ANKARA (AA) - Birleşmiş Milletler (BM), denizlerdeki yaşamın, artan plastik atıklar yüzünden onarılamaz hasar riski taşıdığı uyarısında bulundu.

BBC'nin haberine göre, BM Çevre Programının Okyanuslardan Sorumlu Direktörü Lisa Svensson, hükümetlerin, firmaların ve bireylerin, denizlerdeki plastik kirliliğini durdurmak için çok daha hızlı bir şekilde harekete geçmesi gerektiğini belirtti.

Svensson, Kenya'nın başkenti Nairobi'de yaptığı açıklamada, "Bu gezegensel bir kriz. Plastiğin kolaylığını keşfettiğimizden bu yana okyanusun ekosistemini mahvediyoruz." diye konuştu.

Kenya'da, plastik atıkları yiyen kaplumbağaların tedavi edildiği hastanede balıkçıların deniz yüzeyinde akıntıya kapılmış halde bularak getirdiği Kai isimli bir yavru kaplumbağa gördüğünü belirten Svensson, haftalarca laksatif verilerek sindirim sistemi temizlenen kaplumbağanın denize bırakılma anına da şahit olduğunu anlattı.

Svensson, "Bu çok mutluluk verici bir andı ancak maalesef Kai'nin tekrardan plastik yeyip yemeyeceğinden emin olamayız. Bu çok üzücü ama gerçek. Evvela plastiklerin denize atılmadığından emin olmak için daha çok şey yapmalıyız." değerlendirmesinde bulundu.

Kaplumbağalar çok fazla plastik yediklerinde, bu karınlarında şişiyor ve su yüzünde durabilme yeteneklerini kontrol edemiyorlar.

- "BM süreci yavaş"

BM'de sürecin yavaş ilerlediğini söyleyen Svensson, plastik çöplerle ilgili bir uluslararası anlaşmaya varmanın 10 yıl ve uygulamaya geçmesinin de iki yıl daha alabileceğini dile getirdi.

Svensson, "BM yoluyla ilerleme kaydetmeliyiz zira bu gerçekten küresel bir sorun ve o kadar uzun bekleyemeyiz." dedi.

Sivil toplumun bu konuda daha aktif olması gerektiğine dikkati çeken Svensson, "Daha fazla hükümetin de acil harekete geçmesi gerekiyor." şeklinde konuştu.