Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Av. R. Erinç Sağkan'ın, 25 Eylül 2023 tarihinde yapılan Hatay Hizmet Binası açılış töreninde verdiği "Çok yakın zamanda Hatay Barosu’nun arazisinin üzerine bir başka binayı, bir başka proje kapsamında ilimize kazandıracağız” sözü 15 Şubat 2024 tarihinde gerçekleşti.

İsveç Büyükelçiliği tarafından finanse edilen, TBB'nin ana faydalanıcısı olduğu, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından yürütülen “Türkiye’de Adalete Erişim İçin Adli Yardım Uygulamalarının Geliştirilmesine Destek Projesi Faz II" kapsamında inşa edilen Hatay Baro Binası ve Adli Yardım Merkezi'nin açılış törenine katılmak üzere şehre gelen TBB heyetini, Baro Başkanı Av. Erhan Nizamoğlu ve Yönetim Kurulu üyeleri karşıladı.

Adalet Bakanlığı’nın da paydaşı olduğu proje kapsamında inşa edilen binanın açılış törenine TBB Başkanı Av. R. Erinç Sağkan, Başkan Yardımcısı Av. Ercan Demir, Genel Sekreter Av. Veli Küçük, Sayman Av. Gökhan Bozkurt, Yönetim Kurulu üyeleri Av. Melih Yardımcı, Av. Nizam Dilek ve Av. Ali Bayram; İsveç Büyükelçisi Ekselans Malena Mård, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye Temsilcisi Louisa Vinton, Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Çelikkol, Adalet Bakanlığı Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüğü Hatay İl Müdürü Umut Poçulu ile TBB Başkan Danışmanı Av. Dr. Kasım Akbaş katıldı.

Açılışta ev sahibi Hatay Barosu Başkanı Av. Erhan Nizamoğlu'nun yanı sıra, Adana Barosu Başkanı Av. Semih Gökayaz, Aksaray Barosu Başkanı Av. Ferit Köse, Kayseri Barosu Başkanı Av. Ali Köse, Kahramanmaraş Barosu Başkanı Av. Muhammed Burak Gül, Kırşehir Barosu Başkanı Av. Onur Çanta, Niğde Barosu Başkanı Av. Emin Alper Öztürk, Osmaniye Barosu Başkanı Av. Mehmet Karakoç, Hatay Barosu önceki Başkanı Av. Cihat Açıkalın da yer aldı.

Dayanışma ruhunun ön plana çıktığı tören, depremde hayatını kaybeden avukatların ve vatandaşların anısına yapılan saygı duruşu ile başladı.

Hatay Barosu Başkanı Av. Erhan Nizamoğlu törende yaptığı konuşmada, "Biz bu deprem felaketini unutmayacağız, hiçbir zaman da unutturmayacağız. Bir şişe suya bile muhtaçken bu süreçte yanımızda bulunan, acımızı paylaşan tüm Baro Başkanlarına, Türkiye Barolar Birliği’ne ve tüm yardım örgütlerine, ayrıca Baro binamızın yapılmasına katkı sağlayan herkese çok teşekkür ediyorum" dedi.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye Temsilcisi Louisa Vinton, büyük yıkımın mülkiyet hakları ve tazminat konusunda belirsizlik yarattığını ifade etti. Bunun aynı zamanda kırılgan durumdaki kişiler için yeni riskler yarattığına ve kadına yönelik şiddetin yaygınlığını arttırdığına dikkat çeken Vinton, yeni merkezin bu ihtiyaçların ele alınmasına yardımcı olacağına inandıklarını belirtti.

İsveç Büyükelçisi Ekselans Malena Mård da yaşanan felaket nedeniyle duydukları üzüntüyü belirtirken böyle bir yapıya katkı sağlamaktan büyük mutluluk duyduğunu söyledi.

