BRÜKSEL (AA) - Belçika'da hükümet yasa dışı göçmenlere iltica talebinde bulunma çağrısı yapsa da Fedasil'in raporu bu başvuruların sonuçlanmasının ülkede yıllar sürdüğünü gösterdi.

Belçika Başbakanı Charles Michel'in ülkesindeki kaçak göçmenlere "İltica başvurusunda bulunun! Yasal çerçevenin içine girin" mesajının ardından ülkede göçmenlerin iltica taleplerinin sonucu için yıllarca beklediği ortaya çıktı.

Belçika'ya iltica başvurusu yapan göçmenlere konaklama ve bakım sağlayan Fedasil adlı resmi kurumun yayımladığı rapora göre, 2 kişi 17 yıldır, 50 kişi 14 yıldır, 584 kişi de 5 yıldır iltica başvurularının sonuçlanmasını bekliyor.

Konuya ilişkin "Radio 1" radyo kanalına konuşan Mülteci ve Göç Bakanı Theo Francken ise bazı dosyaların çok karmaşık olduğunu, bu nedenle süreçlerin uzadığını belirtti.

İltica başvurusunda bulunan kişilere sağlanan hizmetlerin maliyetine dikkati çeken Francken, "Maliyet ayda 680 bin avroyu buluyor. Bu da yılda 8 milyon avroya tekabül ediyor. Bu nedenle süreçlerin hızlandırılması, iltica hakkı alan kişilere bunun verilmesi, diğer kişilerin geldikleri ülkeye iade edilmesi önem taşıyor." ifadesini kullandı.

Başbakan Michel, başarılı bir sığınmacı politikası için "katılık ve insanlık" arasında bir denge sağlanması gerektiğini dile getirerek, şimdiye kadar uygulanan politikaların başarılı olamadığını söylemişti. Belçika'da mecliste yasa dışı göçmenlerin bulunduğu düşünülen evlere baskını yasal hale getirmeye çalışan tasarının kabul edilmesi gerektiğini savunan Michel, "Benim yasa dışı göçmenlere mesajım şudur: İltica başvurusunda bulunun! Yasal çerçevenin içine girin." demişti.