İSTANBUL (AA) - ZEYNEP RAKİPOĞLU - Edirne'den Kars'a, Hatay'dan Sinop'a kadar birçok Anadolu kentinin kültürel, tarihi değerleri ile yöresel lezzetleri ve turistik mekanları, dünyanın beş büyük turizm fuarı arasında yer alan Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı'nda (EMITT) görücüye çıktı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Türk Hava Yolları'nın kurumsal sponsorluğunda, KOSGEB'in desteğiyle ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) ve Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği'nin (TTYD) iş ortaklığında TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde 22. kez kapılarını açan EMITT'te, Türkiye'deki birçok belediye ve valilik tarafından kurulan stantlarda, Anadolu'nun kültürel ve tarihi değerleri ile turistik mekanları tanıtılarak, yöresel lezzetleri ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.

60 bin metrekarelik 10 salonda 85 ülkeden 1065 katılımcıyı ağırlayan fuarda, İstanbul, Bursa, Erzurum, Kayseri, Trabzon, Denizli, Mardin, Hatay, Afyon, Rize, Nevşehir, Muğla, Antalya, İzmir, Yalova gibi birçok turistik kentin tanıtıldığı stantlar açıldı. Fuarı gezmeye gelen ziyaretçiler kentlerin turistik mekanları hakkında bilgi aldı, Anadolu'nun yöresel lezzetlerini tattı ve stantlarda sahnelenen geleneksel halk oyunlarını izledi.

- ''Denizli'nin sağlık kenti olmasını hedefliyoruz''

Denizli Belediyesi tarafından açılan, kentin kültürel değerlerini yansıtan dokuma tezgahı, çömlek, kılıç gibi ürünlerin yer aldığı stantta, ziyaretçilere irmik helvası ve leblebi ikram edildi.

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Denizli'nin güzelliklerini ve turistik yerlerini tanıtmak için 4 yıldır EMITT'e katıldıklarını belirtti.

Termal anlamda Denizli'nin çok önemli olduğunu dile getiren Zolan, ''Pamukkale'yi Pamukkale yapan yer altından çıkan sıcak suyumuz. 2 bin yıl önce insanlar Pamukkale'ye tedavi olmaya geliyormuş. Biz tarih tekerrür etsin istiyoruz. Bizim turizmdeki hedefimiz sağlık kenti olmak ve insanlarımıza şifa dağıtmak.'' şeklinde konuştu.

Denizli standında yaptığı çömlekleri ziyaretçilerin beğenisine sunan 55 yıllık çömlek ustası Süleyman Sertkaya da çömleğin içinde kimyasal madde barındırmayan doğal topraktan yapıldığını, su içerken ve yemek yapılırken kullanılabileceğini söyledi.

- ''Trabzon 2 milyon 150 bin ziyaretçiye ev sahipliği yaptı''

Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan stantta, otel ve turizm acenteleri, kentteki turistik yerler hakkında ziyaretçilere bilgi verdi.

Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Ayvazoğlu da Uzungöl'den Sümela Manastırı'na, Sultan Murat Yaylası'ndan Ayasofya Müzesi'ne kadar şehrin kendine has tüm kültürel özelliklerini ön plana çıkarmak için fuarda yer aldıklarını anlattı.

Trabzon'un Körfez ülkelerinden ve Avrupa'dan büyük bir ilgi gördüğünü aktaran Ayvazoğlu, ''Fuarda şehrimizin kendine has temel özelliklerini bire bir diğer insanlara aktarma fırsatı buluyoruz. Ziyaretçilerle karşılıklı görüşerek, onları şehrimize davet ediyoruz. Trabzon bu sene yaklaşık yüzde 60 turist artışıyla birlikte sezona damgasını vurdu. Yaklaşık 2 milyon 150 bin ziyaretçiye ev sahipliği yaptı. Bunun 455 bini yabancı turist.'' ifadelerini kullandı.

- Aksaray Malaklısına yoğun ilgi

Aksaray Belediyesi tarafından kurulan stantta yer alan ''Anadolu Aslanı'' olarak da bilinen, Anadolu'nun iri yapılı köpek cinslerinden Aksaray Malaklısı, ziyaretçilerden yoğun ilgi gördü.

Aksaray Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Aksaray Malaklısı'' denilen bekçi köpeğini ve kentin birçok yöresel lezzetini fuarda ziyaretçilere tanıttıklarını söyledi.

Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nde Aksaray Malaklısından ''Anadolu Aslanı'' diye bahsettiğini aktaran Yazgı, ''Köpeklerimize çok yoğun bir ilgi var. 2 yaşında bir anda irileşebiliyorlar ve bekçi köpeği olarak kullanılıyorlar. Bölgemize has tereyağı, yoğurt, peynir gibi birçok ürünümüzü de ziyaretçilere sunuyoruz. Güzelyurt, Ihlara, Eğri Minaresi, Zinciriye Medresesi gibi birçok değerimizi broşürlerle burada tanıtmaya çalışıyoruz.'' diye konuştu.

Kilis Valiliği'nin kurduğu stantta kentin yöresel ürünlerini tanıtan el sanatları eğitmeni Ebru Tanrıaşıkı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gerebiç, mayanalı kahke gibi yöresel lezzetleri ziyaretçilere ikram ettiklerini ve Antep işi, tel kırma, iğne oyası, kanaviçe gibi el sanatlarını tanıttıklarını söyledi.

Kilis standında deri yemeni ayakkabılarını sergileyen Ahmet Özusta da 35 yıldır yaptığı mesleğini babasından devraldığını belirterek, ''Üç dört hayvanın derisinden meydana geliyor. Yemeni yaz günü giyilir. Mantar, kaşıntı, koku yapmaz. Serin tutar. Daha çok tarihi filmlerde kullanılıyor.'' dedi.

Harran Belediyesi'nin kurduğu stantta ziyaretçileri ağırlayan Harran Belediye Başkanı Mehmet Özyavuz ise dünyanın ilk bilim merkezlerinden biri olan Harran'ın çok eski bir geçmişi olduğunu ve oradaki kültür varlıklarını dünyaya tanıtmak için fuara katıldıklarını söyledi.

Bursa Uludağ, Erzurum Palandöken, Kayseri Erciyes, Nevşehir Kapadokya, Denizli Pamukkale, Mardin, Diyarbakır, Antalya, Çeşme, Bodrum, Kuşadası, Marmaris, Kaş, Yalova ve Afyon kaplıcaları gibi turistik merkezlerin yanı sıra Uşak tarhana ve halı dokuması, Rize bezi, Hatay künefesi, Geyve ayva kolonyası, Diyarbakır burma kadayıfı, Gümüşhane gümüş takıları, Erzurum bakırı, Afyon lokumu ve sucuğu, Ardahan balı ve kaşar peynirinin tanıtıldığı fuar, 28 Ocak Pazar akşamına kadar gezilebilecek.