Covid-19 virüsünün temel özelliklerinden olan fiziksel temas ve havadan bulaşma durumu virüse yakalanan insan sayısının çok hızlı artmasına sebep olmaktadır. Bu sebepten dolayı Covid-19 salgınında vaka sayılarındaki artışın önüne geçmek için en etkili önlem insanlar arasındaki teması azaltmak ve sosyal mesafe kuralları koymaktır. Bu temel önlemler sosyal hayatın her alanında olduğu gibi otobüs, tren vs. gibi toplu taşıma ve şehirlerarası otobüs yolculuklarında da uygulanması gerekmektedir. Bu yazımızda otobüs yolculuklarında İçişleri Bakanlığının emri ile uygulanan ve firmaların uyguladığı birkaç önlemden bahsedeceğiz.

HES Kodu Uygulaması ve Kontrolü

Koronavirüs salgının başlamasıyla birlikte birçok ülke vaka sayılarını kontrol edebilmek ve hastaların sosyal ortamlara girmelerini engellemek için farklı yollara başvurdu. Türkiye ise salgının ülkeye gelişinden kısa bir süre sonra Hayat Eve Sığar uygulamasını yayınlamıştır. Hayat Eve Sığar Uygulaması sayesinde vatandaşların ne kadar riskli bir çevrede yaşadığına dair bilgi edinebilmesi ve HES Kodu alabilmesi sağlandı. HES Kodu her vatandaşa özgü olacak şekilde belirlenen ve insanların risk durumlarını belirten bir kod olarak hayatımıza girdi. HES Kodunun kullanıldığı alanların arasında şehirlerarası otobüs yolculukları da bulunmaktadır. Otobüs ile seyahat eden yolcuların HES Kodu alması İçişleri Bakanlığı tarafından zorunlu hale getirilerek HES Kodu riskli olarak görünenlerin bilet alması engellenmiştir.  Bu sayede Covid-19 hastaları ile temas etmiş kişilerin seyahat etmeleri kısıtlanarak virüsün yayılmasının önüne geçilmiştir.

Otobüs Yolcu Kapasitelerinin Azaltılması

Covid-19 salgının da alınacak temel önlemlerden biri olan sosyal mesafenin arttırılması hayatımızın birçok alanında artık bulunmaktadır. Şehirlerarası otobüsler için bu mesafe kuralları uygulanmaktadır. Şehirlerarası otobüs seyahati hizmeti veren birçok firma otobüslerindeki koltuk sayılarını yarıya indirerek seyahat eden yolcuların sosyal mesafelerinin artması sağlanmaktadır. Aynı zamanda otobüs içerisinde verilen ikramları da sadece ambalajlı ürünlerden seçilerek hijyen kurallarına uyulmaktadır. Birçok firma sadece mesafe ve hijyenik ikramların yanı sıra maske takılmasını da zorunlu tutmaktadır. Bu sayede otobüs içerisinde virüsün yayılma riskini en az seviyeye indirilmesi amaçlanmaktadır. Bu kurallar bazen yolcuları rahatsız ediyor olsa da sosyal mesafe için koltuk sayısının azaltılmış olmasından pek çok yolcu oldukça memnun olmakta. Covid-19  önlemlerine uygun seferler düzenleyen firmaların biletlerini biletall.com'dan satın alabilirsiniz.

Daha Sık Mola

Koronavirüs’e karşı alınabilecek önlemler arasında kapalı alanların sık sık havalandırılması da yer bulunuyor. Şehirlerarası otobüs seyahatlerinde salgın öncesinde çok fazla mola verilmesi hem yolcular hem de firmalar tarafından çok tercih edilen bir durum değildi. Ancak salgında güvenli bir şekilde seyahat edebilmek ve yolcuların sağlıklarını koruyabilmek için şuanda birçok firma sık sık mola vermeye başlamıştır. Molalarda otobüsün tüm kapıları açık tutularak otobüs içerisindeki havanın temizlenmesi sağlanmaktadır. Bu sayede otobüs içerisindeki risk durumu azaltılmaktadır.

Yukarıda bahsettiğimiz önlemler sayesinde Koronavirüs salgınında insanların çok daha güvenli bir şekilde seyahat etmeleri sağlanmaktadır. Sizlerde otobüs yolculuğu yaptığınızda bu önlemlere en iyi şekilde uyum sağlayarak kendinizi virüsten koruyabilirsiniz.