Adalet Bakanlığı Türkiye Adalet Akademisi 24. Dönem Hakim ve Savcı Adaylarının Hazırlık Eğitim Programı Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün katılımıyla başladı. Programın açılışında konuşan Bakan Gül adaletin insanla kaim olduğunu belirterek, “Adalet hizmetlerinin kalitesini belirleyen temelde insan unsurudur. Düşünceniz, ideolojiniz, fikriniz ne olursa olsun, Türk yargısı hiçbir şekilde bir ideolojinin, hiçbir şekilde bir cemaatin, hiçbir şekilde bir zümrenin yargısı değildir. Türk yargısı 82 milyonun adalet beklediği, hiçbir yere bağlı olmayan bağımsız, tarafsız Türk yargısıdır. Bu bilinçle aklınızı kimseye kiraya vermeyin, vicdanınızı hiç kimseye kiraya vermeyin, aklınız ve vicdanınız hukuka ayarlı olsun. Adaleti korursak devletin bekasını da koruruz. Adaleti yaşatın ki insan yaşasın, insanı yaşatın ki devlet yaşasın” dedi.

HAKİM VE SAVCI ADAYLARININ EĞİTİMİNDE YENİ DÖNEM 

Öte yandan Adalet Bakanlığı yargıda başlattığı reform süreci kapsamında hakim ve savcı adaylarının eğitiminde kaliteyi yükseltmek için aday eğitim programında bazı değişiklikler yaptı. Değişiklikle hakim ve savcı adaylarının meslek öncesi eğitiminde isteğe bağlı olarak yapılan istinaf stajını zorunlu hale getirildi.

Öte yandan hakim ve savcı adaylarının eğitimleriyle alakalı bir diğer yenilik ise hakim adaylarının görev stajlarına ihtisas stajı ve savcı adaylarının görev stajına cezaevi stajı eklenmesi oldu.

Adalet Bakanlığı, hakim ve savcı adaylarının eğitiminde Avrupa’daki örnekleri de yakından takip ediyor. Bakanlık bu kapsamda iyi uygulama örneklerini inceleyerek ortak projeler yürütüyor. 

1 YILLIK STAJ PROGRAMI

Yapılan yeniliklerle birlikte hakim ve savcı adaylarının eğitimleri şu şekilde gerçekleşecek: Görev ayrımı yapılmadan 1,5 ay boyunca adliyelerde staj yaptırılacak hakim ve savcı adayları staj sonrasında hazırlık eğitimi için 1,5 ay da Türkiye Adalet Akademisi’nde görevlendirilecek. Hazırlık eğitimi biten adayların görev ayrımlarına göre 7 aylık görev stajlarının 2 ayını Bölge Adliye Mahkemesi, 1 ayı Yargıtay olacak şekilde adliyelerde tamamlayacak, son eğitimlerini almak üzere 2 ay Türkiye Adalet Akademisi’nde stajları yaptırılacak.

Bilindiği gibi 15 Temmuz ihaneti sonrası kapatılan Türkiye Adalet Akademisi, 2 Mayıs 2019 tarihli Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile daha güçlü bir vizyonla yeniden kuruldu. Akademide meslek eğitimlerinin yanında kişisel gelişim, öfke kontrolü, hukuk dili ve adalete olan inanç gibi spesifik konular da ders olarak veriliyor. Hakim ve savcı adayları eğitimlerinin ardından HSK tarafından mesleğe kabullerinin yapılmasıyla birlikte göreve başlayacak.