlerinin geliştirilmesi ve güçlendirilmesi yoluyla disiplinler arası çalışma ortamını oluşturmak.
c) Üniversitede yürütülen AR-GE faaliyetlerinin kalitesinin artırılmasına yönelik olarak, birimlerin ortak ihtiyacı olan ileri araştırma düzeneklerinin ve cihaz altyapısının belirlenmesi, temini ve çalıştırılması sonucu araştırma ortamının geliştirilmesine destek olmak.
ç) Üniversiteler, araştırma merkezleri, kamu kurumları ve özel sektör kuruluşlarından gelecek test-analiz ve laboratuvar kullanımı taleplerinin karşılanmasına yönelik teknik ve danışmanlık hizmetlerini vermek.
d) Kamu kurumları ve özel sektör kuruluşları, yurt içi ve yurt dışı üniversiteler ve araştırma kurumları ile disiplinler arası ortak bilimsel ve teknolojik, iş birliği projelerinin Merkezin laboratuvar imkânları ile yürütülebilmesine yönelik gerekli zemini oluşturmak.
Merkezin faaliyet alanları
MADDE 6- (1) Merkezin faaliyet alanları şunlardır:
a) Üniversite birimleri ile iş birliği içinde laboratuvar cihazlarının envanterinin güncel tutulması ve Merkez bünyesinde yapılamayan analiz ve testler için birimlere yönlendirme yapmak.
b) Üniversitedeki birimlerin ortak ihtiyacı olan ileri araştırma düzeneklerini belirlemek ve temin etmek için gerekli çalışmaları yapmak.
c) Teknolojik gelişmelerin sürekli izlenerek laboratuvardaki cihazların günün koşullarına uygun olarak güncellenmesini sağlamak.
ç) Merkezin amaçları doğrultusunda ilerde karşılaşılabilecek araştırma sorunlarının çözümlerine yönelik gerekli altyapının oluşması için girişimlerde bulunmak.
d) Merkezin, gerekli sertifikaları alabilmesi için gerekli çalışmaları yapmak.
e) Merkez bünyesindeki teknik personelin yurt içinde ve yurt dışında yetiştirilmesine yönelik çalışmalar yapmak.
f) Merkezin amaçları doğrultusunda seminerler, konferans, kurs ve bilimsel toplantılar düzenlemek.
g) Gerektiğinde Merkeze bağlı yeni alt birimler kurmak.
ğ) İlgili mevzuat hükümleri kapsamında Merkezin amaçlarına uygun diğer çalışmaları yapmak.
h) Merkezin tam zamanlı hizmet verebilmesi için gerekli çalışmaları yapmak.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri
Merkezin yönetim organları
MADDE 7- (1) Merkezin yönetim organları şunlardır:
a) Müdür.
b) Yönetim Kurulu.
c) Danışma Kurulu.
Müdür
MADDE 8- (1) Müdür; Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışmaları bulunan Üniversitenin kadrolu öğretim üyeleri arasından Rektör tarafından üç yıllık süre için görevlendirilir. Görev süresi biten Müdür tekrar görevlendirilebilir. Görev süresi dolmayan Müdür yerine yeni bir Müdür görevlendirmesi yapılamaz. Müdür Merkezin tüm faaliyetlerinden Rektöre karşı sorumludur.
(2) Müdüre çalışmalarında yardımcı olmak üzere, Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışmaları bulunan Üniversite öğretim elemanları arasından iki kişi Müdürün önerisi üzerine Rektör tarafından üç yıllık süre için müdür yardımcısı olarak görevlendirilir. Müdür görevi başında bulunmadığı zamanlarda müdür yardımcılarından birini azamî altı aylık süre için vekil olarak bırakır.
(3) Müdür yardımcıları, Merkezin amaçları doğrultusunda Müdür tarafından verilen görevleri yapar ve Müdüre karşı sorumludurlar.
Müdürün görevleri
MADDE 9- (1) Müdürün görevleri şunlardır:
a) Merkezi temsil etmek.
b) Merkezin amaçları doğrultusunda çalışmalarının düzenli olarak yürütülmesini, geliştirilmesini sağlamak ve Merkezin yönetim ve işleyişine ilişkin gerekli tedbirleri almak.
c) Yönetim Kuruluna başkanlık etmek ve Yönetim Kurulunun aldığı kararları uygulamak.
ç) Merkeze ait araç ve gereçlerin verimli kullanılmasını, mesai saatleri içinde ve dışında sağlıklı işleyiş ve çalışmasını sağlamak amacıyla her türlü tedbiri almak ve uygulamak.
d) Merkezin yıllık faaliyet raporunu hazırlamak ve Yönetim Kurulunun onayıyla Rektöre sunmak.
e) Danışma Kurulunda tespit edilen görüş ve önerilerin değerlendirilmesi ve hangilerinin uygulamaya konulduğu konusunda Danışma Kuruluna bilgi vermek.
f) Merkezin ihtiyaç duyduğu personele ait nitelik ve nicelik bilgilerini gerekçeleriyle birlikte hazırlamak ve Yönetim Kurulunun onayını müteakip Rektörün oluruna sunmak.
g) İlgili mevzuat hükümleri kapsamında Rektör tarafından verilen diğer görevleri yapmak.
