İSTANBUL (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında, Samandıra Gişeleri'nde yaşanan olaylara ilişkin 22 tutuklu sanığın yargılandığı davanın, Kartal Köprüsü dosyasının ayrılmasının sonraki ilk duruşması başladı.

İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Bakırköy Adliyesi Konferans Salonu'nda yapılan duruşmaya, 22 tutuklu sanık, taraf avukatları ve izleyiciler katıldı.

Mahkeme Başkanı Ali Öztürk, mahkemeye gelen evrakları okudu.

Sanık Serdar Erdoğan'ın, ByLock kullanıcısı olmadığının mahkemeye bildirildiğini belirten Öztürk, emniyetin olay günü gişelerde askeri birliklerin bulunduğu sırada polislerin olmadığını bildirdiğini söyledi.

Başkan Öztürk, gişelerde görevli personelin tespiti ve hazır edilmesi hususunda yazı yazıldığını ve olay gecesi gişeler binasında sadece Kemalettin Yılmaz isimli bir personelin çalıştığının cevap olarak yazıldığını aktardı.

Duruşmada, Kemalettin Yılmaz, tanık olarak beyanlarda bulundu. Tanık Yılmaz, olay gecesi gişelerde olduğunu, gişelerin önüne üç dört askeri aracın geldiğini ve askerlerin binanın önünde beklediklerini anlattı.

Daha sonra askerlerin araçlardan indiğini, vatandaşlara, 'Evlerinize gidin, sokakta kalmayın' uyarısında bulunduklarını, rütbeli bir kişinin binanın içerisine geldiğini ve o sırada çalışma odasında televizyon izlediğini dile getiren Yılmaz, "Komutan odama girince duyması için televizyonun sesini açtım. Komutan, televizyondan birtakım olayların olduğunu, darbe girişimini ve bildiri okunduğu haberlerini izledi. Komutana bu durumun hoş olmadığını söyledim." dedi.

- İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, 23. Motorlu Piyade Alay Komutanlığı ve Kara Harp Akademisi'nde görevli bazı askerlerin, 15 Temmuz 2016'da Kartal Köprüsü ve Samandıra Gişeleri’ni kontrol altına almaya çalıştıkları bilgisine yer veriliyor.

İddianamede, bütün sanıkların, "cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs", "cebir ve şiddet kullanarak TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya TBMM'nin görevlerini kısmen veya tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs", "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs" ve "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlarından, üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ve 15'er yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.

Mahkeme heyeti, 14 Aralık 2017'deki duruşmada, Çekmeköy Kışlası, Samandıra Gişeler ve Kartal Köprüsü'nde görevli sanıkların, dosyalarının ayırmasına karar vermişti.