ANKARA (AA) - BURCU ÇALIK - Kültür ve Turizm Bakanlığı, bu yıl çevreyle dost uygulamalarıyla "yeşil yıldız" almaya hak kazanan 225 konaklama tesisine 20 milyon lira elektrik indirimi desteği sağladı.

Doğanın korunması, çevre bilincinin geliştirilmesi, turistik konaklama işletmelerinde çevreye duyarlı yapılaşma ve işletmecilik özelliklerinin teşviki amacıyla 2008'de başlatılan Çevreye Duyarlı Konaklama Tesisi Belgesi'ni (yeşil yıldız) almaya hak kazanan işletmelerin sayısı her geçen gün artarken, bakanlık bunları enerji indirimiyle destekledi.

AA muhabirinin Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğünün verilerinden derlediği bilgilere göre, çevreye duyarlı 225 konaklama tesisi, sadece bu yıl toplam 20 milyon liralık elektrik indiriminden yararlandı. Bakanlığın son 4 yılda sağladığı elektrik indirimi desteği ise toplam 138 milyon liraya ulaştı.

Çevreye Duyarlı Konaklama Tesisi olarak belgelendirilen turizm işletmelerinde uygulanan destek miktarı, tüketilen elektrik giderlerinin tesisin bulunduğu ildeki mesken ve sanayi abonelerine uygulanan tarifelerden en düşüğü ile kendi abone grubuna uygulanan tarife arasındaki fark olarak belirlendi.

Destek ödemeleri, bakanlık bütçesine konulan ödenekten karşılandı.

- Termal turizme 40 milyon liralık altyapı desteği

Bu arada bakanlık, turizm merkezleri ile turizm potansiyeli taşıyan yerlerdeki altyapı ve çevre düzenlemeleri için yerel yönetimlere de destek verdi. Bu çalışmalar için 2017'de toplam 136 milyon lira kaynak sağlandı.

Bakanlığın yeni turizm stratejisinde termal turizm, kış turizmi gibi alternatiflerin geliştirilmesi en büyük önceliklerden biri olarak belirlenerek, bu alandaki altyapı destekleri için de önemli kaynak ayrıldı.

Bakanlığın verilerine göre, bu yıl yerel yönetimlere termal turizm altyapı uygulamalarına yönelik projeler için 40 milyon, kış turizmi altyapı uygulamaları için de 42,2 milyon lira destek verildi.

Ayrıca turizm yatırımlarına 26,8 milyon, içme suyu ve kanalizasyon hattı yapımına 27,2 milyon lira destek sağlandı.