Yönetim Kurulu
MADDE 10- (1) Yönetim Kurulu, Müdürün başkanlığında ve Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışmaları bulunan iki üyesi Fen Fakültesi, iki üyesi Mühendislik Fakültesi ve iki üyesi diğer fakültelerin öğretim üyelerinden olmak şartıyla Müdürün önerisi üzerine Rektör tarafından üç yıllık süre için görevlendirilen altı üye olmak üzere toplam yedi üyeden oluşur. Görev süresi sona eren üyeler yeniden görevlendirilebilir. Müdür yardımcıları, Yönetim Kurulu toplantılarına oy hakkı olmadan katılır. Yönetim Kurulu toplantılarına, üç kez üst üste izinsiz ve mazeretsiz olarak katılmayan üyenin üyeliği kendiliğinden sona erer.
(2) Yönetim Kurulu, ayda en az bir kez salt çoğunlukla toplanır ve kararlar oy çokluğu ile alınır. Oyların eşit olması durumunda Müdürün kullandığı oy yönünde çoğunluk sağlanmış sayılır. Bunun dışında da Müdür, gerekli hallerde Yönetim Kurulunu toplantıya çağırabilir.
Yönetim Kurulunun görevleri
MADDE 11- (1)Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:
a) Merkezin bilimsel, teknik ve idari faaliyetlerini planlamak; çalışma düzenini, Merkezde çalışan personelin niteliklerini belirlemek ve Müdür tarafından hazırlanan personel ihtiyaçlarını görüşerek karara bağlamak.
b) Merkezin yönetimi ve çalışması ile ilgili kararlar almak.
c) Danışma Kurulunda oluşan görüş ve önerileri değerlendirmek.
ç) Müdür tarafından hazırlanan faaliyet raporunun düzenlenmesine ilişkin esasları tespit etmek, sunulan raporu değerlendirmek, bir sonraki yıla ait çalışma programını ve bütçe önerisini görüşerek karara bağlamak.
d) Merkezin akreditasyon çalışmalarını planlamak.
e) İlgili mevzuat hükümleri kapsamında verilen diğer görevleri yapmak.
Danışma Kurulu
MADDE 12- (1) Müdür, müdür yardımcıları ve Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışmaları bulunan Üniversite öğretim elemanları ve/veya mensupları, kamu kurumları ve özel sektör temsilcileri ve uzmanları arasından Yönetim Kurulunun önerisi üzerine Rektör tarafından üç yıllık süre için görevlendirilen en az on bir en çok on beş kişiden oluşur. Gerekli görülmesi durumunda Müdürün önerisi üzerine Rektör tarafından en çok beş kişi daha davet edilebilir. Görev süresi bitmeden görevinden ayrılan veya altı aydan fazla süreyle başka yerde görevlendirilen üyenin yerine aynı usulle kalan süreyi tamamlamak üzere yeni üye görevlendirilir.
(2) Danışma Kurulu, Rektörün ya da Rektörün görevlendirdiği bir rektör yardımcısının da katılımıyla yılda en az iki kez salt çoğunluk aranmadan toplanır.
Danışma Kurulunun görevleri
MADDE 13- (1) Danışma Kurulunun görevleri şunlardır:
a) Üniversitenin bilimsel ve teknolojik potansiyelinin artırılmasında Merkezin işlevleriyle ilgili olarak her türlü öneriyi dile getirmek ve alınacak tedbirler ve yapılacak uygulamalar hakkında görüş bildirmek.
b) Bölgedeki sanayi kuruluşları, diğer bilimsel ve teknolojik kuruluşlarla iş birliği içinde sektörün ihtiyacı olan test ve analiz ihtiyaçlarının belirlenmesinde yardımcı olmak.
c) Merkezin geliştirilmesine yönelik konularda Üniversite dışı finans kaynaklarının değerlendirilmesi konusunda görüş bildirmek ve bu yönde girişimlerde bulunulması için öneriler geliştirmek.
ç) Merkezin amaç ve faaliyet alanı ile ilgili uzman kişilerin görüş ve düşüncelerinin alınmasına imkân sağlamak.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Alt birimler (Laboratuvarlar)
MADDE 14- (1) Laboratuvarlar; Merkezin faaliyetleri içerisinde yer alan çeşitli analiz, test, ölçüm ve üretimlerin gerçekleştirildiği yerler olup, Yönetim Kurulu kararıyla kurulur.
(2) Merkezin amaçları doğrultusunda, konusunda yetkin ve uzman öğretim elemanları arasından Müdürün önerisi üzerine Rektör tarafından Laboratuvar yöneticileri görevlendirilir.
(3) Laboratuvar yöneticilerinin görevleri; laboratuvarların yönetim ve denetimini sağlamak, çalışmaları planlamak, sağlıklı bir biçimde yürütmek, diğer laboratuvarlarla iş birliğini sağlamak, aletlerin bakım ve onarımını yaparak bunların çalışır durumda olmasını sağlamak, ihtiyaç duyulan makina-teçhizat ve sarf malzemelerin temini konusunda çalışmalar yapmaktır.
(4) Laboratuvar yöneticileri faaliyetlerinden Müdüre karşı sorumludur.
Personel ihtiyacı
MADDE 15- (1) Merkezin akademik, idari ve teknik personel ihtiyacı, 2547 sayılı Kanunun 13 üncü maddesi uyarınca Rektör tarafından görevlendirilen personel ile karşılanır.
Harcama yetkilisi
MADDE 16- (1) Merkezin harcama yetkilisi Müdürdür.
Hüküm bulunmayan haller
MADDE 17- (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde 2547 sayılı Kanun ve ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır.
Yürürlükten kaldırılan yönetmelik
MADDE 18- (1) 15/9/2014 tarihli ve 29120 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ege Üniversitesi Merkezi Araştırma Test ve Analiz Laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.
Yürürlük
MADDE 19- (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 20- (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Ege Üniversitesi Rektörü yürütür.