İstanbul Barosu Başkanı Av. Filiz Saraç ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun imza attığı mutabakat metni, kadınların yasal haklarını ve hak arama yollarını öğrenmelerine destek olmak amacıyla İstanbul Barosu’nun desteğiyle ilk olarak Esenyurt, Gaziosmanpaşa ve Ümraniye olmak üzere 3 İBB Kadın Merkezi’nde kadınlara yönelik ücretsiz hukuki danışmanlık hizmeti sunulmasını sağlayacak.

İstanbul Barosu Başkanı Av. Filiz Saraç ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yanı sıra İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat ve İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Bahar Ünlüer Öztürk de imza töreninde hazır bulundu.

İSTANBUL BAROSU HUKUKİ DESTEK VERECEK

İstanbul Barosu Başkanı Av. Filiz Saraç törende yaptığı konuşmada, mutabakatın ana temasının kadınların yasal haklarını öğrenmeleri, bilinçlendirilmeleri ve hukuki destek sunulması olduğunu vurguladı.

İş birliğiyle kadınlara yasal haklarının anlatılacağını belirten Saraç, “Dava açmak isteyen ve maddi imkânları yeterli olmayan kadınlara avukat atanabilmesi için Baro Adli Yardım Bürosuna yönlendirmek üzere İBB Kadın Merkezlerinde hukuki destek vereceğiz” dedi.

Adli yardımın amacı, bireylerin hak arama özgürlüklerinin önündeki engelleri aşmak ve hak arama özgürlüğünün kullanımında eşitliği sağlamaktır diyen Saraç, “Bu sebeple, kadınların adalete erişebilmesi için Adli Yardım ile sunulan avukatlık hizmetlerinden yararlandırılması ve hak arayışında eşit imkanlar sunulması önemlidir” ifadelerini kullandı.

Saraç, “Bu anlamda özellikle sosyal belediyecilik anlayışı ile belediyeler tarafından sunulan destek ve hizmetler ile kadınlara daha kapsamlı ve etkili yardım sunulabilecektir” diye konuştu.

Hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmetinin çoğu zaman farklı uzmanlık alanlarındaki yardımlar ile desteklenmesi gerektiğinin altını çizen Saraç, “İhtiyaçlar göz ardı edilmeden sunulan her bir farklı desteğin ve yardımın kadınlar açısından maksimum faydaya ulaşması, bu desteklerin kurumsal iş birliği ile sunulması sayesinde mümkün olacaktır” dedi.

İstanbul Barosu Başkanı Av. Filiz Saraç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Baromuzun daha fazla ihtiyaç sahibi kadına hukuki destek sunma amacı, kurumsal organizasyon ve iş birliği ile gerçekleşmiş olacaktır. Böylece, kadın hakları alanında etkin ve güçlü bir işbirliği hayata geçmiş olacaktır.”

“BU İŞBİRLİĞİ KADINA YÖNELİK ŞİDDETE KARŞI ORTAK MÜCADELEMİZİ VE KURUMSAL DAYANIŞMAMIZI DAHA DA GÜÇLENDİRECEK”

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da konuşmasında, İstanbul Barosu ile imzalanan mutabakatın halihazırda yapılan iş birliklerinin kapsamını daha da genişleteceğini belirterek, “Bu işbirliği kadına yönelik şiddete karşı ortak mücadelemizi ve kurumsal dayanışmamızı daha da güçlendirecek ve büyütecek. Bu ses toplumda da karşılık bulacak diye düşünüyorum” diye konuştu. İş birliğini “İBB Kadın vizyonumuzun önemli bir parçası” sözleriyle tarif eden İmamoğlu, mutabakatla ilgili detayları, “İlk etapta Esenyurt, Gaziosmanpaşa ve Ümraniye olmak üzere 3 İBB Kadın Merkezi’nde kadınlara yönelik ücretsiz hukuki danışmanlık hizmeti sunacağız. Kadın Destek Hattı üzerinden alınan başvurular da hukuki danışmanlık sunulan merkezlerimize yönlendirilecek. İstanbul Baromuz merkez başına bir nöbetçi avukat ve ihtiyaç halinde yönlendirilmek üzere bir baro personeli görevlendirecek. İleride bu iş birliğinin kapsamını genişletmeyi planlıyoruz” dedi.

Konuşmalardan sonra “Umarım bu tarz ihtiyaçların olmadığı seviyeye geliriz” dileğiyle metni imzalayan İstanbul Barosu Başkanı Av. Filiz Saraç ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve kadına dönük şiddetle mücadelede iş birliğini başlattı.

Törende; İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Bahar Ünlüer Öztürk, İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Elif Çalışkan, İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi Sözcüsü Av. Birsen Baş Topaloğlu, İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi Sekreteri Av. Şükran Güven, İstanbul Barosu Adli Yardım ve Kadın Hakları Sorumlu Avukatı Av. Nurcan Bingöltekin Taş, İBB Saha Hizmetleri Koordinatörleri Av. Meryem Gülşen Atlıhan ve Av. Zeynep Gönenç Parmaksız da hazır bulundu.