Araç muayenesi kapsamında aracın gerekli niteliklere sahip olup olmadığı tespit edilerek trafikte seyir almasına izin verilmekte veya araç trafikten men edilmektedir. Araç muayenesi düzenli aralıklarla yapılan bir kontroldür. Bunun sebebi, araçların sürekli olarak eskimesi, hasar görmesi veya bazı aksamlarının bozulmasıdır. Sürücüler, bu gibi kusurları göz ardı ederek araçlarını trafikte gezdirmeye devam edebilmektedir. Bu durum, başta sürücünün kendisi olmak üzere yolcular, trafikteki diğer araçlar ve yayalar için tehlike yaratabilmektedir. Araç muayenesi ile araçlar belirli aralıklarda kontrol edilmekte ve trafik güvenliğinin sağlanması amaçlanmaktadır. Araç muayenesine gitmemiş bir araç, trafik kontrolü sırasında bağlanmakta ve cezai yaptırıma maruz kalmaktadır. Aynı şekilde muayeneden geçmeyen araçlar da trafiğe çıkamamaktadır. Bu sayede trafikteki her araç düzenli periyodlarla muayene ettirilerek trafik güvenliği için yeterli niteliklere sahip olduğunu ortaya koymak durumundadır.

Araç Muayenesi Nerede Yaptırılır?   

Araç muayeneleri 2021 yılı itibariyle TÜVTÜRK muayene istasyonlarında yaptırılmaktadır. Araç muayenesi yaptırmak için doğrudan TÜVTÜRK muayene istasyonuna gitmek yeterli değildir. Önceden randevu alınması ve randevu tarihinde gidilmesi gerekmektedir. Randevu alma işlemi TÜVTÜRK’ün resmi web sitesi üzerinden online bir şekilde alınabilmektedir. Buna ek olarak 0 850 222 8888 numaralı TÜVTÜRK muayene randevu hattı, haftada 6 gün boyunca sabah 8:00 ile akşam 20:00 saatleri arasında hizmet vermekte ve randevu işlemlerini gerçekleştirebilmektedir. TÜVTÜRK’ün resmi web sitesi üzerinden randevu almak için, siteye giriş yaptıktan sonra sol tarafta bulunan ücretsiz randevu panelinden araç plakasını ve ruhsat seri numarasını yazarak muayene yaptırılmak istenen şehri seçmek ve devam etmek yeterlidir. Ardından websitesinin yönlendirmeleri doğrultusunda randevu işlemi tamamlanmaktadır.

Araç Muayenesi Ne Zaman Yaptırılır?     

Araçlar bazı özelliklerine göre farklı muayene periyotlarına sahiptir. Bu araç sınıflandırmaları aşağıdaki gibi sıralanabilir.

  • Hususi ve resmi otomobiller ve bu otomobillerin her çeşit römorku.

  • Lastik tekerlekli traktörler.

  • İki ve üç tekerleğe sahip olan araçlar ve bu araçların her çeşit römorku.

  • Diğer motorlu taşıtlar ve bu motorlu taşıtların her türlü römorku.

Hususi ve resmi otomobiller ve bu otomobillerin her çeşit römorku, ilk olarak 3 yaşını doldurduktan sonra muayeneye girmektedir. Bu işlemden sonraki rutin muayene ise her 2 yılda bir gerçekleştirilmektedir. Lastik tekerlekli traktörler de ilk muayenelerine 3 yaşını doldurduktan sonra girmektedir. Daha sonraki muayene rutini ise her 3 yılda bir devam etmektedir. İki ve üç tekerleğe sahip olan araçlar ve bu araçların her çeşit römorku ilk olarak üç yaşını doldurduktan sonra muayene girmekte ve daha sonra iki yılda bir muayene rutinini devam ettirmektedir. Diğer motorlu taşıtlar ve bu motorlu taşıtların her türlü römorku ise her yıl muayeneye girmektedir.

Araç Muayenesi Ücreti Nedir?   

Araç muayene ücretleri her sene güncellenmekte ve değişiklik göstermektedir. 2021 yılı itibariyle ise TÜVTÜRK muayene istasyonlarında gerçekleştirilen araç muayene ücreti 372 lira 88 kuruş olarak belirlenmiştir. Yapılan muayene sonrasında ilgili araç hakkında üç türlü rapor düzenlenebilmektedir. Bu raporlar; kusurlu, kusursuz ve hafif kusurlu şeklindedir.

