İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsünden:

İZMİR YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ HÜCRESEL GÖRÜNTÜLEME ÇALIŞMALARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Başlangıç Hükümleri

Amaç

MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı; İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Hücresel Görüntüleme Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezinin amacına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2- (1) Bu Yönetmelik; İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Hücresel Görüntüleme Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezinin amacına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3- (1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4- (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Danışma Kurulu: Merkezin Danışma Kurulunu,

b) Enstitü: İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsünü,

c) Merkez (HÜGÖM): İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Hücresel Görüntüleme Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezini,

ç) Müdür: Merkezin Müdürünü,

d) Rektör: İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektörünü,

e) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Merkezin Amacı ve Faaliyet Alanları

Merkezin amacı

MADDE 5- (1) Merkezin amacı; moleküler ve hücresel biyoloji, genetik, biyoteknoloji, biyomühendislik ve ilgili alanlarda in vitro ve in vivo hücre ve/veya model organizma görüntüleme, ayrıştırma, manipüle etme ve benzeri konularda ileri düzey araştırmalar için altyapı, cihaz ve uzmanlık sağlamak, test ve analiz hizmeti sunmak, araştırma projeleri geliştirmek ve yürütmektir.

Merkezin faaliyet alanları

MADDE 6- (1) Merkezin faaliyet alanları şunlardır:

a) Moleküler ve hücresel biyoloji, genetik, biyoteknoloji, biyomühendislik ve ilgili alanlarda in vitro ve in vivo hücre ve/veya model organizma görüntüleme, ayrıştırma, manipüle etme ve benzeri ileri düzey araştırmalar yapmak.

b) Merkezin amacına uygun alanlarda yürütülen lisansüstü tez çalışmalarını, araştırma ve geliştirme faaliyetlerini desteklemek.

c) Merkezin amacına uygun alanlarda ulusal ve uluslararası araştırma projelerini, bu alanlar temel alınarak oluşturulan disiplinler arası ve çok disiplinli projeleri teşvik etmek, desteklemek ve/veya yürütmek.

ç) Enstitü dışındaki kurum ve kuruluşlar tarafından Merkezin amacına uygun alanlarda yapılan eğitim, araştırma ve geliştirme faaliyetlerine yönelik destek ve hizmet vermek.

d) Merkezin amacına uygun alanlarda danışmanlık ve eğitim hizmetleri vermek; bilimsel toplantı, kurs, seminer, çalıştay, konferans ve benzeri etkinlikler düzenlemek.

e) Merkezin amacına uygun alanlarda faaliyet gösteren ulusal ve uluslararası araştırma kurum ve kuruluşları ile iş birliği yapmak.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri

Merkezin yönetim organları

MADDE 7- (1) Merkezin yönetim organları şunlardır:

a) Müdür.

b) Yönetim Kurulu.

c) Danışma Kurulu.

Müdür

MADDE 8- (1) Müdür, Merkezin faaliyet alanları ile ilgili deneyimi bulunan Enstitünün tam zamanlı öğretim elemanları arasından Rektör tarafından üç yıl için görevlendirilir. Görev süresi sona eren Müdür tekrar görevlendirilebileceği gibi görev süresi sona ermeden aynı usulle görevden alınabilir.

(2) Müdüre çalışmalarında yardımcı olmak üzere Enstitü öğretim elemanları arasından bir kişi Müdürün önerisi üzerine Rektör tarafından üç yıl için Müdür Yardımcısı olarak görevlendirilir. Görev süresi sona eren Müdür Yardımcısı tekrar görevlendirilebilir. Rektör gerektiğinde aynı usulle Müdür Yardımcısını değiştirebilir.

(3) Müdür görevi başında bulunamadığı zamanlarda Müdür Yardımcısını vekil olarak bırakır. Vekâlet altı aydan fazla sürerse yeni Müdür görevlendirilir. Müdürün görevi sona erdiğinde yardımcısının da görevi sona erer.

Müdürün görevleri

MADDE 9- (1) Müdürün görevleri şunlardır:

a) Merkezi yönetmek ve temsil etmek.

b) Merkez faaliyetlerinin Merkezin amaçları doğrultusunda yürütülmesini sağlamak.

c) Yönetim Kurulunu toplantıya çağırmak, gündemi hazırlamak, toplantıya başkanlık etmek ve alınan kararları uygulamak.

