348 delegenin oy kullandığı seçimde oy verme işlemi 17:00’da sona erdi. Genel Kurul salonuna oy verme işlemi için 3 sandık ve 9 kabin kuruldu.

Mevcut Başkan Metin Feyzioğlu, Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan ve Mardin Barosu delegesi Medeni Ayhan’ın yarıştığı TBB Genel Kurulu’nda, 348 delege ve baro başkanı oy kullandı.

182 OYLA SEÇİLDİ

Sandık birleştirme tutanağına göre; 182 delegenin oyunu alan Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan, Türkiye Barolar Birliği Başkanlığı'na seçildi. Metin Feyzioğlu ise 156 oy aldı.

"O KAT AVUKATLARA AÇILACAK"

Seçilmesinin ardından bir açıklama yapan Sağkan, "Bu ülkede hiçbir avukat, baro yalnız; yurttaşlarımızın hiçbiri de savunmasız kalmayacak' diyorduk, bundan sonra da vatandaşlarımızın, avukatlarımızın, stajyer avukatlarımızın göreceği duruş tam bu şekilde olacaktır" dedi. 

Seçime delegelerin tamamının katıldığını belirten Sağkan, "Genel kurul irademiz, değişimden yana tavır koydu. Kimsenin başını öne eğdirmeyeceğiz" dedi. 

"Öcelikle yapacağımız iş oraların kapılarını açmak" diyen Sağkan, "TBB başkanlık katı avukatlara kapalıydı, öncelikle o kat avukatlara açılacak. Oranın gerçek sahibi avukatlar ve stajyerlerdir." ifadelerini kullandı.

"BİZ KAZANDIK"

Sosyal medya hesabından "Biz kazandık." diyen Sağkan, paylaşımında "Artık ülkemizde hiçbir avukat, hiçbir baro yalnız; hiçbir yurttaş savunmasız bırakılmayacak!" ifadelerini kullandı.

FEYZİOĞLU DÖNEMİ SONA ERDİ

TBB Başkanı Metin Feyzioğlu, 26 Mayıs 2013 tarihinde TBB'nin 32. Olağan Genel Kurulunda 447 delegenin 209'unun oyunu alarak TBB 8. Başkanı seçilmişti. Feyzioğlu, yaklaşık 8,5 yıldır Barolar Birliği Başkanlığı'nı yapıyordu.

ERİNÇ SAĞKAN KİMDİR?

Ramiz Erinç Sağkan, 24 Nisan 1978 yılında doğdu. 1995 yılında eğitime başladığı Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden 1999 yılında mezun oldu. Ayrıca, Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi’nden eğitim aldı. Gümüşhane, Şiran’lıdır.

Avukatlık stajını tamamladıktan sonra Ankara Barosuna kaydoldu ve serbest avukatlık yaptı. Ceza Hukuku, Kamu İhale ve Sözleşmeleri Hukuku, Şirketler Hukuku ve Spor Hukuku alanlarında mesleki çalışmalarda bulundu.

Ankara Barosu’nun çeşitli kurul ve merkezlerinde çalıştıktan sonra Metin Feyzioğlu‘nun Ankara barosu başkanlığı döneminde, 2010-2013 yıllarında baro yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı.  Sema Aksoy başkanlığındaki 2013-2014 döneminde ve Hakan Canduran başkanlığındaki 2014-2018 döneminde yönetim kurulu üyeliğine devam etti. 2014-2016 yılları arasında Ankara Barosu Genel Sekreterliği görevini ve 2016-2018 arasında da Başkan Yardımcılığı görevini yürüttü.

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Avukatlık Hukuku alanında öğretim görevlisi olarak ders verdi. Türk Hukukçular Birliği Derneği Yönetim Kurulu üyesi olarak görev yaptı. Özellikle Avukatlık Hukuku ve Meslek Sorunları hakkında çok sayıda panel, konferans, sempozyum ve toplantıda konuşmacılık ve yöneticilik yaptı.

20-21 Ekim 2018 tarihinde yapılan Ankara Barosu Genel Kurulunda, 15 bin 633 avukatın katılımıyla yapılan seçimlerde, oyların 7 bin 227’sini alarak Demokratik Sol Avukatlar Grubu adına yeniden Ankara Barosu Başkanı seçildi. 2021 yılında yapılan ertelenmiş genel kurul toplantısında yeniden başkan oldu.

Sağkan, Ankara Barosu Başkanı iken 4-5 Aralık 2021 tarihinde Ankara’da yapılan Türkiye Barolar Birliği Genel Kurulunda 182 oy ile başkan seçildi. 

Prof. Dr. Faruk Erem (1969-1980), Atilla Sav (1980-1983), Teoman Evren (1984-1989), Önder Sav (1989-1995),  Eralp Özgen (1996-2001), Özdemir Özok (2001-2010), Vedat Ahsen Coşar (2010-2013) ve Metin Feyzioğlu‘ndan sonra (2013-2021) TBB’nin dokuzuncu başkanı oldu.

Erinç Sağkan, iyi derecede İngilizce bilmektedir.

FEYZİOĞLU’NUN LİSTESİ

Feyzioğlu’nun listesinde Ağrı Barosu Başkanı Mehmet Salih Aydın, Bilecik Barosu Başkanı Halime Aynur, Siirt Barosu Başkanı Nizam Dilek, eski Isparta Barosu Başkanı Gökmen Hakkı Gökmenoğlu, Sinop Barosu Başkanı Hicran Kandemir, Bitlis Barosu Başkanı Fuat Özgül, Giresun Barosu delegesi Gültekin Uzunalioğlu, Tokat Barosu Başkanı Melih Yardımcı, Çorum Barosu Başkanı Kenan Yaşar ve Elazığ Barosu Başkanı Mustafa Yentür, yönetim kurulu adayları arasında yer aldı.

SAĞKAN’IN LİSTESİ

Sağkan’ın listesinde ise Aydın Barosu Başkanı Gökhan Bozkurt, Trabzon Barosu Başkanı Sibel Suiçmez, Bursa Barosu Başkanı Gürkan Altun, eski Adana Barosu Başkanı Veli Küçük, Kırklareli Barosu Başkanı Turgay Hınız, Aksaray Barosu Başkanı Ramazan Erhan Toprak, eski Muş Barosu Başkanı Abdulbaki Çelebi, Şırnak Barosu delegesi Ali Bayram, Ankara Barosu delegesi İsmail Cumhur Bozkurt, yönetim kurulu adayları oldu.

TBB Yönetim Kurulu üyeliğine aday olan baro başkanlarının, seçilmeleri halinde başkanlık görevini bırakması gerekiyor. Avukatlık Kanunu’nun 96’ncı maddesinin 4’üncü fıkrasına göre, görevi bırakan baro başkanının yerine baro yönetim kurulu tarafından, kendi üyeleri arasından kalan süreyi tamamlamak üzere yeni baro başkanı seçilecek.