ZAGREB (AA) - Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenkovic, Lahey'deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesinde (ICTY) bugün görülen temyiz duruşması sırasında zehir içerek intihar eden savaş suçlusu eski Hırvat general Slobodan Praljak'ın ölüm haberini doğrulayarak, ailesine hükümet adına başsağlığı diledi.

"Prlic ve diğerleri" davasının temyiz duruşmasında kararın açıklanmasının ardından basın toplantısı düzenleyen Plenkovic, Praljak'ın duruşma salonunda yaptığının, yargılanan 6 kişiye yönelik ahlaki adaletsizliğin bir göstergesi olduğunu savundu.

Hırvatistan hükümeti ve şahsı adına savaş suçlusu generalin ailesine başsağlığı dileyen Plenkovic, ICTY Temyiz Konseyi'nin verdiği kararın "asılsız ve tarihi gerçeklere dayalı olmadığını" ileri sürdü.

Plenkovic, Bosna Hersek'in bağımsızlığını 1992 yılından beri her zaman desteklediklerini savunarak, "Bosna Hersek'in, Avrupa Birliği (AB) üyeliği yolundaki en büyük destekçilerinden biri olmaya devam edeceğiz. Bu tutumumuz sürecek." dedi.

- Boşnak lider İzetbegovic: "Bu kararla tarihin karanlık bölümüne mühür vuruldu"

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyinin Boşnak üyesi Bakir İzetbegovic de temyiz duruşmasında 6 eski Hırvat yetkiliye verilen toplam 111 yıl hapis cezasını değerlendirdi.

Kurbanların ve işlenen suçların asla unutulmayacağını vurgulayan İzetbegovic, mahkemenin, verdiği bu kararla "uluslararası çatışmanın olduğunu" onayladığına işaret etti.

Bu kararla tarihin karanlık bir bölümüne mühür vurulduğunu söyleyen İzetbegovic, "Mahkeme suçlar ve suçlularla, yani karanlık tarafla uğraşır. Bizler ise aydınlık tarafla iş birliği kurmak ve (Hırvatlarla) dostane komşuluk ilişkileri inşa etmek istiyoruz." diye konuştu.

Bu arada, savaş suçlusu eski Hırvat general Praljak'ın ölümünün açıklanmasının ardından Lahey'deki mahkeme binası önünde bazı kişilerin mum yaktığı da görüldü.

Bir süre önce, ICTY İletişim Sorumlusu Nenad Golcevski de 20 yıl hapse mahkum edilen savaş suçlusu Praljak'ın, Haagse Medisch Centrum (HMC) hastanesinde öldüğünü duyurmuştu.

- Karar

Lahey'deki mahkeme, eski Hırvat askeri ve siyasi yetkililerin Bosna'daki savaş suçlarından yargılandığı "Prlic ve diğerleri" davasının temyiz duruşmasında 6 isme toplam 111 yıl hapis cezası vermişti.

Bosna'daki savaşta, ülkenin güneyindeki Boşnak halka yönelik insanlığa karşı suçlar işlemek, savaş kanunlarını ve Cenevre sözleşmelerini ihlal etmek suçlarından sorumlu tutulan 6 eski Hırvat yetkiliden "sözde" Hersek-Bosna Hırvat Cumhuriyeti (HR-HB) Başbakanı ve Hırvat Savunma Konseyi (HVO) Başkanı Jadranko Prlic'e 25 yıl, HR-HB Savunma Bakanı Bruno Stojic'e 20 yıl, HVO ana üs komutanı eski general Slobodan Praljak'a 20 yıl, Praljak'ın yardımcılığını yapan Milivoj Petkovic'e 20 yıl, HVO askeri polis birimi komutanı Valentin Coric'e 16 yıl ve esir değişimlerinden sorumlu Berislav Pusic'e 10 yıl hapis cezası verilmişti.