EL-HALİL (AA) - KAYS EBU SEMRA - İsrail güçlerinin "ruhsatsız olduğu" gerekçesiyle okullarını yıktığı Filistinli çocuklar, enkaz üzerine kurulan çadırlarda eğitimlerine devam ediyor.

Filistin Eğitim Bakanlığının işgal altındaki Batı Şeria'da yer alan El-Halil'in güneyindeki Hırbet Zennuta bölgesinde tenekeden inşa ettiği okul, geçen ay İsrail güçleri tarafından yıkıldı.

Zennuta'daki Filistinli öğrenciler, şubat ayında açılan okulda sadece 2 ay kadar eğitim görebildi. Ana sınıfından 6'ncı sınıfa kadar yaklaşık 40 öğrencisi bulunan okulun şu an bir çatısı ve duvarları olmasa da eğitim devam ediyor.

Okul enkazı üzerinde kurdukları çadırlara sıralar yerleştiren ve seyyar bir tahta koyan öğretmenler, çocuklara bu derme çatma çadırlarda eğitim veriyor.

- "Okulumuzu yeniden yapacağız"

Çadırda da olsa eğitim görebildiği bu yere gelen dördüncü sınıf öğrencisi Zeyna Azzam, İsrail'in okullarını yıktığını ve onları ortada bıraktığını belirterek, "Burada kalıp eğitimimizi sürdüreceğiz ve okulumuzu yeniden yapacağız." dedi.

Filistin Eğitim Bakanlığının Zennuta okulunu inşa etmeden önce 7 kilometre yürüyerek başka okullara gittiklerini söyleyen Zeyna, bu okulun evlerinin yanında olduğunu ve onları Yahudi yerleşimcilerin çoğu zaman kendilerini rahatsız ettiği uzak okul yolunun zorluklarından kurtardığını ifade etti.

- "İsrail okumamızı istemiyor"

İsrail güçlerinin okullarını yıkmasına tepki gösteren 5'inci sınıf öğrencisi Ahmed Kamil de "İsrail okumamızı istemiyor ama biz vazgeçmeyeceğiz. Okumaya devam edeceğiz ve okulumuzu yeniden inşa edeceğiz." diye konuştu.

Okulun öğretmenlerinden Heysem ez-Zegarna, her türlü imkânsızlığa rağmen çadırda da olsa yeni okulları kurulana dek eğitime devam etmekte kararlı olduklarını vurguladı.

İsrail yönetiminin okulu yıkmakla yetinmediğini söyleyen Zegarna, okuldaki tüm malzemelere de İsrail ordusu tarafından el konulduğuna dikkati çekti.

- "İsrail'in derdi halkın toprağına el koymak"

Zennuta sakinlerinden Faris Semasra ise okulun arsasının özel mülkiyette olduğunu ve kaçak arazi üzerine inşa edilmediğini belirtti.

"İsrail'in derdi halkın toprağına el koymak" diyen Semasra, İsrail'in el koyduğu topraklara yeni Yahudi yerleşimleri kurmak istediğini dile getirdi.

Avrupa ülkelerinin desteğiyle inşa edilen Zennuta okulu nisan başlarında İsrail güçleri tarafından yıkılmıştı. İsrail ordusu, okulun "ruhsatsız olduğu" iddiasıyla yıkıldığını bildirmişti.

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi 4 Şubat'ta yayımladığı bir raporda, Doğu Kudüs ile Batı Şeria'daki "C" bölgesinde 45 okulun yıkılma tehlikesi bulunduğunu kaydetmişti.

Batı Şeria, Filistin ile İsrail yönetimi arasında 1995'te imzalanan "İkinci Oslo Anlaşması" çerçevesinde A, B ve C bölgelerine ayrılmıştı. Yüzde 18'i kapsayan "A bölgesi"nin yönetimi idari ve güvenlik olarak Filistin'e, yüzde 21'lik "B bölgesi"nin idari yönetimi Filistin'e, "güvenliği" İsrail'e devredilmiş, yüzde 61'i kapsayan "C bölgesi"nin "idare ve güvenliği" İsrail'e bırakılmıştı.