Ankara Barosu Kadın Hakları Merkezi tarafından 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlediği Yargıda Kadın Açıkoturumu'nda konuşan Hakan Canduran, şunları söyledi:

"31 Aralık 2016 tarihi itibariyle Türkiye Barolar Birliği verilerine göre faal 100 bin 461 avukattan 42 bin 476'sını kadın avukatlar oluşmaktadır.

Ankara Barosu levhasına kayıtlı 14 bin 459 faal avukatın 6 bin 451'i kadındır. Baromuzun ilk kadın avukatı, sicil dosyasında yazılı olduğu şekliyle Baro Levhası'na 30 Kasım 1933'te kaydolan Behice Ağmal'dır.
Kadın avukat sayısı yıllar içinde giderek yükselmiş; kadınların yargı mensubu olma yönündeki isteği de aynı oranda artmıştır.

Yine de Cumhuriyet tarihi boyunca kadınların yargıdaki yerinin arzu edilen düzeyde olmadığını söylemek yanlış olmayacaktır sanırım.

Bakınız, Cumhuriyet tarihi boyunca hiç kadın Yargıtay Başkanı olmamış mesela. Danıştay ise tarihinde sadece üç kadın başkan görebilmiş. Birincisi, 1994-1998 tarihleri arasında görev yapan Firuzan İkincioğulları; ikincisi, 2006-2008 tarihleri arasında görev yapan Sumru Çörtoğlu; üçüncüsü de halen görevde olan Zerrin Güngör'dür. Anayasa Mahkemesi tarihindeki tek başkan ise Tülay Tuğcu'dur.

Türkiye'deki 79 Baro'dan sadece birkaçı; örneğin Ankara, İzmir, Osmaniye, Bilecik ve Sinop baroları kadın başkan görme şansına ulaşabilmiş.

Erkek egemen görünüm sergileyen günümüz çalışma ortamında çabaları ile kendilerine saygın bir yer edinmenin haklı gururunu yaşayan kadın meslektaşlarımı inançlı duruşlarından dolayı huzurlarınızda bir kez daha kutluyorum.

Unutmayınız ki toplumları toplum yapan kadınlardır. Yargının her bölümünde gece - gündüz, hafta içi - hafta sonu demeden büyük özveri ile görev yapan; hukuku yaşayan, yaşatan, besleyen, tecrübe eden tüm kadınlara teşekkür ediyorum.

Ömrünün sonuna kadar Türk insanına ve bilhassa Türk kadınına yapmış olduğu hizmetler, sunduğu fırsatlar ve yaktığı aydınlanma ateşi için Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'e sonsuz sevgi ve şükranlarımı bir kez daha dile getirmekten mutluluk duyuyorum."

Oturum başkanlığını Kadın Hakları Merkezi Başkanı Av. Tülay Çelikyürek'in yaptığı açıkoturuma, Yargıtay 2. Hukuk Dairesi Tetkik Hakimi Berna Akman Demirel, Gazeteci Oya Armutçu, Ankara 10. Aile Mahkemesi Hakimi Nevin Birinci, Ankara 10. Aile Mahkemesi Yazı İşleri Müdürü Nilgün Bodur, Ankara Barosu Saymanı Av. Evrim Dost, Ankara Barosu'ndan Av. Değer Güngör, Ankara 6. Aile Mahkemesi Sosyal Hizmet Uzmanı Melis Sedef Kahraman, Ankara 33. İş Mahkemesi Hakimi Leyla Köksal ve Ankara 12. İş Mahkemesi Yazı İşleri Müdürü Özlem Yılmaz Yeşer, konuşmacı olarak katıldı. (hukukihaber.net)