ANKARA (AA) - Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkanı Yusuf Çelebi, 24 Haziran seçimlerine ilişkin, "Siyasi partilerin, kendilerine başvuran engelli bireyleri Meclise taşıyacak şekilde onlara listede yer vermelerini istiyoruz. Her bireyin oyları kıymetlidir, önemlidir." dedi.

Çelebi ve beraberindeki heyet, Engelliler Haftası dolayısıyla Anadolu Ajansı (AA) Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Yayın Yönetmeni Metin Mutanoğlu'na nezaket ziyaretinde bulundu.

AA'nın, engellilerin sorunlarına haberlerinde yer vererek farkındalık oluşturduğuna işaret eden Çelebi, "Engellilerin sorunu, toplumların sorunu ve sorumluluğudur. Beraber yaşama kültürünü yakaladığımız sürece birlikte sorunların üstesinden geleceğiz." dedi.

Engellilerin de devletin bir parçası olduğunu belirten Çelebi, bu konuda 2005'te devrim niteliğindeki Engelliler Kanunu'nun çıkarıldığını hatırlattı.

Engellilerle ilgili bir konuda iktidar ve muhalefetin birlikte hareket edebildiğini dile getiren Çelebi, kanunların güçlü, yönetmeliklerin yeterli olduğunu ancak cadde ve kaldırımlarda engellilerin sıkıntı yaşadıklarına şahit olmak istemediklerini söyledi.

- "Savcı, hakim, belediye başkanı olmak istiyoruz"

Çelebi, engellilerin "Ne iş olsa yaparız" anlayışı içerisinde olmadıklarına işaret ederek "Bizim de eğitimli hukukçu, iktisatçı, mühendislerimiz var. Kendimizi oralarda görmek istiyoruz. Savcı, hakim, siyasetçi, belediye başkanı olmak istiyoruz. Dünyada engellilerin savcı ve hakim olduğunu biliyoruz." dedi.

24 Haziran'da yapılacak Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerinde engelli bireylerin de siyasi partilere aday adaylığı başvurusunda bulunduğunu aktaran Çelebi, şöyle konuştu:

"Başkanlık sisteminin de devreye girmesiyle beraber siyasi partilerin kendilerine başvuran engelli bireyleri Meclise taşıyacak şekilde onlara listede yer vermelerini istiyoruz. Her bireyin oyları kıymetlidir, önemlidir. Engelli bireylerin de oylarının kıymetli olduğunu biliyoruz. Bu nedenle madem seçme hakkımız varsa seçilme hakkının da verilmesini istiyoruz. Mecliste engelli milletvekili sayısı üç, onlar da iktidar partisinde. İktidar ve muhalefetiyle bizi temsil edecek güçte bir sayıya ulaşmayı, Mecliste en güçlü şekilde temsil edilmesi istiyoruz."

Fransa'da Kur'an-ı Kerim'den "şiddet ve Yahudi karşıtı fikirleri yaydığı gerekçesiyle bazı ayetlerin çıkarılması" yönünde yayımlanan bildiriye ilişkin de değerlendirmede bulunan Çelebi, "Kimse dinimizle alay edemez. Biz kimsenin diniyle alay etmiyoruz. Onları insan kabul ediyoruz. Eğer onlar da kendini insan kabul ediyorlarsa dinimizle alay edemez." dedi.

- "Engelli bireylerin her zaman yanındayız"

AA Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Yayın Yönetmeni Metin Mutanoğlu ise AA'nın engelli bireylerin her zaman yanında olan bir yayıncılık yapmaya çalıştığını vurgulayarak şunları kaydetti:

"Geçen yıl 'Engel Tanımayanlar' isimli bir dosya yaptık. İnsanın fiziksel engelli olması, onun hayattan çekileceği anlamına gelmez. Hayata daha çok asıldıklarını gösteren çok güzel insan hikayeleri yaptık. Çok güzel dönüşler aldık. Bu haberlerimiz televizyonlarda ve gazetelerde geniş yer aldı. Elimizden geldiğince engellilerin sorunlarına parmak basmaya çalışıyoruz. Her zaman yanınızdayız. Anadolu Ajansı bu konuda her zaman sorumlu davranacaktır."