Ticaret Bakanlığından:

İTHALATTA GÖZETİM UYGULANMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ

(TEBLİĞ NO: 2022/1)

Kapsam

MADDE 1 – (1) Bu Tebliğ, EK 1’de gümrük tarife pozisyonu (GTP) veya gümrük tarife istatistik pozisyonu (GTİP) belirtilen eşyanın ithalatının kayda alınmak suretiyle ileriye yönelik olarak gözetime tabi tutulmasına ilişkin usul ve esasları içermektedir.

Kayda alma

MADDE 2 – (1) 1 inci maddede belirtilen ürünleri ithal etmek isteyen ithalatçılar, gerçekleştirecekleri ithalata ilişkin bilgileri ithalattan önce EK 1’deki tabloda ürünlerin karşılarında gösterilen ve Ticaret Bakanlığı tarafından Kayıt Merkezi olarak yetkilendirilen ilgili İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliklerine, “ithalat.ebirlik.org” internet sitesi üzerinden kaydettirirler. İthal işleminin kayda alındığına dair elektronik ortamda bir Kayıt Belgesi düzenlenir.

İthalat

MADDE 3 – (1) Kayda alınacak ürünlerin serbest dolaşıma girişinde gümrük beyannamelerinin tescilinde menşe ayrımı yapılmaksızın, 2 nci maddede belirtilen Kayıt Belgesinin düzenlendiğine ilişkin Tek Pencere Sistemi çerçevesinde elektronik ortamda verilen numaranın gümrük beyannamesinin 44 numaralı hanesine ithalatçı tarafından kaydedilmesi gerekir.

Başvuru

MADDE 4 – (1) Kayıt Belgesi taleplerine ilişkin başvuruların değerlendirmeye alınabilmesi için EK 2’de yer alan Kayıt Belgesi başvurusuna eklenecek belgelerin tam ve usulüne uygun bir şekilde doldurulması ve ithalata ilişkin bilgiler ile birlikte “ithalat.ebirlik.org” internet sitesi üzerinden iletilmesi gerekir. Bakanlıkça gerekli görülmesi halinde elektronik ortamda sunulan evrakların asılları Kayıt Merkezince talep edilebilir.

(2) Kayıt Belgesi başvurusunda sunulan bilgi ve belgelerin doğruluğundan ithalatçı ve temsilcisi sorumludur.

İnceleme ve başvurunun sonuçlandırılması

MADDE 5 – (1) Tam ve usulüne uygun olarak yapılan Kayıt Belgesi başvuruları en geç 10 (on) iş günü içerisinde sonuçlandırılır.

(2) Yapılan beyanın gerçeğe aykırı olduğunun, başvurularda sunulan bilgi ve belgelerde tutarsızlık bulunduğunun tespit edilmesi veya bu yönde ciddi şüphe olması halinde söz konusu hususlar açıklığa kavuşturuluncaya kadar Kayıt Belgesi düzenlenmez. Bu nitelikteki başvurular değerlendirilmek üzere Kayıt Merkezince Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğüne (Genel Müdürlük) intikal ettirilir. Bu nitelikteki başvurular için Genel Müdürlükçe detaylı bilgi talep edilebilir ve sunulan bilgilerin doğruluğunu teyit etmek üzere incelemeler yapılabilir.

Kayıt Belgesine ve Kayıt Belgesinin kullanımına ait bilgiler

MADDE 6 – (1) Kayıt Belgelerinin geçerlilik süresi 45 (kırkbeş) gündür. Bir Kayıt Belgesi birden fazla beyanname için kullanılamaz ve süresi uzatılamaz.

(2) Kayıt Belgesi, 27/10/1999 tarihli ve 4458 sayılı Gümrük Kanununun eşyanın gümrük kıymetine ilişkin hükümlerinin uygulanmasını engellemez ve diğer mevzuat çerçevesinde alınması gereken belgelerin yerine geçmez.

(3) Gümrük beyannamesinin tescili sırasında gümrüklerce tespit ve kabul edilen kıymet veya miktarın, Kayıt Belgesinde kayıtlı kıymet veya miktarı, toplam %5'ten (%5 dâhil) daha az bir oranda aşması ithalatın yapılmasını engellemez.

(4) Kayıt Belgesi üçüncü kişilere devredilemez.

Tarım İzleme Komitesi

MADDE 7 – (1) Genel Müdürlük ve ilgili İhracatçı Birliği temsilcilerinden teşkil edilmiş olan ve görevleri ile çalışma usul ve esasları Genel Müdürlükçe belirlenen Tarım İzleme Komitesi, bu Tebliğ kapsamındaki eşyanın niteliği, menşei, değeri ve benzeri özellikleri ile ithalatının kayda alınmasına ilişkin belirlenen diğer iş ve işlemler hususunda, Genel Müdürlüğe tavsiye ve önerilerde bulunur.

Yürürlükten kaldırılan tebliğler

MADDE 8 – (1) 21/8/2010 tarihli ve 27679 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İthalatta Gözetim Uygulanmasına İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2010/8) yürürlükten kaldırılmıştır. 

(2) 11/6/2021 tarihli ve 31508 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İthalatta Gözetim Uygulanmasına İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2021/1) yürürlükten kaldırılmıştır.

(3) 11/6/2021 tarihli ve 31508 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İthalatta Gözetim Uygulanmasına İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2021/2) yürürlükten kaldırılmıştır.

(4) 11/6/2021 tarihli ve 31508 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İthalatta Gözetim Uygulanmasına İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2021/3) yürürlükten kaldırılmıştır.

Atıflar

MADDE 9 – (1) 8 inci madde ile yürürlükten kaldırılan İthalatta Gözetim Uygulanmasına İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2010/8)’e yapılan atıflar bu Tebliğe yapılmış sayılır.

(2) 8 inci madde ile yürürlükten kaldırılan İthalatta Gözetim Uygulanmasına İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2021/1)’e yapılan atıflar bu Tebliğe yapılmış sayılır.

(3) 8 inci madde ile yürürlükten kaldırılan İthalatta Gözetim Uygulanmasına İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2021/2)’e yapılan atıflar bu Tebliğe yapılmış sayılır.

(4) 8 inci madde ile yürürlükten kaldırılan İthalatta Gözetim Uygulanmasına İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2021/3)’e yapılan atıflar bu Tebliğe yapılmış sayılır.

Yürürlük

MADDE 10 – (1) Bu Tebliğ 1/1/2022 tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 11 – (1) Bu Tebliğ hükümlerini Ticaret Bakanı yürütür.

Ekleri için tıklayınız