Güneydoğu Asya ülkesi Kamboçya'da 36 yıl önce yaklaşık 2 milyon insanın ölümüne yol açan Kızıl Kmerlerin 4 üst düzey yöneticisine karşı açılan tarihî dava başladı.

Kızıl Kmerler rejiminin fikri önderi Nuon Chea, Eski Dışişleri Bakanı Ieng Sary, Eski Başkan Khieu Samphan ve Eski Sosyal İşler Bakanı Ieng Thirith, işkence ve soykırım suçlamalarına cevap verecek. 1979 yılında Vietnam ordusu tarafından devrilen rejimin liderlerinden Kaing Guek Eav, geçen yıl yargılandığı mahkemece 35 yıl hapse mahkûm edilmişti. Kendisini Maocu olarak nitelendiren rejimin lideri Pol Pot ise 1998 yılında Fransa'da hayatını kaybetmişti.

Soruşturmalar için perşembe gününe kadar devam edecek oturumlar şahit listesi başta olmak üzere bir dizi teknik prosedürden oluşuyor. Yıllarca sürmesi beklenen davada yargılamalara ise eylül ayında geçilmesi planlanıyor. Rejimin eski yöneticilerinin, 1975 ile 1979 yılları arasında yaklaşık 2 milyon insanın idamlar, komünist idealler uğruna aşırı çalıştırılma ve açlık sebebiyle ölümüyle sonuçlanan olayları anlatması bekleniyor. Duruşmalara eski başkan Khieu Samphan'ın dışındaki sanıklar sağlık sebeplerinden dolayı katılamayacak. Mahkemenin uluslararası savcılarından Andrew Cayley, Nazi dönemi savaş suçlularının yargılandığı Nüremberg mahkemelerinden bu yana ilk kez bu kadar büyük ve karmaşık bir mahkeme düzenlendiğini söyledi. Yargıç Marcel Lemonde ise 30 yıldan fazla bir sürenin geçtiği konuda gelinen noktanın çok tatmin edici olduğunu ifade etti.

Birleşmiş Milletler tarafından desteklenen mahkemede yargılanan ve 2007 yılından bu yana tutukluluğu devam eden liderler, suçlamaları kabul etmiyor. Dört yönetici de masum olduklarını iddia ediyor. Tarihî davanın Kamboçya'nın geçmişte işlenen insanlık suçlarıyla yüzleşmesinde önemli bir rol oynaması bekleniyor. Kızıl Kmerler tarafından öldürülen on binlerce insanın kemik ve kafatasları, başkent Phnom Penh'te bir müzede sergileniyor.(Zaman)