İstanbul Barosu’nun 52. Olağan Genel Kurulu, bu hafta sonu Haliç Kongre Merkezi’nde yapıldı.

Mevcut başkan avukat Mehmet Durakoğlu’nun aday olmadığı seçimde; 7 bin 101 oy alan Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu'nun başkan adayı avukat Filiz Saraç, İstanbul Barosu başkanlığına seçildi. 

EN DÜŞÜK KATILIM ORANI

56 bin 944 avukatın kayıtlı olduğu İstanbul Barosu'nun yeni başkan ve yönetiminin seçildiği oylamada sadece 24 bin 343 avukatın oy kullanması dikkat çekti. Baro seçimlerine katılım, bugüne kadarki en düşük katılım oranı olan %42,67 olarak kayıtlara geçti. Ayrıca 406 avukatın 'geçersiz' oy kullanması gözlerden kaçmadı.

144 SANDIKTA OY KULLANILDI

Toplam seçmen sayısı: 56.944

Oy kullanan seçmen sayısı: 24.343

Geçerli oy sayısı: 23.937

Geçersiz oyların sayısı: 406

Seçime katılma oranı: 42,75

SEÇİME KATILAN ADAYLARIN ALDIKLARI OYLAR

Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu: Av. Filiz Saraç - 7.101 Oy

Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu Yükseliş Hareketi: Av. Hasan Kılıç - 6.465 Oy

Avukat Hakları Grubu: Av. Gökhan Ahi - 4.759 Oy

Önce Avukat Grubu: Av. Elif Görgülü - 1.937 Oy

Güçlü Baro: Av. Mert-Er Karagülle - 1.312 Oy

Bağımsız Avukatlar Grubu: Av. Gülden Sönmez - 1.056 Oy

İstanbul Milliyetçi Avukatlar Grubu: Av. Hakan Çatak - 883 Oy

İstanbul Avukatlar Birliği: Av. Metin Uraçin - 265 Oy

Genç Hukuk Hareketi: Av. Türkan Kara - 140 Oy

İSTANBUL BAROSUNUN YENİ YÖNETİCİLERİ

Kesin olmayan seçim sonuçlarına göre Genel kurulda seçilen Yönetim Kurulu, Denetleme Kurulu, Disiplin Kurulu ile TBB Delegeleri şöyle:

YENİ BAŞKAN VE YÖNETİM KURULU ÜYELERİ

Av. Filiz SARAÇ (16318)

Av. Bahar GÜLDAŞ (15436)

Av. Prof. Dr. Ali Kemal YILDIZ (16346)

Av. Ali GÜRBÜZ (22286)

Av. Gülderen Zerrin KAVAK YILDIRIM (22468)

Av. Sinan NAİPOĞLU (24129)

Av. Bahar ÜNLÜER ÖZTÜRK (30016)

Av. Doç. Dr. Ahmet AYAR (32044)

Av. Elif ÇALIŞKAN (35270)

Av. Burcu ÖZTOPRAK ALSULU (41923)

Av. Hüseyin KÖPRÜLÜ (42098)

DİSİPLİN KURULU

Av. Mustafa Atilla ERDOĞMUŞ (15540)

Av. Akın AKMANOĞLU (16442)

Av. Oğuz Can BAHAR (22782)

Av. Alev AKBAY (27008)

Av. Didem PEHLİVAN (38019)

DENETLEME KURULU

Av. Buket GÜLAY (28472)

Av. Gülçin ARU CANTÜRK (33521)

Av. Yusuf Can DELİPINAR (48359)

TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ DELEGELERİ

Av. Mehmet DURAKOĞLU (14102)

Av. Prof. Dr. Ümit KOCASAKAL (18025)

Av. Turgut KAZAN (5304)

Av. Berra BESLER (6085)

Av. Halil İbrahim GÖKTÜRK (9575)

Av. İlker Hasan DUMAN (10747)

Av. Prof. Dr. Haluk BURCUOĞLU (12773)

Av. Aşkın TOPUZOĞLU (12859)

Av. Süreyya TURAN (14253)

Av. Prof. Dr. Ayşe NUHOĞLU (14929)

Av. Ramazan ÇAKMAKÇI (19837)

Av. Dr. Umut KOLCUOĞLU (23548)

Av. Dr. Ayça ÖZOK ENER (27063)

İLK KADIN BAŞKAN

İstanbul Barosu’nun 144. yılında, Av. Filiz Saraç, İstanbul Barosu’nun tarihindeki ‘ilk kadın başkanı’ olarak tarihe geçti.

