Atış tutkunlarının son yıllarda rağbet gösterdiği havalı tabancalar hakkında aklınıza takılan tüm soruların cevaplarını yazı içeriğinde bulabilirsiniz. Havalı tabanca nedir, havalı tabanca nasıl kullanılır, havalı tabanca taşımak suç mu, havalı tabanca nerelerde kullanılır, havalı tabanca çeşitleri ve havalı tabanca fiyatları ile ilgili bilgiler için yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Havalı Tabanca Nedir?

Sıkıştırılmış hava yardımı ile içindeki saçmayı atan tabanca modellerine havalı tabanca denir. Günümüzde havalı tabancalar pistonlu, karbondioksit tüplü ya da yaylı olmak üzere farklı çeşitlerde üretilmektedir.

Havalı Tabancalar Nerelerde Kullanılır?

Havalı tabancalar hobi ve eğlence amaçlı kullanılabildiği gibi özellikle atıcılığa merak salmış kişiler tarafından da yoğun olarak tercih edilmektedir. Havalı silahlar yerleşim yerlerinden uzak kırsal bölgelerde kullanılmalıdır. Yerleşim yerlerinde ise poligon gibi özel atış alanlarında kullanılmaktadır. 4915 sayılı Kara Avcılığı kanuna göre havalı tabanca ya da havalı tüfekler gibi havalı silahların tümünün avcılık amaçlı kullanımı yasaktır. Havalı silahlar ile hiçbir canlıya zarar verilemez. Avcılık amaçlı kullanıldığında ya da yasaya aykırı kullanıldığı tespit edildiğinde idari para cezası ile yaptırım uygulanır.

Havalı Tabanca Taşımak Suç Mu?

Havalı tabancaların en çok tercih edilme sebeplerinden bir tanesi kolay satın alınabilir olmasıdır. 18 yaşından büyük herkes kolaylıkla havalı tabanca satın alabilir. Havalı tabanca satın almak için ruhsat zorunluluğu yoktur. Merak edilen bir diğer konu ise havalı tabanca taşımak yasak mı sorusunun cevabıdır. Hemen belirtelim ki havalı tabanca taşımak ya da bulundurmak suç ya da yasak değildir. Bunun için dikkat edilmesi gereken havalı tabancanın faturası ile birlikte taşınması gerektiğidir.

Havalı Tabanca İnsana Zarar Verir Mi?

Ateşli silahların tersine havalı silahların canlılara zarar verme olasılığı çok daha düşüktür. Ancak havalı tabancaların da çok yakın mesafeden atış yapıldığında canlılara zarar verme potansiyelinin olduğu unutulmamalıdır. Her ne kadar ateşli silahlara göre daha tehlikesiz gibi görünse de bilinçsiz kullanıldığında ciddi sağlık sorunlarına sebep olabileceği dikkate alınmalıdır.

Havalı Tabanca Menzili Ne Kadardır?

Marka ve modellere göre havalı tabanca menzili de değişkenlik göstermektedir. Havalı tabancaların etkili olduğu menzil genellikle 15 - 20 metre aralığındadır. Ancak menzili 80 metreye kadar çıkabilen havalı tabanca modelleri de vardır. Havalı tabanca menzili kadar önemli olan bir diğer konu ise hedef isabet oranıdır. Çünkü havalı tabancalar yüksek menzile sahip olsa da tabanca küçük bir saçma attığı için hedefi isabet ettirme olasılığı düşük olabilir. Bu nedenle satın alınacak olan havalı tabancanın isabet oranının da incelenmesi tavsiye edilir.

Havalı Tabancalarda FPS Nedir?

FPS havalı tabancaların çıkış gücünü ifade eder. Günümüzde havalı tabancaların FPS oranları 200 ile 500 arasında bir değere sahiptir. Bu sebeple en güçlü havalı tabanca arayışında olanların FPS çıkış hızı değerine bakarak seçmeleri tavsiye edilmektedir.

Blowback Havalı Tabanca Ne Demek?

Havalı tabancaların bazı marka ve modellerinde bulunan blowback özelliği vardır. Bu özellik gerçek ateşli silahlar da olduğu gibi atış keyfini vermesi için tasarlanmıştır. Blowback özelliği olan havalı tabancalarda atış sırasında üst namlu ileri geri hareket eder.

En İyi Havalı Tabanca Markaları Nelerdir?

Piyasada her türlü ihtiyaca ve bütçeye uygun havalı tabanca bulmak mümkündür. Ancak en yoğun olarak tercih edilen havalı tabanca markaları ise şunlardır;

  • Ekol havalı tabanca
  • ASG havalı tabanca
  • KWC havalı tabanca
  • HATSAN havalı tabanca
  • Umarex havalı tabanca
  • Sig Sauer havalı tabanca

Havalı Tabanca Fiyatları

Günümüzde birçok farklı marka, model ve özellikte havalı tabanca bulmak mümkündür. Havalı tabanca fiyatları da tabancanın özelliklerine, ihtiyaca ve kullanım amacına göre değişmektedir. Buna göre havalı tabanca fiyatları ortalama olarak bin TL ile 5 bin TL arasında değişkenlik göstermektedir.