GAZZE (AA) - MUSTAFA MACİD - Mısır'ın başkenti Kahire'de Filistin İslami Direniş Hareketi Hamas ve Fetih Hareketinin de aralarında bulunduğu Filistinli bazı gruplar, bir süredir uzlaşı görüşmeleri ve İsrail'le ateşkes konusunu görüşüyor.

Filistin Ulusal Kurtuluş Hareketi Fetih, İsrail'le herhangi bir anlaşma yapılmadan önce Filistin hükümetinin Gazze Şeridi'nde yönetimi tamamen devralması gerektiğini savunarak, Hamas ile İsrail arasında anlaşma yapılmasına karşı çıkıyor.

Hamas ise uzlaşı çabalarının engellendiğini ve önceki anlaşmalara uyulmadığını dile getirerek, Fetih Hareketini uzlaşının önüne imkansız şartlar koymakla suçluyor.

Fetih hareketi yöneticilerinden Yahya Rabah, Mısır'ın başkenti Kahire'de devam eden uzlaşma çabalarının "Hamas için son şans" olacağını öne sürdü.

Fetih ile Hamas arasında Mısır'ın arabuluculuğunda devam eden uzlaşı görüşmelerini AA muhabirine değerlendiren Rabah, Kahire'de mevcut uzlaşma fırsatı kaybedilirse Filistin liderliği Hamas'a karşı "kesin kararlar" alacağını ve bunun "Hamas için son şans" olduğunu dile getirdi.

"Her defasında Hamas anlaşmayı imzalıyor ancak uygulamıyor. Her zaman kendilerine şans veremeyiz." diyen Rabah, Hamas'ın duruşunu net olarak belirtmesi gerektiğini aksi halde kapsamlı bir "Filistin duruşuyla" yüzleşebileceğini ifade etti.

Mısır'a, uzlaşma görüşmelerinde olumsuz rol oynayan tarafı ilan etmesi yönünde çağrı yapan Rabah, Filistin meselesiyle ilgili her konunun "Filistin liderliğinin kapısından geçmesi gerektiğini" vurgulayarak, ateşkes dosyasının grup değil ulusal bir dosya olduğunu, ateşkesin sağlanması ve uygun olup olmadığı yönündeki kararın Fetih Hareketi tarafından verilmesi gerektiğini savundu.

Rabah, Mısır'ın, ateşkes dosyası görüşmelerinde Fetih Hareketinin de olması yönünde ısrar ettiğini kaydetti.

Mısır'ın başkenti Kahire'de İsrail tarafı ile ateşkesin sağlanması, Hamas ile Filistin arasında uzlaşı yapılması ve Gazze'de insani projelerin hayata geçirilmesi amacıyla geçen ay gerçekleştirilen görüşmeler, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın İsrail ile ateşkes sağlanmasından önce Filistin hükümetinin Gazze'de tüm yetkileri devralarak ayrılığın bitirilmesini şart koşması sonrasında sekteye uğramıştı.

- "Mısır'ın uzlaşı çabalarını Fetih engelliyor"

Rabah'ın açıklamalarının ardından Hamas, Fetih'in uzlaşma çabalarını engelleme suçlamasında bulundu.

Hamas Sözcüsü Hazım Kasım, yayımladığı yazılı açıklamada, Fetih Hareketinin Mısır arabuluculuğundaki uzlaşı görüşmelerini engellediğini belirterek, "uzlaşı çabalarının Fetih tarafından engellendiği herkesçe malum. Önceki anlaşmalara uymadığı halde, uzlaşının önüne imkansız şartlar koyuyor." dedi.

Kasım, Gazze Şeridi'ne uygulanan yaptırımlar nedeniyle "Mahmud Abbas'ın liderliğindeki Filistin yönetimi, ablukanın ve Gazze halkının çektiği acıların bir parçası haline geldiğini" ifade etti.

Rabah'ın, Kahire'de devam eden uzlaşma çabalarının "Hamas için son şans" olacağı yönündeki sözlerine ise Kasım, "Fetih, uzlaşma için son fırsattan bahsediyor ama, işgalci İsrail'in Filistin halkına karşı uyguladığı ihlallere karşı herhangi bir tehdit ve eylemde bulunmuyor." dedi.

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, geçen hafta bu kapsamda yaptığı açıklamada, Fetih hareketi ve Filistin yönetiminin, hükümetin Gazze'deki görevlerini devralması meselesi başta olmak üzere çeşitli konularda dayattığı şartlar nedeniyle uzlaşı sürecinin sekteye uğradığını belirterek, "Madem ki uzlaşı süreci sekteye uğradı biz de ablukayı bitirme konusuna yoğunlaşırız." ifadelerine yer vermişti.

- Filistin uzlaşı çabaları

Hamas'ın Gazze'de yönetime geldiği 2007'den bu yana Filistin topraklarında siyasi bölünmüşlük yaşanıyor.

Hamas ile Fetih arasındaki anlaşmazlıkların sonlandırılması için Mayıs 2011'de Mısır, Şubat 2012'de de Katar arabuluculuğunda uzlaşı görüşmeleri yapılmasına rağmen üzerinde mutabakata varılan konular uygulanamamıştı.

Fetih ve Hamas, 23 Nisan 2014'te birlik hükümeti kurulması, genel ve başkanlık seçimlerinin yapılması konusunda bir uzlaşı anlaşması metni imzalamıştı.

Uzlaşı hükümeti 2 Haziran 2014'te kurulmuş ancak iki tarafın siyasi ayrılıkları sebebiyle hükümet, İsrail ablukası altındaki Gazze'de görevlerini yerine getirememişti.

Son olarak Mısır'ın başkenti Kahire'deki müzakereler kapsamında 12 Ekim 2017'de Filistin'deki bölünmüşlüğü bitiren "uzlaşı anlaşması" imzalanmıştı. Fetih ve Hamas hareketleri arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle bu anlaşmanın da uygulanmasında zorluklar yaşanıyor.