Her geçen gün sayıları artan start-up projelerinde tam olarak bilinmeyen ya da göz ardı edilen konuların başında vergi yükümlülüğü gelir. Birçok girişimci vergi yükümlülüklerine dair bilgi sahibi olmadan giriştikleri işlerde vergi sürprizleriyle karşılaşır. Genç girişimci şirketi kurmak aranan şartları taşıyan girişimciler için son derece avantajlıdır. Yazılım şirketi kurmak isteyen ve söz konusu özellikleri taşıyan girişimciler genç girişimci şirketi kurarak iş fikirlerini hayata geçirebilmektedir.

Ülkemizde birçok girişimci ağır ve karmaşık vergi yükümlülükleri nedeniyle ticari hayatta aktif hale gelememektedir. Gelir Vergisi Kanunu’nda işsizliğin azaltılması, genç girişimcilerin ticari hayatta daha aktif bit rol üstlenmesi ve iş fikirlerini hayata geçirirken ekonomik açıdan zorlanmamaları amacıyla yapılan düzenlemeler belirli şartları yerine getiren genç girişimcilere büyük kolaylık sağlamaktadır.

Genç Girişimciler İçin 75.000 TL Kazanç İstisnasından Kimler Faydalanabilir?

Genç girişimci şirketi kurmak isteyen kişiler 29 yaşını doldurmamış olmalıdır. Aynı zamanda zirai, ticari ya da serbest meslek faaliyeti nedeniyle kişinin adına daha önce bir gelir vergisi mükellefiyeti tesis edilmemesi diğer bir deyişle kişinin adına ilk kez bir işletme kuruluyor olması gerekir. Aynı zamanda ticari, zirai ve mesleki faaliyeti nedeniyle adına ilk vergi mükellefiyeti 10.02.2016 tarihinden itibaren tesis edilen girişimciler kazanç istisnasından yararlanabilirler. 10.02.2016 tarihinden önce işe başlayan vergi mükelleflerinin genç girişimci kazanç istisnasından faydalanması mümkün değildir.

Girişimcinin vergi mükellefiyeti tam mükellefiyet olarak tesis edilmelidir. Ülkemizde geçerli vergi mevzuatı kapsamında yerleşmeyi esas alarak tam mükellefiyet ve dar mükellefiyet bulunur. Dar mükellef Türkiye’de yerleşmiş olmayan gerçek kişiler olup bu kişilerin yalnızca ülkemizde elde ettikleri kazanç ve iratlar vergiye tabi tutulur. Tam mükellefiyet yerleşim yerleri Türkiye’de olan kişilerdir. Tam mükellefler hem ülkemizde hem de ülke dışında elde ettikleri gelirler üzerinden vergilendirmeye tabi tutulurlar.

Genç girişimci kazanç istisnasından yararlanmak isteyen kişiler işe başladıkları tarihi izleyen 10 gün içinde bağlı oldukları vergi dairesine işe başlama bildiriminde bulunmalıdırlar. Eğer bu süre kaçırılırsa kazanç istisnasından faydalanmaz söz konusu olmaz.

Genç girişimciler kendi işlerinin başında bulunmalı yani işlerinde ve bu işin gerektirdiği konularda fikri ve bedeni mesai sarf etmeli ya da işi sevk ve idare ediyor olmalıdırlar. Aynı zamanda bizzat kendileri gerçek kişi olarak vergi mükellefi olunması gerekir. Anonim ya da limited şirket gibi tüzel kişilikler genç girişimci kazanç istisnasından faydalanamaz. Kazanç istisnasından faydalanılması için adi ortaklık ya da şahıs şirketi kurularak vergi mükellefi olunmalıdır.

Eğer faaliyet adi ortaklık ya da şahıs şirketi bünyesinde yapılıyorsa tüm ortakların işe başlama tarihi itibarıyla gereken şartlara sahip olmalıdır. Diğer bir deyişle iki kişinin adi ortaklık şeklinde şirket kurarak genç girişimci kazanç istisnasından yararlanabilmesi için her ikisinin de genç girişimci şartlarını taşıması gerekir.

Girişimci bir işletmeyi ya da mesleki faaliyeti devralarak genç girişimci kazanç istisnasından faydalanmak istediğinde; devralınan işletmenin ya da mesleki faaliyetin eş ya da bu da dahil olmak üzere üçüncü dereceye kadar kan ya da kayın hısımları olmaması şartı aranır. Bu şarttan muaf olunması yalnızca devrin ölüm yoluyla gerçekleşmesi durumunda geçerlidir.

Genç girişimcilerin asgari ücretin % 34.5’i oranındaki sigorta primleri 12 ay boyunca devlet tarafından karşılanmaktadır. Aynı zamanda üç yıl süreyle yıllık 75.000 TL’ye kadar olan kazançlarından vergi alınmaz. Bu kapsamda kişinin yalnızca zirai, ticari ve mesleki kazançları dikkate alınmakta olup kişinin menkul sermaye iradı, kira ya da ücret geliri gibi beyana tabi başka gelirleri bulunuyorsa bunlar kazanç istisnası kapsamında değerlendirilmez.

Eğer bir yıllık dönem içerisinde teşvik tutarının altında kazanç elde edilirse yararlanılamayan tutarın ertesi yıla devri söz konusu değildir.

Genç Girişimci Teşvikinden Bir Kez Yararlanılabilir

Genç girişimci teşvikinden yalnızca bir sefere mahsus olmak üzere yararlanılabilmektedir. Kişi teşvik almasına neden olan faaliyeti terk ettikten sonraki 3 yıllık süre içinde dahi yeni bir faaliyete yeniden başlarsa teşvik hakkı kaybolmaktadır. Çünkü genç girişimci teşvikinden yararlanmanın temel koşullarından biri kişi adına gelir vergisi mükellefiyetinin ilk kez tesis ediliyor olmasıdır.

18 ve 29 yaş arasındaki gençlerin devlet teşviklerinden ve desteklerinden yararlanabilmesi için; büro yönetimi, iş destek ve büro destek faaliyetleri, içecek imalatı, konaklama hizmetleri, bilimsel AR-GE faaliyetleri, bina inşaatı, kağıt ve kağıt mamulleri imalatı, özel inşaat faaliyetleri, suyun toplanması, dağıtılması ve arıtılması gibi faaliyetler, makine ve ekipman imalat ve kurulumu, gıda mamulleri imalatı, tur operatörü, seyahat acentesi ve rezervasyon hizmetleri, giyim imalatı, ana metal sanayisi, bilgisayar programcılığı ve teknik servis, toptan ve perakende ticaret faaliyetleri, kimyasal ve kimyevi ürün üretimi, optik, elektronik ve bilgisayar imalatı gibi sektörlerde faaliyetlerde bulunulması ve teşviklerden yararlanabilmek için belirlenmiş olan şartların taşınması gerekmektedir. Bu şartları sağlayan gençler devletin sunduğu vergi istisnasından ve prim desteğinden yararlanabilmektedir. Genç girişimci teşvikinden yararlanmak isteyen kişiler süreçler ile ilgili olarak muhasebecilerden ve mali müşavirlerden yardım alabilir. İzmir SMMM yani İzmir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası olarak bilinen kuruluş, tüm İzmir mali müşavir hizmetleri için kriterlerin belirlenmesini sağladığından sektörde bir standart bulunur.