Seçim sonrası teşekkür konuşması yapan Av. Filiz Saraç, “Bana bu onuru yaşatan bütün meslektaşlarıma teşekkür ediyorum. İstanbul Barosu, 144 yıllık tarihiyle hak mücadelesinin simgesidir. Cumhuriyetimizin 100. Yılına girerken 144 yıllık baromuzun ‘ilk kadın başkanı olmanın onurunu yaşatan İstanbul Baromuza teşekkür ediyorum. Atatürk ve Cumhuriyet’in kazanımları sayesinde bugün bu onuru yaşıyorum. Huzurunda saygıyla eğiliyorum” dedi.

"TÜM MESLEKTAŞLARIMIZLA HEP BİRLİKTE MÜCADELEMİZE DEVAM EDECEĞİZ"

İstanbul Barosu’nun yeni başkanı Av. Filiz Saraç, genel kurulu takip eden gazetecilere de yaptığı açıklamada “İstanbul Barosu 144 yıllık mücadelesiyle, hak mücadelesinin simgesidir. 144 yıl sonra ‘ilk kadın baro başkanını’, Cumhuriyet’in 100. Yılına girerken çıkarmış olması son derece anlamlıdır. Bundan sonra oy veren, vermeyen tüm meslektaşlarımızla hep birlikte omuz omuza mücadelemize devam edeceğiz. Mesleğimizdir kazanan. Meslektaşlarımız ve mesleğimiz için hepimiz, çok centilmenci bir yarış yaptık. Hepimiz, tüm gruplarımızla, tüm meslektaşlarımızla mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz” dedi.

İLK KEZ KADIN DİVAN KURULU BAŞKANI SEÇİLDİ

Genel Kurulun açılması için yeterli imzanın toplanmasından sonra kürsüye gelen İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu, Genel kurulu yönetecek Divan’ın oluşturulacağını, bunun için iki önergenin bulunduğunu belirtti. Önergeleri Genel Kurul’a sundu. Önergelerin oylanmasından Divan Başkanlığına Av. Figen Erbek, Başkan vekilliğine Av. Kaptan Yılmaz, divan üyeliklerine Av. Elif Uzunpınar ve Av. Ali Rıza Aral seçildi. Daha sonra yaşanan gerginlik sonrası divan üyeliğinden ayrılan Av. Ali Rıza Aral’ın yerine Av. Ata Yazıcıoğlu seçildi.

İstanbul Barosu tarihinde ilk kez kadın divan başkanı seçilen Av. Figen Erbek, Divana gösterilen güvenden dolayı Genel Kurul üyelerine teşekkür etti. Genel Kurul üyelerini Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, çalışma arkadaşları, şehitlerimiz ve hayatını kaybeden avukatlar için saygı duruşuna davet etti. İstiklal Marşımızın söylenmesinden sonra İstanbul Barosu Genel Sekreteri Av. Cengiz Yaka, dönem içinde hayatını kaybeden avukatların adlarını okudu. Genel Kurul bu sunumu ayakta dinledi.

Divan Başkanlığı, Genel Kurulun açılış konuşmasını yapmak üzere Başkan Mehmet Durakoğlu’nu kürsüye davet etti.

"AV. CAN ATALAY'IN BİZİM YERİMİZE DE SİLİVRİ'DE OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM"

Av. Mehmet Durakoğlu, “Baro tarihimizin en kısa dönemini geride bırakarak bir yıl sonra yeniden huzurunuza geldik. Bu vesileyle yönetim kurulu üyesi arkadaşlarım adına ve kendi adıma genel kurulumuza saygı ile selamlıyorum” dedi.

Durakoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bugün görevini devredecek bir baro başkanı olara yapacağım bu açılış konuşmasının benim için ifade ettiği anlamı özel kılan pek çok neden vardı. Ancak, içinde bulunduğumuz koşulların kişisel tatminlerle yetinilmeyecek ağırlığından hareketle, uzun süren baro yaşamımın takdirini meslektaşlarıma bırakarak bu açılış konuşmasını, Cumhuriyet tarihimizin en kapsamlı demokratik protestosu sayılması gereken ve aslında hepimizin katıldığı Gezi ve özellikle de Tayfun Kahraman ve Mücella Yapıcı ile birlikte Gezi Parkı’nın AVM’leşmesi mücadelesindeki tarihe kazınması gereken avukatlığı ve mücadelesi için sevgili meslektaşımız  Av. Can Atalay’a özgülemek istiyorum. Bütün içtenliğimle ifade etmek isterim ki onun bizim adımıza da Silivri Cezaevi’nde olduğunu düşünüyorum. Bu davada verilen kararın hukuka aykırılığının İstanbul Barosu Genel Kurulu’nda tescil edilmesinin, hukuk tarihimizde özel bir yerinin olacağı kanısındayım. Bu amaçla sevgili Can’dan aldığım onun konuşmasını onun izniyle size okuyarak açacağım bu genel kurulu…. Söz Av. Can Atalay’ın” Av. Durakoğlu, Av. Can Atalay’ın, tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi’nden gönderdiği 7 sayfalık konuşma metnini okudu.

SON GENEL KURUL ÖZETİ OKUNDU

Av. Mehmet Durakoğlu’nun açılış konuşmasından sonra İstanbul Barosu Genel Sekreteri Av. Cengiz Yaka, son genel kurulun özetini sundu.

Divan Başkanı Av. Figen Erbek, gündemin 6. Maddesine ilişkin önerge bulunduğunu ve önergenin Çalışma Raporu önceden dağıtıldığı için raporun okunmuş sayılmasının istendiğini bildirdi ve Genel Kurulun onayına sundu. Önerge kabul edildi.

Av. Erbek, Çalışma Raporunun eleştirisini her gruptan bir üyenin yapması için gruplarca önceden tespit edilmiş kişilere söz hakkı verdi. Daha sonra başkan adaylarına 20’şer dakika konuşma hakkı verildi.

FİLİZ SARAÇ KİMDİR?

Av. Filiz Saraç 1988’de Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Kamu Hukuku Dalında yüksek lisans yaptı. 32 yıldır kesintisiz olarak serbest avukatlık yapan yeni İstanbul Barosu başkanı, İngiltere’de MBA işletme hazırlık eğitimini tamamladı.

1996 yılında İstanbul Barosu Yönetim Kurulu’na seçildi.

İstanbul Barosu 125. yıl Belgeseli’ni hazırlayan ekibin başkanlığını yaptı. 2004-2006 döneminde, İstanbul Barosu başkan yardımcısı olarak görev aldı. 6 yıl süreyle Yeditepe Üniversitesi’nde ders verdi. 2006’dan bu yana Türkiye Barolar Birliği delegesi ve TBB eğitim danışma kurulu üyesi olarak görev yaptı.

2010-2012 döneminde staj eğitim merkezi yürütme kurulu üyeliği yaptı. İstanbul Barosu delegeleri önseçimi ile 2017-2021 döneminde Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapan Saraç, Eşi tarafından katledilen Av. Müzeyyen Boylu’nun ve görevi başında şehit edilen Av. Ersin Arslan’ın davalarında TBB adına müdahil olarak görev aldı.

Çok sayıda makale ve kitap yazan Saraç, ikinci üniversite olarak Acil Durum ve Afet Yönetimi Bölümü’nden mezun oldu. Kadın hakları konusunda pek çok panel ve konferansta görev aldı.

8 Mart 2020’de; 1924 yılında kurulan ve 80 şubesi bulunan Türk Kadınlar Birliği tarafından “Toplumda hukukun üstünlüğü ve hak arama bilincine katkıları” nedeniyle ödüle layık görüldü.