SÜLEYMANİYE (AA) - Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY) hükümet karşıtı gösterilerde güvenlik güçlerince 48 gazeteciye yönelik hak ihlalinde bulunulduğu belirtildi.

Merkezi IKBY'nin Süleymaniye kentinde olan ve gazetecilerin haklarını savunan bağımsız Metro Örgütü tarafından yapılan yazılı açıklamada, memurların maaşlarının gecikmeli ve kesintili bir şekilde ödenmesini protesto etmek için düzenlenen gösterileri takip eden gazetecilere yönelik birçok hak ihlallerinin meydana geldiği ifade edildi.

Açıklamada Süleymaniye başta olmak üzere Erbil ve Duhok kentlerinde 5 günden beri devam eden gösterilerde, güvenlik güçlerinin eylemcileri ve olayları takip eden gazetecilerin çalışmasını engelleyip, kamera ve diğer gereçlerine el koyduğu kaydedildi.

Gösterilerde mahkeme kararı olmadan gözaltı, olayların takibini engellemek, kameralara el koymak, şiddet ve hakarete maruz kalmak gibi çeşitli nedenlerle 48 gazeteciye karşı hak ihlalinde bulunulduğuna yer verilen açıklamada, gazetecilere yapılan haksızlığın şiddetle kınandığı aktarıldı.

IKBY'nin çeşitli kentlerinde 25 Mart tarihinden bu yana özellikle Süleymaniye kentinde memurlar tarafından maaşlarının gecikmeli ve kesintili bir şekilde ödenmesini protesto etmek için sokaklara dökülmüştü.

IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani'nin dün düzenlediği basın toplantısında bölgede 3 yıldır gecikmeli ve kesintili maaş ödeme sisteminin ortadan kaldırılması için sona yaklaştıklarını duyurmuştu. Barzani'nin açıklamasından sonra Erbil ve Duhok kentlerindeki gösterilerin sona erdiği Süleymaniye'de ise halen devam ettiği kaydedildi.