Ufuk KEKÜL / GİRESUN (AHT)

Ankara 4. İdare Mahkemesi, Giresun Üniversitesi rektör adayını belirlemek için yapılan seçimle ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi.

"SEÇİM YAPILIRSA SUÇ İŞLENİR"
İlk seçimde 31 oyla en yüksek oyu alan isim olduğu halde YÖK'ün listesine girmediği iddiasıyla yürütmeyi durdurma istemiyle dava açan Prof. Dr. Halil İbrahim Bahar'ın avukatı Mücahit Topaloğlu, "Davamızın özü seçim kararının iptaline ilişkindi. Mahkeme 'ileride telafisi mümkün olmayan' sonuçların olacağını dikkate alarak seçime yönelik işlemin durdurulması kararını verdi. YÖK bu kararı görmezden gelemez. Seçimi yaparsa suç işlemiş olur" dedi.

"ISRAR EDERSE BAŞKAN ÖZCAN HAKKINDA DAVA AÇARIZ"
Bu aşamada seçimin mahkeme bitinceye kadar yapılmaması gerektiğini öne süren Topaloğlu, "Talebimiz; şu anda üniversitede seçim yapılmış gibi görülmeli. Biri istifa ettiği için 5 aday içinden en çok oyu alan 3 adayın ismini Cumhurbaşkanına sunmalı. YÖK artık kamuoyunda oluşan hassasiyeti ve tepkileri görmezden gelemez. Eğer ısrar eder de seçimi yargı kararına rağmen yaparsa, Başkan Yusuf Ziya Özcan hakkında dava açarız" dedi.

Habertürk'e konuşan Prof. Dr. Halil İbrahim Bahar ise, "Şu aşamada bir değerlendirme yapmak istemiyorum. Karar açık. Seçim yapılamaz. Üniversitedeki seçimin sonuçlarına göre yeniden bir liste oluşturulmalı. YÖK yasaya göre daha önceki seçimde sıralamaya giren adaylardan 3'ünün ismini Çankaya'ya bildirmeli" dedi.

Yeniden adaylığını açıklamaya hazırlanan Prof. Dr. Aygün Attar da; "Adaylık açıklamayacağım. Bundan sonra yapılacak olan şey hukuki süreci takip etmektir. Yargı ne diyorsa o yapılmalı. Bir şey biliyoruz; 21 Ekim'de seçim yapılmayacak. Yapılsa arkadaşlarımın teveccühü ile geçen seçimden daha fazla oy alacağıma inanıyorum" diye konuştu. Attar, üniversitedeki seçimde 21 oyla üçüncü olmuş, ancak YÖK tarafından Çankaya'ya sunulan listenin 1. sırasına getirilmişti.

NE OLMUŞTU?
Giresun Üniversitesinde Prof. Dr. Osman Metin Öztürk'ün 1 Haziran 2010 tarihinde emekliye ayrılmasıyla rektörlük makamı boşaldı. Prof. Dr. Aygün Attar'ın vekaleti sürerken YÖK, Prof. Dr. Halil İbrahim Bahar'ı, Rektör Vekili olarak atadı.
18 Haziranda yapılan rektör adayı belirleme seçimlerinde Prof. Dr. Halil İbrahim Bahar 31, Giresun Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Türkmen 29, Giresun Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aygün Attar 21, Sakarya Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ayhan Bölük 4, Samsun 19 Mayıs Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yılmaz Can 2 ve Sakarya Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Murat Teker 1 oy aldı.

YÖK Genel Kurulu, 1 Temmuz 2010'da yaptığı toplantıda, Giresun Üniversitesi Rektörlüğü için en yüksek oyu alan Prof.Dr. Halil İbrahim Bahar'ı listeye dahil etmedi. Listeye, Prof. Dr. Aygün Attar, Prof. Dr. Ayhan Bölük ve Prof. Dr. Yılmaz Can'ın isimlerini seçereki, içlerinden birini rektör ataması için Cumhurbaşkanlığına yolladı. Ancak Yılmaz Can'ın istifa etmesi üzerine seçim geçersiz sayıldı ve YÖK, seçimin tekrarlanması kararını verdi. Üniversitede halen KTÜ'den atanan Prof. Dr. Erhan Bocutoğlu rektör vekili olarak görev yapıyor.