Türkiye Barolar Birliği'nin 36. Olağan Genel Kurulu sonrası TBB Başkan Yardımcılığı ve Başkanlık Divanı Üyesi olarak seçilen Avukat Sibel Suiçmez'in Trabzon Barosu Başkanlığı görevinden henüz istifa etmemiş olmasına hukukçular tepki gösterdi. 

"BİR AVUKAT KANUNA UYMAK ZORUNDADIR"

Avukat Hakları Grubu İzmir’in canlı yayınında açıklama yapan Antalya Barosu eski Başkanı Avukat Polat Balkan, konuyu Avukatlık Kanunu madde 9 ve 134 çerçevesinde değerlendirerek "Bu bir yönüyle ahlaki bir tartışma da olsa asıl tartışma hukukidir. Bir avukat meslek kurallarına ve kanununa uymak zorundadır. Bu madde idealize edilen bir madde olmayıp, uyulması zorunlu bir maddedir." dedi.

"DİĞER BAŞKANLAR NEDEN İSTİFA ETTİ?"

Balkan, bir baro başkanının aynı zamanda TBB Yönetim Kurulu üyesi olarak, ileride baronun aldığı bazı kararların denetlenmesi gerekliliği halinde bunun nasıl yapılacağını da sorguladı. "Toplumdan bize güvenmesini, bize inanmasını istiyorsak öncelikle kendimiz kendi koyduğumuz kurallara uygun hareket etmek zorundayız. Sıfatı ne olursa olsun hiç kimse kuralları yok sayamaz. O zaman diğer başkanlar neden istifa etti? Meslek kurallarına uygun hareket etme sorumluluğuyla istifa ettiler. İnsanların gözünde hukuku, avukatları temsil eden çatı örgütünde bu kadar açık bir hukuksuzluk yaşanıyorsa, istifa gereklidir" diye ekledi.

"İSTİFA EDİLMESİ GEREKİR"

Polat Balkan, görüşünü şöyle özetledi; "Hiç kimse kendini hukukun ve kuralların üstünde göremez. Politik argümanların arkasına sığınamaz. TBB’nin içine çekildiği bu tartışma unutulmayacaklar kütüğüne işlenmiştir. Güvenin ve inancın yitirildiği bu aşamadan sonra hem TBB Başkan Yardımcılığından, hem de Baro Başkanlığından istifa edilmesi gerekir. Yaşananlardan derin bir hayal kırıklığı ve üzüntü duyuyorum" 

TÜBAKKOM BAŞKANLIĞI

Avukat Hakları Grubu'ndan Avukat Erdost Balcı ise; "TBB Kadın Hukuku Komisyonu (TÜBAKKOM) Yönergesi'nin ilgili maddeleri gereğince, Genel Kurulun 2 yılda bir mayıs ayında toplanması, dönem sözcüsünün seçilmesi, seçilen dönem sözcüsünün görev süresinin 2 yıl olması ve prensip olarak tüm baroların bir dönem sözcülük yapması gerekirdi. Ancak, TÜBAKKOM Genel Kurulu en son 2017’de toplandı. 5 Aralık 2021 tarihinde yeni seçilen TBB yönetimi ile ilgili umutlarımız çok tazeyken, TÜBAKKOM yönergesinde öngörülen usullerin ve TBB Meslek Kurallarının açıkça ihlal ediliyor olması mesleğimiz ve TBB’nin kurumsal duruşu açısından oldukça üzücü. Nedenini anlamadığımız bir şekilde Sn. Sibel Suiçmez, 5 yıldır TÜBAKKOM dönem başkanlığını bırakmıyor, yaklaşık 5,5 yıldır Trabzon Barosu Başkanlığını yürütürken TBB Başkan Yardımcısı seçildiği halde baro başkanlığı görevini de bırakmamakta ısrarcı." dedi.

"FEYZİOĞLU'NA NEDEN TEPKİ GÖSTERDİK"

Balcı, sözlerine şöyle devam etti; "Meslek Kuralları Madde 48 oldukça açık, bu madde bir etik kural hatırlatması değil, tam aksine başlı başına bir disiplin suçu. TBB yönetimine ve disiplin kuruluna seçilen tüm baro başkanları, başkanlıklarından bir kaç gün içinde istifa ettiler. Daha da ilginci, Sn. Sibel Suiçmez avukat kamuoyunun tepkilerine de cevap vermiyor ve ketumluğunu koruyor. Günün sonunda, umutlarımız fare doğurdu demek istemem ama madem bu kadar açık hukuksuzluğa ve meslek kurallarının açıkça ihlaline tepki göstermeyecektik, biz bir önceki TBB başkanına neden bu kadar tepki gösterdik? Bizler, illa aynılar aynı yere demek zorunda mıyız?” (hukukihaber.net)

"AYNI KURAL NEDEN UYGULANMIYOR"

Samsun Barosu eski başkanı Kerami Gürbüz ise; "TBB 48. meslek kuralı,'Baro Başkanlığı ve Barolar Birliği YK üyeliği görevi bir kişide birleşemez' dediği halde, iki görevi bir arada yürütme ısrarı nedendir? Aynı kişiyi birden fazla makama atayan iktidarı yerden yere vuranlar aynı kuralı neden kendilerine uygulamıyor?" dedi.

FEYZİOĞLU'NDAN TEPKİ

Türkiye Barolar Birliği önceki Başkanı Avukat Metin Feyzioğlu, sosyal medya hesabından "İbretlik bir hikaye" diyerek yaptığı paylaşımda "Baro Başkanlığı ve TBB Yönetim Kurulu Üyeliği aynı kişide birleşemez." ifadesini kullandı.

"DİSİPLİN SUÇU"

"Bu yasağın ihlali disiplin suçudur." diyen Feyzioğlu, tepki sözlerini şöyle devam ettirdi; "Meslek Kurallarımız açıkça yasaklamıştır. TBB Sayın Başkan Vekili, Baro başkanlığından istifa etmemiştir. Aylardır her gün ve her an disiplin suçu işlemektedir."

"Aynı zamanda TBB Eğitim Merkezinin de Başkanı olan Sayın Başkan Vekili eğitiminden sorumlu olduğu genç meslektaşlarımıza 'işinize gelmiyorsa meslek ahlakını boş verin' modelini sunmaktadır."

"DERHAL İSTİFA ETMELİ"

"Bu andan sonra derhal hem TBB Yönetim Kurulundan hem Baro Başkanlığından istifa etmelidir."

"Sahte demokratlara dipnot: Size göre 'benden ise ne yapsa mübah. Benden değilse ne yapsa söverim.'" (hukukihaber.net)

Feyzioğlu'nun tepki paylaşımı şöyle;