ç) Merkezin faaliyetleri ile ilgili planları hazırlamak, Yönetim Kurulunun görüşünü de aldıktan sonra Rektöre bilgi vermek.

d) Merkezde görev yapacak personelin görevlendirilmesi ile ilgili teklifleri Rektöre sunmak.

e) Yurt içinde ve yurt dışında yapılacak çalışmalar ve verilecek hizmetlere ilişkin protokoller hazırlamak ve ilgili mevzuat hükümlerine göre işleyişi sağlamak.

f) Her yıl sonunda Merkez çalışmaları hakkında faaliyet raporu düzenlemek ve Yönetim Kuruluna sunmak.

Yönetim Kurulu

MADDE 10- (1) Yönetim Kurulu; Müdürün başkanlığında Enstitüde tam zamanlı çalışan, moleküler ve hücresel biyoloji, genetik, biyoteknoloji, biyomühendislik ve ilgili alanlarda yayınları, araştırmaları, uygulama deneyimi ve çalışmaları bulunan öğretim elemanları arasından Rektör tarafından doğrudan görevlendirilen bir, Fen Fakültesi öğretim elemanları arasından Fen Fakültesi Dekanı tarafından Fakülte Kurulu görüşü alınarak önerilen dört kişi arasından Rektör tarafından görevlendirilen iki, Mühendislik Fakültesi öğretim elemanları arasından Mühendislik Fakültesi Dekanı tarafından Fakülte Kurulu görüşü alınarak önerilen dört kişi arasından Rektör tarafından görevlendirilen iki öğretim elemanı olmak üzere toplam altı üyeden oluşur.

(2) Yönetim Kurulu üyelerinin görev süresi üç yıldır. Görev süresi sona eren üyeler aynı usulle yeniden görevlendirilebilirler. Görev süresi dolmadan ayrılan veya altı aydan fazla bir süre ile Enstitü dışında görevlendirilen üyenin yerine kalan süreyi tamamlamak üzere aynı usulle yeni üye görevlendirilir.

(3) Yönetim Kurulu, Müdürün çağrısı üzerine yılda en az üç kez salt çoğunlukla toplanır ve kararlar toplantıya katılanların salt çoğunluğuyla alınır. Yönetim Kurulu toplantısına iki kez üst üste veya aralıklı olarak toplam üç kez mazeretsiz olarak katılmayan üyenin üyeliği düşmüş sayılır.

Yönetim Kurulunun görevleri

MADDE 11- (1) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:

a) Merkezin faaliyetleri ve yönetimi ile ilgili konularda karar almak.

b) Merkezin çalışma ilkelerini belirlemek.

c) Merkeze bağlı altyapı ve cihazların kullanım ilkelerini belirlemek.

ç) Merkezin yürüttüğü ve destek verdiği projelerin yürütülmesini sağlamak amacı ile protokoller düzenlemek.

d) Bir önceki yıla ait faaliyet raporunu ve bir sonraki yıla ait çalışma programını değerlendirmek ve Rektörlüğe iletilmek üzere karara bağlamak.

Danışma Kurulu ve görevleri

MADDE 12- (1) Danışma Kurulu; Müdürün başkanlığında, Enstitü içinden veya dışından Merkezin faaliyet alanları ile ilgili bilim insanları, sanayiciler, kamu kurumları ve özel kuruluşların temsilcileri arasından Yönetim Kurulu tarafından önerilen ve Rektör tarafından görevlendirilen en az altı en fazla dokuz üyeden oluşur. Danışma kurulu üyelerinin görev süresi üç yıldır. Görev süresi sona eren üye yeniden görevlendirilebilir.

(2) Danışma Kurulu, Müdürün çağrısı üzerine yılda en az bir kez toplanarak Merkezin yıllık faaliyet programını değerlendirir, araştırma, geliştirme ve danışmanlık çalışmaları hakkındaki görüşlerini bildirir ve Yönetim Kuruluna önerilerde bulunur.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Ekipman ve demirbaşlar

MADDE 13- (1) Merkez tarafından önerilen ve yürütülen projeler kapsamında alınan her türlü sarf malzemesi, ekipman ve demirbaşlar projeler tamamlandıktan sonra Merkezin kullanımına tahsis edilir.

Harcama yetkilisi

MADDE 14- (1) Merkezin harcama yetkilisi Müdürdür.

Personel ihtiyacı

MADDE 15- (1) Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacı, 2547 sayılı Kanunun 13 üncü maddesi uyarınca Rektör tarafından görevlendirilen personel ile karşılanır.

Yürürlük

MADDE 16- (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 17- (1) Bu Yönetmelik hükümlerini İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektörü yürütür.