T.C.
YARGITAY
2. HUKUK DAİRESİ
E. 2014/21165
K. 2015/9882
T. 12.5.2015

* BOŞANMA DAVASINDA TARAFLARIN İKRARININ HAKİMİ BAĞLAMAYACAĞI (Davalı Kadına Duruşmaya Gelip Sorulan Sorulara Cevap Vermediği Takdirde Başka Bir Erkekle Olan İlişkisini Kabul Edeceği Belirtilerek İsticvap Davetiyesi Çıkarıldığı - Davalının Davetiye Tebliğine Rağmen Gelmemesi Sebebiyle Bu İlişkinin Varlığı Kabul Edilerek Boşanmaya Karar Verilemeyeceği/Kadının Kusurlu Davranışı İspatlanamadığından Davanın Reddi Gerektiği)

* İSTİCVAP (Boşanma Davalarında Tarafların İkrarının Hakimi Bağlamayacağı - Davalı Kadına Duruşmaya Gelip Sorulara Cevap Vermemesi Halinde Başka Bir Erkekle Olan İlişkisini Kabul Edeceği Belirtilerek İsticvap Davetiyesi Çıkarıldığı/İsticvap Davetiyesi Çıkarılmasının Usul Hükümlerine Uygun Olmadığı)

* BOŞANMA DAVASININ AÇILMASIYLA BİRLİKTE HAKİM TARAFINDAN ALINMASI GEREKLİ TEDBİRLER (Eşlerin Barınmasına Geçimine Malların Yönetimine Ve Çocukların Bakım Ve Korunmasına Dair Geçici Önlemlerin Kendiliğinden Alınması Gerektiği - Tarafların Ekonomik Ve Sosyal Durumları Gözetilerek Dava Tarihinden Geçerli Olmak Üzere Kadın Yararına Uygun Miktarda Tedbir Nafakasına Hükmedileceği)

* TEDBİR NAFAKASI (Boşanma Davası - Hakimin Davanın Devamı Süresince Eşlerin Barınmasına Geçimine Malların Yönetimine Ve Çocukların Bakım Ve Korunmasına Dair Geçici Önlemleri Kendiliğinden Alacağı - Tarafların Ekonomik Ve Sosyal Durumları Gözetilerek Dava Tarihinden Geçerli Olmak Üzere Kadın Yararına Uygun Miktarda Tedbir Nafakasına Hükmedilmesi Gerektiği)

* 4721/m. 169, 184, 185, 186, 215, 223, 242, 244, 262, 263, 264, 267,

ÖZET : 1- Boşanma davalarında tarafların ikrarı hakimi bağlamayacağından isticvap davetiyesi çıkarılması da usul hükümlerine göre doğru değildir. Dosyada davacı erkeğin davalı kadına terk ihtarı gönderdikten sonra, davalı kadından kaynaklanan boşanmayı gerektirir bir kusurlu davranışın varlığı da ispatlanmadığından davanın reddine karar vermek gerekir. 2- Boşanma veya ayrılık davası açılınca hakim, davanın devamı süresince, gerekli olan, özellikle eşlerin barınmasına, geçimine, malların yönetimine ve çocukların bakım ve korunmasına dair geçici önlemleri kendiliğinden almak zorundadır. Tarafların ekonomik ve sosyal durumları da gözetilerek dava tarihinden geçerli olmak üzere kadın yararına uygun miktarda tedbir nafakasına hükmedilmesi gerekir.
DAVA : Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, hüküm temyiz edilerek; temyiz incelemesinin duruşmalı olarak yapılması istenilmekle; duruşma için belirlenen 12.05.2015 günü temyiz eden davalı G. vekili geldi. Karşı taraf davacı Y. gelmedi. Gelenin konuşması dinlendikten sonra işin incelenerek karara bağlanması için duruşmadan sonraya bırakılması uygun görüldü. Bugün dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü:

KARAR : 1-) Mahkemece davalı kadına duruşmaya gelip, sorulan sorulara cevap vermediği takdirde başka bir erkekle olan ilişkisini kabul edeceği belirtilerek isticvap davetiyesi çıkarılmış, davalı kadının davetiye tebliğine rağmen gelmemesi sebebiyle bu ilişkinin varlığı kabul edilerek boşanmaya karar verilmiştir. Boşanma davalarında tarafların ikrarı hakimi bağlamaz (TMK. m. 184/3). Açıklanan sebeple bu şekilde isticvap davetiyesi çıkarılması da usul hükümlerine göre doğru değildir. Dosyada davacı erkeğin davalı kadına terk ihtarı gönderdikten sonra, davalı kadından kaynaklanan boşanmayı gerektirir bir kusurlu davranışın varlığı da ispatlanmamıştır. O halde davanın reddine karar vermek gerekirken yazılı şekilde karar verilmesi doğru olmayıp bozmayı gerektirmiştir.

2-) Boşanma veya ayrılık davası açılınca hakim, davanın devamı süresince, gerekli olan, özellikle eşlerin barınmasına (TMK madde 186/1), geçimine (TMK madde 185/3), malların yönetimine (TMK madde 223, 242, 244, 262, 263, 264, 267, 215) ve çocukların bakım ve korunmasına (TMK madde 185/2) dair geçici önlemleri kendiliğinden (re'sen) almak zorundadır (TMK madde 169). O halde; Türk Medeni Kanununun 185/3. ve 186/3. maddeleri uyarınca, tarafların ekonomik ve sosyal durumları da gözetilerek dava tarihinden geçerli olmak üzere kadın yararına uygun miktarda tedbir nafakasına hükmedilmesi gerekirken, yazılı şekilde karar verilmesi usul ve yasaya aykırı bulunmuştur.

SONUÇ : Temyiz edilen hükmün yukarda gösterilen sebeple BOZULMASINA, duruşma için takdir olunan 1.100.00 TL vekalet ücretinin davacıdan alınıp davalıya verilmesine, istenmesi halinde temyiz peşin harcının yatırana iadesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere 12.05.2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.


kazanci.com.tr