HEM HAKARET VE KÜFÜR ETSİN, HEM ÜZERİNE YÜRÜNÜP BOĞAZINA SARILSIN, KARŞILIK VERDİN DİYE YARGILAN VE MAHKEME’DEN CEZA AL…

Ama bu kez; hakarete uğrayan, annesine küfredilen, dayak yiyen Hekim’in saldırgan hasta yakınına karşı kendini savunması ve karşılık vermesi, Mahkeme’ce cezalandırıldı…

DAVA SÜRECİ …

Dr. Y. Gökhan Doğramacı, İzmir Gaziemir Nevvar Salih İşgören Devlet Hastanesi Acil Servis bölümünde 22.08.2021 günü nöbetçi Hekim olarak görev yapmakta iken sözlü ve fiili şiddete maruz kalması üzerine, kendini savunmak amacıyla karşılık vermesi sonucu saldırgan hasta yakını ile birlikte Dr. Y. Gökhan Doğramacı hakkında da ceza davası açıldı.

OLAY NASIL BAŞLADI …

Acil Servis sarı alanda görevliyken saat: 12:50 sıralarında, annesi tarafından, önceki akşam yemeğinde yediği balık nedeniyle, alerji şikâyeti ile getirilen çocuk hasta, sarı alanda Dr. Y. Gökhan Doğramacı tarafından muayene edildi. Çocuğun genel durumunun iyi olduğu ve şikayetlerinin gerilediğinin görülmesi üzerine, çocuğun annesine acil müdahaleye gerek olmadığı ve çocuğun şikayetlerinin devam etmesi veya artması halinde Çocuk Hastanesi’ne kontrole götürebilecekleri konusunda bilgi verildi.

DAVA DOSYASINDAN …

Nöbetçi Doktor Y. Gökhan Doğramacı verdiği ifadesinde ve savunmasında şunları söyledi; “Çocuk ve anne odadan çıkmakta iken, kapı önünde duran, sonradan çocuğun babası olduğunu öğrendiğim şahıs bana hitaben” SALAK SALAK KONUŞMA, BAKMAK SENİN GÖREVİN DEĞİL Mİ?” dedi ben de bunun üzerine “nasıl konuşuyorsunuz siz?” deyince de “SUS ANANI S…RİM SENİN” diye bana küfretti. Ben de bunun üzerine ayağa kalkıp “sen kime küfrediyorsun?” diye bağırınca hasta yakını üzerime doğru yürüdü, boğazıma sarıldı, o durumda kendimi savunmak zorundaydım, aramızda karşılıklı arbede yaşandı. Bu arbede sırasında bile hasta yakını hala “SENİN ANAN! S…RİM, OR…U ÇOCUĞU. GÜNÜNÜ GÖRECEKSİN SEN” diye bağırarak hakaretlerine devam etti.

MAHKEME KARARI …

Basit yargılama usulü gereğince, dosya üzerinden inceleme ve değerlendirme yapan İzmir Asliye Ceza Mahkemesi hasta yakınına, hakaret ve de kasten yaralama suçlarından adli para cezası ceza verdi. Ancak Dr. Y. Gökhan Doğramacı da haksız tahrik altında kalsa dahi hasta yakınını basit bir tıbbi müdahale ile giderilebilecek şekilde yaraladığı için ceza aldı.

Daha öncesinde hakkında 3 ayrı Ceza Mahkemesi kararı bulunan saldırgan hasta yakınına “iyi hal indirimi” uygulanarak, kasten yaralama suçundan 3.360.-TL., hakaret suçundan ise 6.820.TL. adli para cezaları verildi.

Dr. Y. Gökhan Doğramacı’ya verilen ceza hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar veren Mahkeme, 5 yıl süre ile benzeri bir olaya karışmaması gerektiğini de belirtti.

HEM ŞİDDET HEM HUKUK MAĞDURUYUM

Konu hakkında görüşüne başvurduğumuz Dr. Y. Gökhan Doğramacı; “Hekimlik görevimi layıkıyla yerine getirmeme ve gerekli bilgilendirmeyi yapmama rağmen aniden saldırıya uğradım ve sonucunda çifte mağdur oldum. Hakarete uğradım, anneme küfredildi, üzerime yüründü, boğazım sıkıldı. Hasta yakını, karakoldaki ifadesinde dahi benim için “bıdıbıdı yaptı” diye ifade vermiş. Kendimi koruyunca ve savununca da ceza aldım.” dedi. Pandemi koşullarında zaten zor şartlarda görev yaptıklarını, hekimlik mesleğinin değersizleştirildiğini ve itibarsızlaştırıldığını dile getiren Dr. Y. Gökhan Doğramacı, aynı zamanda hukuk fakültesi mezunu da olduğunu, başına gelenleri ve yaşadığı saldırıyı düşündükçe ve Mahkeme Kararı’nı okudukça üzüntüsünün bir kat daha arttığını, Hekimler olarak artık tükendiklerini sözlerine ekledi.

Dr. Y. Gökhan Doğramacı’nın avukatlarından Ümit Erdem, karara itiraz edildiğini belirterek, “bu karar; sözel ve fiziksel şiddete uğrayan sağlık çalışanlarına kendinizi savunmak için karşılık vermeyin, şiddetin bitmesini bekleyin, ölmez iseniz sonrasında Beyaz Kod verebilirsiniz anlamına gelmektedir ki, Dr. Y. Gökhan Doğramacı özelinde ve de tüm sağlık çalışanları genelinde bu anlayış ve yaklaşım kabul edilemez niteliktedir.” dedi.

Kendisine yapılan sözel ve fiziksel şiddeti önlemek için başka çarenin olmadığı durumların, meşru müdafaa kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini belirten Av. Canberk Şen ise; “zaten cezasızlık kültürünün yaygınlaştığı, “nasıl olsa ceza almam, hapis cezası hiç almam” düşüncesinin sağlıkta şiddeti arttırdığını” sözlerine ekledi. (hukukihaber.net)