İSTANBUL (AA) - İranlı akademisyen Tahran Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Elahe Kulayi, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'ye dünya ülkeleri ile iyi ilişkiler kurması çağrısında bulundu.

Tahran Üniversitesi Öğretim Üyesi Kulayi, sosyal medya hesabındaki mesajında, "Sayın Ruhani, halk size dünya ile çatışmanız için değil, iyi ilişkiler geliştirmeniz için oy verdi." ifadelerini paylaştı.

Ruhani'ye Batı'ya karşı izlediği siyasette selefi Mahmud Ahmedinejad'ın yolundan gitmemesi çağrısında bulunan Kulayi, "Yaptırımlar İran halkının çıkarlarına olmayacak. Avrupa ABD'nin karşısında durmak istemeyecek ve duramayacağı" uyarısında bulundu.

- İran'ın "Hürmüz Boğazı'nı kapatırız" tehdidi

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, İsviçre'deki İranlılarla bir araya geldiği programda, ABD'nin İran petrolüne yönelik yaptırım tehditlerine cevaben, "İran petrolünün ihraç edilmemesi, bölge ülkelerinin de petrol satamayacakları anlamına gelir." açıklamasında bulunmuştu. Bu sözler İran'ın Hürmüz Boğazı'nı petrol geçişlerine kapatacağı şeklinde yorumlanmıştı.

Ruhani'nin açıklamalarının ardından Devrim Muhafızları Ordusu'nun önde gelen komutanlarından Kasım Süleymani ve İsmail Kevseri gibi isimler yaptıkları açıklamada, Ruhani'ye destek verdiklerini duyurmuştu.

İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politikalar Komisyonu Başkanı Haşmetullah Felahetpişe ise Hürmüz Boğazı'nın kapatılmasının söz konusu olmadığını çünkü konunun uluslararası kurallarla bağlantılı olduğunu ve riayet edilmesi gerektiğini belirtmişti.

Ilımlı muhafazakar kimliğe sahip Ruhani, ülkedeki muhafazakar ve reformistler arasında bir yerde durarak denge politikası izlemeyi hedeflese de cumhurbaşkanlığının ikinci döneminde muhafazakarlara yakınlaşmakla eleştiriliyor.

Reformist kimliğiyle bilinen eski Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi döneminde milletvekili olarak görev yapan Kulayi, geçen hafta yine sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında, ülkede her gün daha da şiddetlenen ekonomik krize önlem alınmazsa İran'ın Sovyetler Birliği gibi parçalanabileceği uyarısında bulunmuştu.