Törende yaptığı konuşmada bireysel başvurunun ülkemiz için büyük bir kazanım olduğuna vurgu yapan Başkan Arslan, hizmet içi eğitim programına katılan hâkim ve savcıların iş yükü ile mücadelede katkılarının çok önemli olduğunu dile getirdi. Başkan Arslan, bu tür hizmet içi eğitim programlarının Anayasa Mahkemesinin belirlediği ilke ve esasların kürsüye taşınmasını sağlayarak hak ihlallerinin önlenmesine katkıda bulunduğunu ifade etti.

Konuşmasının ardından tetkik hâkimlerinin görüş ve önerilerini dinleyen Başkan Arslan, hizmet içi eğitim programını tamamlayan kursiyerlere sertifikalarını verdi. Başkan Arslan hatıra fotoğrafı çektirdiği tetkik hâkimlerine meslek yaşamlarında başarılar diledi.

Hâkimler ve Savcılar Kurulunun adli ve idari yargıda görev yapan 10 hâkim ve Cumhuriyet savcısını hizmet içi eğitime katılmak üzere Anayasa Mahkemesinde görevlendirmesiyle başlayan eğitim süreci dört ay sürdü.

Bireysel başvuru kararlarının yargısal aktörler tarafından takibinin bireysel başvurunun etkinliğine katkı sağlayacağı gerçeğinden hareketle düzenlenen eğitimde hâkim ve Cumhuriyet savcıları bireysel başvuruların inceleme usulünü ve karar süreçlerini gördü.