KIRKLARELİ (AA) - ÖZGÜN TİRAN - Kırklareli'nde görevli imam Mustafa Önalır, bağımlılığa karşı yaptığı bilinçlendirme çalışmalarıyla takdir topluyor.

Görevine 14 yıl önce Edirne'de başlayan ve 2 senedir de Yayla Mahallesi Camisi'nde görevini sürdüren Önalır (35), madde bağımlılığı konusunda yaptığı bilinçlendirme çalışmalarıyla gençlerin gelecek yıllarının kötü alışkanlıklarla kesintiye uğramaması için uğraş veriyor.

Çocukların ve gençlerin bulunduğu parklar ile yöredeki kahvehaneleri dolaşan din görevlisi Önalır, alkol, uyuşturucu, sigara gibi bağımlılıkların yol açtığı kötülükleri anlatıyor.

Boş vaktinde kendisini halkı bilinçlendirmeye adayan Önalır, bu özelliğiyle de mahallelinin sevgisini kazanıyor.

- "Kararlı ve mücadeleci olmamız gerekiyor"

Önalır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İl Müftüsü Hüseyin Demirtaş'ın katkıları ile bağımlılık konusunda birçok başarılı çalışmaya imza attıklarını belirterek, camilerde cemaate, sokakta, kahvehanede ve her yerde "bağımlı olma, özgür ol" temalı bilgiler vermeye çalıştıklarını söyledi.

Özellikle çalışmalarını gençlere yönelik yapmaya çalıştıklarını anlatan Önalır, bir genci bile bağımlılıktan kurtarabilmenin çok önemi olduğunu vurguladı.

Çalışmalarını zaman zaman Yeşilay ile birlikte sürdürdüklerini aktaran Önalır, "Bağımlılık konusunda çok kararlı ve mücadeleci olmamız gerekiyor. Yaz Kur'an kurslarında da eğitim alan öğrencilerimize sigara, uyuşturucu, alkol ve buna benzer şeylerden uzak durmaları gerektiğini anlatıyoruz. Bunun yanı sıra, kahvehaneleri dolaşarak vatandaşlarımızla da bu konulara yoğunlaşıyoruz. Camilerde cuma namazlarında vaazlar veriyorum." diye konuştu.

İnsanlara faydalı bir din görevlisi olmak için gayret ettiğini vurgulayan Önalır, şunları söyledi:

"İnsanlara, din görevlilerinin görevinin sadece camilere gelip namaz kıldırmak, ezan okumak değil, hayatın her alanında faydalı olabildiklerini göstermek için mücadele ediyorum. Bir gencimizi kötü yoldan alabilirsek, bir engellimize dokunabilirsek, bu bize yeter. Bu konuda 'ne yapabilirim' diye düşündüm, işaret dili ve bağımlılık konusuna yöneldim. Her zaman, 'insanlara nasıl yakınlaşabilirim, onlara nasıl faydalı olabilirim' arayışı içerisindeyim. Bunları düşünürken, bir baktım halkımızla iç içeyim. Gayretlerimiz bu yönde ve bu yönde de olmaya devam edecektir."

- "İşaret dili ile engellilere yarenlik edebildim"

İşaret dilini öğrenmesinin ardından hayatının çok değiştiğine dikkat çeken Önalır, "Engelli kardeşlerimizin dertleri ile dertlenme fırsatı buldum ve onlara yarenlik edebildim." dedi.

İşaret dilini öğrenmeden önce engellilerle iletişime geçemediğini ifade eden Önalır, "İşaret dili kursuna gittiğimi öğrenen engelli cemaatimiz artık ibadetlerini görev yaptığım camide yerine getiriyor. Onlarla tanıştık ve her gün onlarla sohbet ediyoruz. Onların dertleri ile dertlenmeye gayret ediyoruz. Çok güzel projelere imza atıyoruz," değerlendirmesinde bulundu.