Ofis alanları tasarlanmadan önce yapılan ilk işlem genellikle izmir evden eve nakliyat işidir. Taşımacılık aşamasından itibaren eşyaların özenle yeni ofise ulaştırılması oldukça önemli bir konudur. Sonrasında diğer detaylar zevke veya yapılacak işin, hizmetin türüne göre değerlendirilebilir.

OFİS NEDİR?

Belli bir amaca hizmet eden çalışma ortamıdır. Büyüklüğünde sınırlama yoktur.

OFİS NEDEN PLANLANMALIDIR?

Mevcut zemin alanının uygun ve etkin kullanımını sağlamak ;

Yöneticilerin iş gücünü daha iyi denetlemesini ve kontrol etmesini kolaylaştırmak;

Üretimi artırmak için istikrarlı ve etkin iş akışını sağlamak;

Çalışanlara işyerinde kendilerini güvende ve rahat hissettirecek sağlıklı bir ortam sağlamak;

Gerektiğinde birbirine bağlayarak çeşitli departmanlar arasında daha iyi bir iletişim sağlamak;

Gizli projelerde çalışan personelinize yeterli mahremiyeti sağlamak;

Ofis katını dış seslerden izole ederek sorunsuz bir çalışma ortamı sağlamak;

Şirketin gelecekteki genişlemesi için hükümler dahil etmek. Vb. birçok sebep vardır.

OFİS TÜRLERİ NELERDİR?

İdari ve ticari ofis olmak üzere 2 ye ayrılır. Bu ikisi arasında mekan düzenlemesi olarak bariz bir fark da yoktur. Ancak bu işletmelerdeki ihtiyaçlar bazen birbirinden farklı olacağından iç mekan düzenlenişleri de farklı olacaktır.

OFİSİN GELİŞİMİ

Dünya her geçen gün değişen bir canlıdır aslında bununla beraber çevresindeki birçok şey de değişir. Bu değişimlerden biri ise ofisler ve çalışma mekanlarıdır.1990lara kadar ülkemizde sınırlı sayıda ofis mekanı bulunuyordu bu sayısal değer değişen dünya ve Türkiyede de artmıştır. Bu dönemlerde küçük çaplı ofisler bulunurken gelişimle birlikte özellikle İstanbul gibi büyük bir şehirde karma ve büyük, yüksek yapılı ofis mekanları doğmuştur.Geçmişte daha çok hücresel ofisler bulunuyordu günümüzde ise kapalı alanlardan uzak durularak açık mekanlı ofisler tercih edilmektedir.Yeni ofis tiplerinde göz önünde bulundurulacaklar;


l Dikey iletişim yerine yatay iletişimi sağlamak

l Planda esneklik sağlamak

l Merkezi arşivleme ve evrak sayısının azaltılması

OFİS MEKANLARININ KULLANIM DURUMLARI;

l Derinliği az olan mekanlar( 1-5m)
Geleneksel tek katlı ofis düzenine uygun olabilen mekanlar oluşturu bu kısmı

l Orta derinlikli mekanlar; sığ ve derin mekanlara oranla planlama aşamasında daha rahat adaptasyonlara imkan sağlar. Genel ofis aktiviteleri orta derinlikli ofis mekanlarına rahatlıkla yerleştirilebilmektedir.

l Çok derin mekanlar; Bu ofis tipleri ise 20m ve üzeri derinliğe sahip ofislerdir. Bu tür ofis binaları bir çok sirkülasyon rotasına sahip olması gerekmektedir

OFİS TASARIM İLKELERİ;

Ofis binası için değil bir çok tasarım planlarken ilk olarak düşünülmesi gereken durum mekanın kullanışlı olması ve hedef alınan kullanıcının orada rahat bir şekilde eylemlerini sürdürebilmesidir.Bunun için girişten çıkışa kadar incelemeye çalışalım. İlk olarak giriş ve bahçe alanları girişin danışma bölümüne yakın olması önemli noktalardan biridir çünkü o danışma size referans olur. Elinde harita olmadan bilmediğin bir şehre, ülkeye gitmekle aynı olurdu danışmanın girişten uzak olması.Girişten itibaren max. 25m bir düşey sirkülasyon alanı bulunması şarttır bu merdiven asansör vb. olabilir. Modern ofis alanlarında mümkün olduğunca kapalı birim kullanımından uzaklaşılıyor günümüzde. O yüzden eğer birden fazla katlı bir yapı ise her katta ez bir toplantı birimi bulunmalıdır.

Günümüzün modern çağdaş mimarilerinden olan MIA tasarım studio ofisi üzerinden inceleyelim. Ofisin bina kullanıcı sayısı da göz önünde bulundurularak tasarlanmış bir bahçesi bulunmaktadır. Kapalı alanlar yok denecek kadar azdır. Birlikte çalışma ortamları vardır genel olarak. Binanın merkezinde ise düşey sirkülasyon alanı olan merdivenler yer almaktadır. 1.50-2.00m arası yükseklikte bir ara sahanlık bulunma zorunluluğu dikkate alarak tasarlanmıştır. Bina gelenide yeşillik hakimdir hatta tasarımın hedefi yeşillik üzerine kurulmuştur.Her bir çalışanın arkasında kendine ait bir kütüphanesi bulunmaktadır mekan tasarrufu açısından güneşlikleri sadece güneşten korunmak için değil birer pano görevi görmesi bile sağlanmıştır.

Bir ofisin ışık kaynağı ister doğal, yapay, parlak ve mavi, ister loş ve sarı olsun, çalışanların maruz kaldığı ışık türü yalnızca ruh halini, fiziksel sağlığını aynı zamanda üretkenliği ve yaratıcılığı da etkiler.

İyi dinlenmiş, uyanık ve enerjik olduğunuzda elinizden gelenin en iyisini yaparsınız ve doğru aydınlatma sizi doğru duruma getirebilir. Ancak çok loş ışık gözlerinizi yorabilir ve uykulu ve yorgun hissetmenize neden olabilir. Öte yandan, çok parlak aydınlatma gözlerinizi rahatsız edebilir, uykunuzu bozabilir. Bu yüzden ofis ortamında ışık seçimi çok önemlidir mavi ve renkli bir çok ışıktan uzak durulmalıdır genel olarak beyaz ve sarı ışık tercih edilebilir ama en iyisi beyaz ışıktır gelelim aydınlatma yerlerine çalışma merkezlerinde aydınlatmanın diğer alanlara göre daha yoğun olması gerekmektedir böylece odak ve konsantrasyon çalışma alanında olabilir.

Ofis ortamında renk seçimi de çok önemlidir. Renkler güçlü bir iletişim biçimidir. Seçilen renk şemasına göre belirli psikolojik tepkiler uyandırabilirler.

Bir diğer önemli konu ise gürültüdür eğer çalışma ortamında hem ses hem sessizlik gerekiyorsa bu bölümler birbirinden uzak olmalıdır örneğin bir tasarım ofisinde maket yapıyorsunuz bir yandan da proje hesaplamalarına odaklanmaya çalışanlar var demek ki bu iki birim birbirinden mümkün olduğunca uzak konumlandırılmalıdır.

Yani sonuç olarak her tasarımın merkezinde kullanıcı vardır bir tasarıma, ölçülere karar verirken mutlaka kullanıcıdan referans alınmalıdır!