TBB’nin 36. Olağan Genel Kurulu’nun ardından yapılan ilk baro başkanları toplantısına, TBB’nin seçilmiş kurulları ile 82 baro başkanı katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından toplantının açılışını Birlik Başkanı Av. R. Erinç Sağkan yaptı. Yeni dönemde yapılacak çalışmalara, Birlik bütçesine, Adalet Bakanı ile yapılan görüşmenin içeriğine ve toplantı gündemine ilişkin bilgi veren Sağkan, yeni dönemin baro başkanları toplantılarında, mesleğin ve meslektaşların sorunlarının çözümüne yönelik daha verimli çalışmalar yapılacağını söyledi.

Sağkan’ın konuşmasının ardından tek tek söz alan baro başkanları, gündemde yer alan konular hakkında görüş ve önerilerini dile getirdi.

Toplantıda şu konular ele alındı:

- Staj kaydiye ücretleri ile ilgili Kamu Denetçiliği Kurumu kararının görüşülüp değerlendirilmesi,

- Türkiye Barolar Birliği tarafından Reklam Yasağı Yönetmeliğine ilişkin çalışma komisyonu oluşturulması,

- Türkiye Barolar Birliği tarafından Meslek Kurallarına ilişkin çalışma komisyonu oluşturulması,

- Avukatlık Kanunu’nun 82, 91, 96 ve 105. maddelerindeki düzenlemeye göre baroların genel kurullarının değerlendirilmesi,

- Avukat ve stajyer avukatların adliyelere girişlerinde yaşanan sorunlar ve farklı uygulamalar,

- CMK ücretlerinin AAÜT ile eşitlenmesi, basit yargılama usulü ve sulh ceza hakimliklerinde görülen işler ile talimat duruşmalarındaki farklı ücret uygulamaları,

- Adli Yardım bütçesinin yetersizliği ve ödemelerin gecikmesi sorunu,

- Avukatlık mesleğinin ve meslektaşların sorunları ile yargı bağımsızlığı ve insan hakları konusunda son dönemde yaşanan gelişmeler.

ÖNE ÇIKAN DEĞERLENDİRMELER

Baro Başkanlarının gündem maddelerine ilişkin değerlendirmelerinin ardından Birlik Başkanı Sağkan bir teşekkür konuşması yaparak, toplantıda öne çıkan konuları özetledi.

Gündem dışı bir konu olarak, özellikle nüfus ve tapu olmak üzere meslektaşlarımızın bütün işlemlerinde KVKK’yı kamu kurumları tarafından sorun olarak öne çıkardığını söyleyen Sağkan, “Bir diğer konu, nicelik sorunu olarak adlandırdığımız sayısal problemimizin artık daha da artmadan önüne geçebilmek bakımından, sınavdan önce kota ve başarı diliminin indirilmesi noktasında bir çalışmayı, Birliğin ve baro başkanlarının ortaklaşa yürütmesi gerektiği şeklinde belirdi” dedi.

Sağkan, staj eğitiminin TBB’de yeniden şekillendirilerek ve planlamasının yapılarak tüm barolara nitelikli bir staj eğitiminin sunulması, bu konuda bir standartın sağlanması için müfredat hazırlanarak, eğitimcilerin eğitimcisi çalışmasının da yapılarak baroların desteklenmesi konusunun da gündem dışı olarak altının çizildiğini kaydetti.

Gündemde yer alan staj kaydiye ücretine ilişkin ombudsmanlık kararına esas teşkil etmek üzere stajyer meslektaşlarımızdan bu ücretin alınması yerine, bu ücretin bir şekilde merkezi bütçeden finanse edilerek, baroların daha nitelikli bir staj eğitimi sunabilmesinin yolunun açılmasına ilişkin bir irade ortaya çıktığını kaydeden Sağkan, “Bizim vazifemiz, bu iradenin yasalaşması konusunda gerekli çalışmayı yürütmek olacak” dedi.

“En yakın zamanda reklam yasağı yönetmeliği ve meslek kuralları konusunda komisyonlarımızı kurup ilk başkanlar toplantısında bu konuda attığımız adımları sizlerin dikkatine sunmak istiyoruz” diyen Sağkan, “Bu çalışmanın içerisinde yer alma arzusu olan başkanlarımızın görüşleri doğrultusunda notlarımızı aldık” şeklinde konuştu.

Sağkan, “Barolarımızın tümünün görüşleri doğrultusunda, avukat ve stajyer avukatların adliyeye girişlerinde üstünün ve çantasının aranmasını herhangi bir ad altında kabul etmediğimizi net olarak ortaya koyacağız. Adli yardım ve CMK konularında da tüm baroların hassasiyeti olduğunu Bakanlık nezdinde dile getireceğiz. Bugünkü toplantının son derece kıymetli olduğuna inanıyorum. Baro Başkanlarımızın iradesinin takipçisi olacağız” sözleriyle toplantıyı noktaladı.