Avukat Cem Çağdaş Başbay, avukat İsmail Can ve avukat Güven Gümüşsoy tarafından İzmir Adalet Sarayı Sosyal Tesislerinin otoparkından yararlanma bedeline 01.11.2019 tarihinde %100 oranındaki yapılan zam ile artan oranlı tarifenin yürütmesinin durdurulması ve iptali amacıyla İzmir 3. İdare Mahkemesinin 2019/1722 E. sayılı dosyası üzerinden idari dava açıldı.

%100 ZAM

Hukuki Haber’e konuşan Avukat Cem Çağdaş Başbay; "Bayraklı adliye binasına hizmet veren sosyal tesis otopark ücreti avukat, hakim, savcı ve adliye personeli ayrımı yapılmaksızın 01.11.2019 tarihine kadar 5,00 TL, 01.11.2019 tarihinden itibaren ise %100 zam ile 10,00 TL olmasına karar verildi.

Baromuz, adliye otoparkının avukatların ortak ihtiyacı olmadığını düşünmüş olacak ki  %100 zam kararından sonra bir şey yapılmadı ve zam yürürlükte kaldı.

Avukat olarak bu yapılan fahiş zamma 09.12.2019 tarihinde itiraz ettim. 12.12.2019 tarihinde ise Adalet Bakanlığı Foça Açık Ceza İnfaz Kurumu İşyurdu Müdürlüğü tarafından “yapılan zammın çevre yerlerdeki otopark ücretlerine göre makul düzeyde olduğu” gerekçesiyle reddedildi.

Bu durum üzerine İzmir 3. İdare Mahkemesinin 2019/1722 E. sayılı dosyası üzerinden yürütmeyi durdurma talepli olarak 27.12.2019 tarihinde iptal davası ikame ettik.

MAKUL ÜCRET

Avukatlar yargı görevi ifa eden meslek mensupları olması hasebiyle, mesailerinin büyük bölümünü adliyelerde hizmet verilerek geçirilmektedir. Bu sebeple adliye otoparkından “MAKUL ve SABİT” bir ücret ile yararlandırılması, adliye otoparkının aynı zamanda işyeri otoparkı olması özelliğindendir.

2019 yılı başlarında  otoparktan 5,00 TL karşılığında yararlandırılırken, iş bu bedele %100 oranında zam yapılmış işyeri otopark ücreti 10,00 TL’ye çıkarılmıştır. Dava tarihi itibari ile ülkemizde yıllık enflasyon %10,56 olup, yapılan iş bu zam yıllık enflasyon oranının 10 katı düzeyindedir.

Daha önceki mahkeme kararlarında da belirtildiği üzere avukatların özellikle ceza dosyalarında gecenin geç saatlerine kadar adliyelerde çalıştığı da bilinen bir gerçektir. Bu sebeple adliye binalarında oldukça fazla vakit geçiren avukatların adliye binalarında fazla kalmalarına ilişkin külfetin artan oranlı otopark bedelinin avukatlar üzerine yükletilmesi; hele ki işyeri otoparkı sayılan adliye otoparkına %100 oranında zam yapılması hakkaniyet ilkesine aykırıdır. 

Çevre otoparklar ile adliye otoparkı mukayesesini ise kabul etmemiz mümkün değildir. Avukatlar olarak yargının kurucu unsurlarından bağımsız savunmayı temsil ediyoruz Avm gezmeye gelmemekteyiz.
Malesef baromuz yapılan bu zamma sessiz kaldı. Daha sonra ise Avukatların ücretsiz olarak yararlandığı İzmir Bölge Adliye Mahkemesi otoparkı da avukatlara aynı fiyat üzerinden ücretli hale getirildiğini gördük.

Meslektaşlarımız da bu durumdan muzdarip oldu ve İzmir Barosuna şikayette bulundu. İzmir Barosu tarafından 15.01.2020 tarihinde yapılan açıklamada “İzmir Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı, İzmir Cumhuriyet Başsavcısı, Adalet bakan Yardımcısı, Hukuk İşleri Genel Müdürü ile görüşme yaptıkları” belirtilse de açıklamanın ardından 1 ayı aşkın süre geçmesine halen İzmir Adliyesine bağlı otoparklardan avukatlar olarak fahiş fiyatlar üzerinden yararlandırılmaya devam ediyoruz. 

Baromuz bize Cumhuriyet Başsavcıları, başsavcı vekilleri ile görüşme yaptıklarını söyledi ancak sonucu hakkında bilgi vermedi. 27.12.2019 tarihinde otopark ücretlerinin makul düzeye çekilmesi ve artan oranlı tarifenin kaldırılmasına ilişkin olarak avukat olarak yaptığımız başvurulara gerek başsavcılık, gerekse işyurdu müdürlüğü tarafından olumsuz cevap verildi. Açtığımız davaya ilişkin olarak İzmir 3. İdare Mahkemesinin hakkaniyetli bir karar vereceğine inanıyorum." dedi. (hukukihaber.net)