Araç Muayenesinde Hangi Aksamlara Bakılır?

Araç muayenesi sırasında kontrol edilen aksam ve durumlar aşağıdaki gibi sıralanabilir.

  • Aracın fren sistemi.

  • Aracın direksiyonu ve genel olarak direksiyon sistemi.

  • Aracın görüş özellikleri.

  • Aracın elektrik aksamları.

  • Aracın aydınlatma sistemi ve lambaları.

  • Araçtaki yansıtıcılar.

  • Aracın dingilleri ve lastikleri.

  • Aracın süspansiyon sistemi.

  • Aracın şasisi ve diğer şasi bağlantıları.

  • Araçta bulunması gereken zorunlu ekipmanlar.

  • Aracın gürültü kirliliği seviyesi.

  • Yolcu taşmaya yönelik araçlar için bir takım diğer kontroller.

Araç Muayenesi Neden Yaptırılmalıdır?  

Araç muayenesini zamanında yaptırmak en başta araç sürücüsü olmak üzere araca binecek olan tüm yolcular, trafikteki diğer araçlar ve yayalar için büyük önem taşımaktadır. Muayenesi yapılmamış bir aracın bir veya daha fazla aksamında problemler olabilir. Muayene yaptırılmadığı için tespit edilemeyen bu problemler, trafik içerisinde hayati olumsuzluklara sebebiyet verebilmektedir. Araç muayenesinin amacı, sürücülerin bilinçli veya bilinçsiz bir şekilde trafiğe çıkılması uygun olmayan bir araçla trafikte yer almamasını sağlamak ve trafik güvenliğinin temin edilmesine yardımcı olmaktır. Araç muayenesi zorunlu olmadığı takdirde, sürücüler araç aksamlarında bir problem olduğundan habersiz bir şekilde trafiğe katılabileceği gibi aynı zamanda aracındaki problemden haberdar olduğu halde ihmal ve bilinçsizlik gibi sebeplerle de trafik güvenliğini tehlikeye atabilmektedir.

Araç Muayenesi Yaptırmamasının Cezası Nedir?

Muayene tarihi gelmiş olmasına rağmen muayenesi yaptırılmamış bir araçla trafiğe çıkmak yasaktır ve cezai yaptırımları mevcuttur. 2021 yılı itibariyle muayenesi yapılmamış bir araçla trafik kontrolüne yakalanmak 314 TL para cezası ile cezalandırılmaktadır. Buna ek olarak araç trafikten men edilmekte ve en kısa zamanda muayenesinin yaptırılması istenmektedir.

Muayene Yaptırmamak Araç Değerini Düşürür mü?     

Her araç sahibi, aracının değerini muhafaza etmek için pek çok önlem almakta ve araçlarına özen göstermektedir. Bu nedenle pek çok araç sahibi araçlarının değerini belirli aralıklarla hesaplamaktadır. Arabam Kaç Para’da yer alan online akıllı araç değerleme yazılımı kullanılarak ücretsiz bir biçimde araç değerlemesi yapmak mümkündür. Aracın muayenesinin geciktirilmiş olması, araç değerine doğrudan bir etki etmese de aracın satılması konusunda büyük problem yaratabilmektedir. Zira potansiyel alıcıların pek çoğu, muayenesi olmayan bir aracı satın almak istememektedir. Alıcı hazır olsa bile muayenesi yapılmamış bir aracın yasal olarak devir işlemlerinin tamamlanması mümkün değildir. Bu nedenle aracın muayenesinin yapılmış olması, araç satışı sırasında önemli bir husustur. Muayenesiz araç için bir alıcı çıksa bile, devir işlemlerinin düzgün bir şekilde tamamlanabilmesi için aracın muayenesinin yaptırılması gerekecektir. Öte yandan aracın muayenesinin eksik olması, potansiyel alıcılarda şüphe yaratabilmekte ve araçla ilgili olarak fiyat kırma eğiliminin yanı sıra satın alımdan cayma gibi durumlar ortaya çıkabilmektedir.