GAZZE (AA) - Hamas, Gazze'deki krizi hafifletme çabaları çerçevesinde elektrik santraline yakıt ikmali adımını yenilerinin takip edeceğini duyurdu.

Hamas Sözcüsü Abdullatif el-Kanu, yaptığı yazılı açıklamada, "Elektrik santraline ikmal için Gazze'ye gelen yakıtlar, krizi hafifletmek için atılan ilk adım. Filistin yönetimi onaylasın veya onaylamasın bunu başka adımlar takip edecek." ifadelerine yer verdi.

Kanu, Filistin yönetimi yetkililerinin "Gazze'yi boğma ve halkını dize getirme girişimlerinin başarısızlığını teyit ettiklerini" aktardı.

- Gazze'ye bugün yakıt yüklü 7 tanker geçti

Öte yandan, İsrail ile Gazze arasında ticari ürünlerin geçişi için kullanılan Kerm Ebu Salim Sınır Kapısı'ndan bugün de yakıt yüklü 7 tanker Gazze tarafına geçti.

Aynı kapsamda dün de yakıt yüklü 2 tanker Gazze Şeridi'ne geçmiş, Filistin medyası yakıtları Katar'ın finanse ettiğini belirtmişti.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Sözcüsü Stephane Dujarric de dün düzenlediği basın toplantısında, Guterres'in, Katar hükümetinin 60 milyon dolarlık maddi desteğinden övgüyle söz ettiğini aktarmıştı.

Dujarric, beklentilerinin bir süre sonra Gazze'ye yakıt taşıyacak tanker sayısının günde 15'e ulaşması olduğunu ifade etmişti.

- Filistin hükümetinden tepki

Filistin hükümetinden dün konuyla ilgili yapılan açıklamada ise "Filistin meşruiyetini dışarıda bırakmayı amaçlayan her türlü şüpheli girişimin reddedildiği" duyurulmuştu.

İsrail gazetesi Haaretz geçen hafta, Katar ile "elektrik santrali için yakıt alımını finanse etmeyi" öngören bir anlaşma imzalandığını yazmıştı.

Haberde, Katar'ın yardımları ile Gazze'de günlük olarak verilen elektriğin 4 saatten 8 saate çıkarılmasının hedeflendiği kaydedilmişti.

Gazze'de İsrail ablukasının başladığı 2006'dan bu yana enerji temininde büyük sıkıntılar yaşanıyor. Bölge, 600 megavat elektriğe ihtiyaç duyuyor, ancak bunun yalnızca 210 megavatı temin edilebiliyor. Günlük elektrik kesintileri 18 ila 20 saati buluyor.