SAĞKAN: ARTAN ADALET GEREKSİNİMİ KARŞISINDA MESLEKTAŞLARIMIZA VE BAROLARIMIZA BÜYÜK GÖREV DÜŞMEKTEDİR

TBB Başkanı Av. R. Erinç Sağkan açılışta yaptığı konuşmaya depremde yitirdiğimiz yurttaşları ve avukatları anarak başladı. "İsterdik ki milyonlarca kişinin hayatı o 65 saniyede yerle bir olmasın. İsterdik ki Hatay Barosu ve yüzlerce meslektaşımızın ofisleri kullanılamayacak duruma gelmemiş ve bu tür ihtiyaçlar hasıl olmamış olsun" diyen Sağkan "Açılışını gerçekleştireceğimiz Hatay Barosu ve Adli Yardım Merkezi bizler için çok önemli bir yere oturmaktadır" ifadesini kullandı. Sağkan konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Türkiye Barolar Birliği olarak Barolarımızın desteği ve meslektaşlarımızın özverili çabaları ile felaketin ilk anından bu yana deprem bölgeleri ile dayanışma içerisinde olduk. Deprem bölgelerindeki Barolarımızın başkanları, yöneticileri, meslektaşlarımız ve Baro emekçileri henüz kendi kayıplarının farkına bile varmadan vatandaşlara destek olmak için görevlerinin başındaydılar. Diğer tüm Baro Başkanları, yöneticileri, meslektaşlarımız ve Baro emekçileri tüm güçleri ve kapasiteleri ile alandaydı. Hem meslektaşlarımızın hem vatandaşlarımızın yaralarını sarabilmek için tek vücut olarak çalıştık. Elimizin değdiği her alanda, yaratabildiğimiz tüm kaynağı deprem bölgesine yönlendirdik. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu kapsamındaki tüm kaynağımızı depremden zarar gören meslektaşlarımıza aktardık.

İsveç Büyükelçiliği, Birleşmiş Milletler Kalkınma Fonu, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu, Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlendirilmesi Birimi ve Avrupa Konseyi başta olmak üzere uluslararası kurumlarla iş birliği halinde projeler üreterek deprem bölgelerine kaynak aktarımının gerçekleşmesini sağladık.

Bugün burada açılışını yaptığımız Baro Binası ve Adli Yardım Merkezi de bu çabaların en somut örneklerinden biridir.

Geçtiğimiz bir yıl içinde vatandaşlarımız kayıplarının acıları ile baş etmeye çalışırken, bugün çok boyutlu ve altından kalkılamayacak problemlerle yüzleşmek durumunda kalmaktadır. Yaşam hakkı, barınma hakkı, eğitim hakkı, sağlık hakkı, çevre hakkı, çalışma hakkı gibi insan yaşamının temelini oluşturan konularda sorunlar her geçen gün artmaktadır. Hem yaşanan süreç hem de fiziksel ve lojistik zorluklar sebebiyle adalete erişim maalesef çok güçleşmiştir. Artan adalet gereksinimi karşısında meslektaşlarımıza ve meslek örgütü olan barolarımıza büyük bir görev düşmektedir. Bu noktada, içinde bulunduğumuz yapının yalnızca bir binadan ibaret olmadığını özellikle vurgulamak isterim. Bu yapı, Hatay için adalet isteyen herkese ışık olacak bir sembol niteliğindedir."

Sağkan, konuşmasında projeye emek verenlere teşekkür ederek, "Sözlerimi sonlandırmadan önce, Hatay ve tüm deprem bölgesi için adalet yolunda hep birlikte yürüdüğümüzü bir kez daha ifade etmek isterim. Bir yıldır durmadan, inatla, inançla ve umutla var ettiğimiz bu dayanışmayı büyüterek çalışmalarımıza devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Açılışın ardından TBB Yönetimi, UNDP temsilcisi ve İsveç Büyükelçisi arasında özel bir toplantı yapıldı. Hatay Barosu Başkanı Av. Erhan Nizamoğlu'nun da katıldığı toplantıda bir bilgilendirme yapan TBB Başkanı Sağkan, binada idari birimlerin yanı sıra avukatlar için çalışma ofisleri bulunduğunu ve Hatay Barosu'na üye avukatların başta adalet arayışındaki depremzedeler olmak üzere adalete erişimde zorluk yaşayan tüm dezavantajlı gruplara adli yardımda bulunacaklarını kaydetti.

Açılış, kurdele kesme töreniyle sona erdi.

PLAKET TÖRENİ

TBB Başkanı Sağkan ve beraberindekiler açılışın ardından Hatay Barosu tarafından meslekte 50. yılını dolduran avukatlar için düzenlenen plaket törenine katıldı. Sağkan, plaketleri takdim ederken meslek ustalarına verdikleri hak ve adalet mücadelesi için teşekkür etti.