İnsanların hayatlarının düzen içerisinde devam etmesi, görünen ve görünmeyen birçok kural ve alt işlev sayesinde gerçekleşir. Hukuk kuralları, adet, örf, dini kurallar gibi bilinen değerlerin yanında, pek bahsedilmeyen ancak toplumun en küçük yapı taşından, büyük gruplara kadar her kademede yaşantıyı etkileyen başka norm ve kurallarda mevcuttur.

Ulaşması En Çok Emek Gerektiren Şey; Bilgi

Binlerce yıllık kolektif tecrübe ile oluşan bu kurallar bütünü kültürden kültüre, coğrafyadan coğrafyaya farklılık gösterse de temel değerleri benzerdir. Dünyanın her köşesinde bilim adamları insanların günümüzde kullandığımız toplumsal yapıya nasıl ulaşıldığını anlamak için farklı kaynaklarda ve metotlarla çeşitli araştırmalar yürütmektedir. Araştırmaların sonuçlarını da makale, kitap ve benzeri uygun görülen şekillerde yayınlamaktadırlar.

Akademi içinde bilim insanları bunları açıklamakta hiç zorlanmasalar da kullandıkları dilin ağırlığı ve terimlerin fazlalığından dolayı bu alanda eğitim almamış kişiler bu açıklamaları anlamakta zorluk yaşayabilmektedirler. Bu bilgilerin doğru bir biçimde aktarılması, farklı bir uzmanlık ve dil becerisi gerektirmektedir. Ve maalesef bazı bilgilerin basitleştirilmesi, o bilginin üretilmesinden daha zorlu bir süreçtir. Ve bu bilgi içerisinden ihtiyaç duyulan kısmın cımbızla alınmışçasına ayıklanması daha da fazla emek gerektiren çalışmadır.

İnternet ve sosyal medya günümüzde maalesef birçok hatalı bilgi kaynağı ile dolu. İnsanlar, bilim insanlarının araştırmalarını kendi bilgi ve tecrübeleriyle yorumlayarak, sözüm ona birçok “bilimsel” içerik oluşturmakta ve bu hata dolu içerikler yazana duyulan güvenden dolayı geniş çevrelerce ilgi görebiliyor ve üçüncü kişiler tarafından paylaşılmaya devam edilebiliyor. Günümüzde yaşanan bilgi kirliliğinin en önemli sebeplerinden biri bu maalesef. Bir diğer önemli sebep ise sadece bizim toplumumuza özel olmayan, insanların gördüğüne inanma ve üçüncü kaynaklardan araştırmama alışkanlıkları. Hatalı ve yanlış bilginin büyük bir hızla yayılması sebebiyle birçok kişi doğru ve sağlıklı bilgiden mahrum kalmaktadır.

Ulaşması En Zor Şey; Gerçekten Doğru Bilgi

“Doğru bilginin kaynağı” sloganı ile hareket eden birçok site bile, popüler içerikler sunmak ve daha fazla ziyaretçi çekebilmek adına, insanların hoşuna gidebilecek, ispatlanmamış veya ispatlanması mümkün olmayan fikirleri destekleyecek, hatalı ve eksik içerikler sunmaktan geri durmuyorlar. Bir yandan da bu içerikleri anonim olarak yayınlayarak, normal bir kullanıcı için kaynağına ulaşılmasını imkânsız hale getiriyorlar. Tüm bu hengâme içerisinde sadece bilginin değil, onu sunan kişinin gerçeklik ve uzmanlığının sorgulanabileceği bir kaynak bulmak, çölde vaha bulmak gibi.

Uzmanlar Diyor Ki sitesi tüm bu karmaşanın içinde dimdik duran bir sütun gibi. Derli toplu tasarımı, popülizm kokmayan içeriği ile aile yaşamının topluma etkisinden, çocuk gelişimine, bireylerin hayatları boyunca karşılaşabilecekleri, bir kısmının üzerine hiç düşünmediğimiz, birçok soruna, bilim ve mantık çerçevesinde cevaplar veriyor. En önemlisi de sitede yazılan yazıların, o konuda eğitimli uzman profesyoneller tarafından yazılıyor olması ve bu uzmanların bilgilerine ulaşılabiliyor olması.

Uzmanlar Diyor Ki, sadece merak edilen bir konuda araştırma yaparken değil, arada bir yeni içeriklerin kontrol edilip, bilgi dağarcığının geliştirilebileceği çok az kaliteli siteden biri olarak güven veriyor.