ANKARA (AA) - Kömür Üreticileri Derneği Başkanı Muzaffer Polat, milli enerji için kömürün daha verimli kullanılmasının önemli olduğunu belirterek, "Enerjide dışa bağımlılığımızı artıran ve ekonomimize zarar veren kömür ithalatından bir an önce kurtulmamız gerek." ifadesini kullandı.

Polat, yaptığı yazılı açıklamada, her yıl 35-40 milyon ton kömür ithal edilen Türkiye'de 2018'de yerli kömür üretiminin artacağını ve yıl sonuna kadar yaklaşık 100 milyon ton kömür çıkartılmasının planlandığını kaydetti.

Temiz kömür teknolojilerinin geliştirilerek yerli kömür üretiminin hızlandırılmasının hedeflendiğine dikkati çeken Polat, Türkiye'de son 1 yılda 1,5 milyar ton yeni kömür rezervi keşfedildiğini ve toplam kömür rezervinin 17,3 milyar tona ulaşmasıyla ekonomiye yaklaşık 350 milyar dolarlık katkı sağlanabileceğini bildirdi.

Polat, hükümetin yerli kömür üretimi için bir teşvik paketi üzerinde çalıştığını belirterek, "Bu teşvikten faydalanmak isteyenlerde çevreci teknolojilerle üretim yapması şartı aranacak. Milli enerji için milli servetimiz olan yerli kömürün daha yoğun bir şekilde kullanılması son derece kritik bir durum. Enerjide dışa bağımlılığımızı artıran ve ekonomimize zarar veren kömür ithalatından bir an önce kurtulmamız gerek." değerlendirmesinde bulundu.

Açıklamada ayrıca, İstanbul'da 10-11 Nisan'da gerçekleştirilecek "2. Uluslararası Temiz Kömür Teknolojileri Zirvesi ve Fuarı" kapsamında temiz kömür teknolojilerinin ele alınacağı kaydedildi.