Bebek doğmadan önce ve bebek doğduktan sonraki yani hamile lohusa dönemleri olarak ikiye ayrılan bu dönemler dikkat dilmesi gereken birçok aşama bulundurmaktadır. Günümüzde hamilelik eskisine nazaran çok daha kolay sayılabilmektedir. Çünkü anne adayları gün ve gün olarak bebeğinin gelişimini her aşamasıyla takip edebilme imkanına sahiptir. Bu imkan sayesinde bebeğinin sağlıkları hakkında fikir edinen aile adayları anne ve baba adayı çok daha rahat günler geçirmektedir. Bu dönemde nerdeyse tüm zorluğu anne adayı yaşadığı için üretilen yenilikler genellikle onun hayatını kolaylaştırmaya yöneliktir. Giyimden kuşama kadar türlü türlü yeniliğe sahiptir anne adayları. Baba adayları içinse bugünlerde yapabileceği en önemli şeylerden bir tanesi anne adayına verdiği destektir. Anne adayının bu dönemde kendini kötü hissettiğinden dolayı kendini iyi hissetmesinin sağlanması oldukça oldukça önemlidir.

Hamilelik dönemi günümüzde anne adayı tarafından özellikle internetten araştırmalarla başına gelebilecek şeyleri az çok tahmin edebildiği bir dönemdir. Ancak bu süreçte bazı şeyler es geçilebilmektedir. Özellikle anne adayları bu araştırmaları yaparken lohusa dönemini es geçebilmektedir. Lohusalık dönemi hemen hemen hamilelik dönemi kadar önemli bir süreçtir. Ancak anne adayları ve baba adayları bu süreci gereğince önemsemez ve zaman zaman es geçebilmektedir. Lohusalık dönemi kısaca her hamile kadının doğum sonrasında yaşadığı bazı değişimlerin göründüğü yaklaşık olarak 6 hafta 40 gün süren süreçtir. Bu süreçte annenin vücudu gebelikten önceki döneme dönmektedir. Çok erken lohusalık, erken lohusalık veya geç lohusalık gibi türleri de vardır. Bunlar anneden anneye göre değişebilir. Anneler bu dönemde özellikle iyi beslenmeye ve uykuya dikkat etmelidirler. Bebek doğduktan sonra tüm dikkatler bebeğin üzerinde olsa da burada baba hem anneye hem de bebeğe dikkat etmelidir. Bu dönemde annelerin tıpkı bebekler gibi bakıma ihtiyacı vardır. Yeterince özen gösterilmeyen anne adaylarının sütünde azalma görünebilir. Bu azalma sayesinde anne adayları bebeğini besleyemez ve bebeğini de etkiler. Bu dönemde sıvı alımı oldukça önemlidir. Anneler ilk altı hafta her gün bol bol sıvı tüketmelidir. Anne adaylarından ziyade baba adaylarının bu döneme daha hazırlıklı olmaları gerekmektedir. Anne adayları gebelik öncesi döneme döndüğü için bu dönemde lohusalık depresyonu denen rahatsızlıktan da muzdarip olabilir. Bu lohusalığın en zor olaylarından biri sayılabilir. Anne bu depresyonu veya üzüntüyü yenmek için mutlaka yardım istemelidir. Lohusalık depresyonu genellikle anneden ziyade çevresindeki insanlar tarafından daha fazla fark edilen bir şeydir. Eğer bu üzüntünüzün depresyona döndüğünü hissederseniz mutlaka bir psikolog veya psikiyatra danışmanız sizin ve bebeğinizin için en faydalısı olacaktır.

Anne adayların da  uyku bu dönemde fazlasıyla önemli. Ameliyat sonrası muayeneler ve dikişlerle birlikte anne adayları uyumakta biraz zorlanabilir veya bunların zarar göreceğini düşündüğü için uyuyamayabilir. Ancak günümüzde bu sorunları minimuma indirgeyen lohusa pijama ürünleri bulunmaktadır. Bu ürünler sayesinde anne adayları kolaylıkla pansuman da yaptırabilir bebeğini de emzirebilir. Kendi içinde emzirme haznesi olan bu ürünler sayesinde anne üzerini çıkarmasına gerek kalmadan emzirme işini halledebilir. Böylelikle ekstra bir şeye ihtiyacınız olmaz. Ayrıca pamuksu yapısıyla da sizin terlemenizi veya üşümenizi önleyerek hasta olmanızın da önüne geçebilmektedir. Hasta olmamak bu süreçte anne için oldukça önemlidir.