Otopark Bariyer Sistemleri Nerelerde Kullanılır?

Otopark bariyer sistemleri genellikle alışveriş merkezlerinin giriş ve çıkışlarında, plaza giriş ve çıkışlarında, iş merkezi giriş ve çıkışlarında, fabrika giriş ve çıkışlarında, okul ve üniversite giriş ve çıkışlarında, rezidans giriş ve çıkışlarında, site giriş ve çıkışlarında, ticari otopark giriş ve çıkışlarında araçların düzenli ve istenirse kayıtlı bir şekilde giriş veya çıkış yapması için kullanılan önleyici ve düzenleyici sistemlerdir.

Bariyer Sistemlerinin Avantajları?

Bariyer sistemleri kullanım amacı genellikle park sorunu yaşanan bölgelerde araçlara ait bölgelere rahatlıkla giriş ve çıkış yapılarak, kayıtsız ve yabancı araç giriş veya çıkışının önüne geçmek için tasarlanmıştır. Montaj yapılacağı yerin genişliğine göre 3 metre veya 6 metre kol uzunlukları bulunup, geçiş yapılacak yerin kontrollü araç giriş ve çıkışlarının yapılması sağlanmaktadır. Ayrıca 3 metre ve 6 metre kol uzunluğunun dışında 5 metre kol uzunluğuna sahip saçaklı kollu bariyer sistemleri de mevcuttur. Saçaklı bariyer sistemleri bariyer kolunun altında oluşan boşluktan hayvan ve çocuk geçişinin önüne geçilmek için tasarlanmıştır. Bariyer kollarının karşısında bulunan çatal ayak sayesinde bariyerin kolunun dengede tutularak, bariyer motorunun zorlanmadan ve dengede olacak şekilde durması sağlanmaktadır. Bariyer sistemlerinin içinde bulunan bariyer motorları; geçiş yoğunluğu ve bariyer kolunun inme, kalkma hızına göre tasarlanmaktadır.

Bariyer sistemleri şehir şebeke voltajı olan 220 volt ile çalışmaktadır. Elektrik kesintilerinde manuel olarak çalışmaya devam etmekte olan bariyerler, içindeki manivela yardımıyla manuel olarak bariyer kolunun açılması ya da kapanması sağlanabilmektedir.

Geçiş aralığı olarak tek bariyerde 6 metre olmakla birlikte, karşılıklı konumlanan ve senkronize ya da bağımsız çalışabilen bariyer sistemlerinin 12 metreye kadar araç geçiş aralığı verilebilmektedir.

Bariyer Sistemlerinin Montajı ve Çalışma Sistemi

Montaj yapılacak yer düz ve beton zeminde konumlanan bariyerler; 50*50 cm dökülen düz ve beton zemin üzerine montajı yapılmalıdır. Ayrıca bariyer sistemlerinin kol karşılık çatal ayağına da 20*20 cm düz bir beton dökülerek, bariyer gövdesi ve bariyer kol ayağı karşılıklı olarak dengede montajlanmalıdır. Bariyer gövdesinden çekilen kablo ile kol destek ayağında bulunan fotoseller haberleşerek araçların geçişlerini tamamlandığı sisteme iletilir ya da bariyer kolunun aracın üzerine inmesi engellenerek can ve mal güvenliği sağlanır.

İç veya dış mekân fark etmeksizin kullanılan Otopark bariyeri sistemleri sık ve yoğun kullanıma uygun olarak çalışabilmesi için tasarlanan bariyer kol motorları hem her hava ve yoğun kullanım şartlarında sorunsuz şekilde kullanılması, hem de kullandığı enerji tasarruflu hale getirilerek enerji kullanımı en aza indirgenmiştir.

Otomatik Bariyer Sistemleri

Otomatik bariyer sistemleri genellikle uzaktan kumada, plaka tanıma sistemleri ya da otomatik geçiş sistemleri ile kontrol edilir. Ayrıca Loop Dedektörlerle de araçlar bariyerin yakınına geldiğinde ağırlık sensörü aracı algılar aracın giriş veya çıkışı bu şekilde sağlanır. Uzaktan kumandalı sistemde bariyere bağlı bir uzaktan kumandanın gönderdiği sinyali algılayan bir alıcı ve sinyali gönderen bir uzaktan kumandaya ihtiyaç duyulmaktadır. Uzaktan kumanda alıcısına gelen sinyalle devreye giren uzaktan kumanda alıcısı bariyere tetik göndererek açılmasının sağlamaktadır. Bu şekilde araç giriş veya çıkışının yapmaktadır.

Bariyerin üzerinde ve bariyer kolunun karşı tarafında bir de emniyet fotoseli bulunmaktadır. Bu emniyet fotoseli aracın bariyerden geçişinin tamamlayarak bariyerin kapanmasını ya da araç bariyer kolunun altındayken, yani geçişi tamamlanmamışken aracın üstüne kolun inmemesini ve de bir kazaya sebebiyet verilmesini engelleyerek can ve mal güvenliğini sağlamaktadır. Otomatik bariyer Plaka tanıma sistemlerinde ise; sisteme araçların plakaları kayıt edilerek giriş ve çıkışın hem kontrollü hem de kayıtlı olması sağlanır. Sisteme kayıtlı olan plakalar kamera aracığıyla görüntülenerek bariyerin açılıp, giriş veya çıkışın yapılması sağlanır. Bu şekilde araçların giriş ve çıkış saatleri kontrol edilerek hem aracın hem de bulunduğu yerin güvenliği sağlanmış olur.

Bir diğer otomatik geçiş sistemi ise OGS etiketleri ile kontrol edilen sistemlerdir. Bu sistemlerde Her araç için tanımlanmış bir etiket bulunmaktadır. Bu etiketler her bariyere entegre edilen bir anten sayesinde aracın ön camında bulunan etiket okunarak bariyerin açılması için tetik göndermektedir. Ayrıca sistem bu etiketlere ait aracın bilgilerini otopark yazılımına göndererek aracın giriş veya çıkış saatini kayıt etmektedir. Otopark yazılımları sayesinde birden fazla aracın içeri girişi engellenerek otoparkta bulunan araçlar için ayrılmış yerlerin daha verimli kullanılarak yer tasarrufu da yapılmaktadır.

Bu yazılım sayesinde otoparkın kapasitesi, kullanım sıklığı ve trafiği hem izlenip hem de bu veriler raporlanabilmektedir.