1- Bilinmeyen Konuda Fikir İstenmesi

Hukukçu olmayan herkes avukatların her türlü bilgiye sahip olduğunu düşünmektedir. Hatta fakültede okurken, henüz öğrenciyken sorulan onlarca saçma sorudan ilk sıralarda yer alanlardan biri bütün kanunları ezberleyip ezberlemediğimize ilişkindir. Bu sorunun sorulmasından bile anlamıyız ki; insanlar hukukçuları metin ezberlemek üzerine dizayn edilmiş birer robot olarak görmektedir. Bundan dolayıdır ki her türlü konuya hâkim olduğumuzu düşünerek akıllarına veya başlarına gelen sorunu hemen sorup anında cevap almayı beklemektedirler. Bu noktada yanlışa düşerek araştırma yapmadan doğrudan bilgi vermeyi tercih eden meslektaşlarımız olmakta ve bunun sonucunda yanlış yönlendirme yapılmaktadır. Bıçak sırtı bir meslek olan avukatlıkta yanlış veya eksik bilgilendirme büyük hak kayıplarına yol açabilir. Bunun için sizden olmadık zamanda bilgi edinmek isteyenlere verilebilecek en doğru cevap araştırma yapmadan, kanunlara, yönetmeliklere bakmadan bilgi veremeyeceğinizi söylemenizdir.

2- Müvekkilin Gecenin Bir Saatinde Veya Sabah Saatlerinde Araması

Sohbet edeceğiniz her avukata konu başlığımız olan soruyu yönelttiğinizde alacağınız en popüler cevap bu madde olacaktır. Avukata vekalet veren müvekkil, onu bir vekil olarak değil adeta aileden biri olarak görür. Telefon numarasını favorilere ekler ve aklına gelen her dakikada her türlü soruyu arayarak yöneltebilir. Müvekkile göre sizin onun davasından, dosyasından başka işiniz olamaz, olmamalıdır. Bunun yanlış bir düşünce olduğunu asla anlatamazsınız. Bu nedenle başınıza bu tarz bir durumun geleceğini düşünerek baştan ona göre hareket edilmeli ve mesafe ona göre ayarlanmalıdır.

3- Dava Dosyasının Kaybolması

Bu durum genelde avukattan kaynaklı değil adliye çalışanlarından kaynaklıdır. Bir avukatın başına gelmesi sürekli olan durum değildir. Adliyelerdeki iş yoğunluğundan dolayı dikkatsizlik sonucunda ortaya çıkabilmektedir. Dosyanın takibini yapmak için dosyayla ilgili mahkemenin kalemine gittiğinizde dosyanın olmadığını görebilirsiniz. Başa gelebilecek en kötü durumlardan biridir. Dosyanın kaybolduğu ilgili kişiler tarafından asla kabul edilmez. Ama korkmayın dosya hiç umulmadık bir yerden birden çıkıverir. Tabi onu buldurana kadar yaşayacağınız olaylar silsilesi hayatınızdan bir 10 yıl götürür. Bu durumun en sık yaşandığı dosyalar icra dosyalarıdır. Mümkün değildir ki kaybolmayan dosyanız olmasın. Ancak burada trajikomik olan şudur ki; görevlilerden kimse kaybolmayı üstüne alınmaz ve aramaya yeltenemez. Burada size büyük görev düşer. Yapılacak tek şey ortalığı ayağa kaldırmak ve herkesi seferber ederek dosyanın bulunmasını sağlamaktır. Birazcık dişinizi gösterdiğinizde dosya birden kendiliğinden yerine girecektir.

4- İlgili Sürenin Kaçırılması

Hukukta en zor konu hak düşürücü süreler ve zamanaşımıdır. Fakülte zamanlarında da sürenin başlangıcı ve bitişinin hesaplanması başlı başına sorundur. Her türlü olayın farklı zamanı vardır. Hepsine hakim olmak tecrübeyle elde edilebilecek bir durumdur. Bundan dolayı ilk başlarda dikkatli olmak çok önemlidir. Bunun da kolay  bir yöntemi var. O da ajandaya bağımlı yaşamayı alışkanlık haline getirmektir. Bir avukatın en büyük ve tek dostu ajandasıdır. İlgili süreleri kısa aralıklarla bitişinin yaklaştığı tarihlere küçük notlar alarak sürekli gözünüzün önünde olmasını sağlarsınız. Böylece hak kaybı yaşanmadan, süreleri kaçırmadan işlemler çok büyük kolaylıkla halledilir.

5- Müvekkilin Pazarlık İstemesi

Avukatın başına gelebilecek en can sıkıcı durum budur.  Bilgi isteme konusunda bonkör davranan müvekkiller durum ücret ödemesine geldiğinde bonkörlük özelliklerini kaybetmektedirler. Vekalet ücreti anlaşması aşamasında yapılan veya yapılacak olan işler göz ardı edilir. Yapılan iş çok kolay bir işmiş gibi davranılır. Avukatlık mesleğinin bilgi satmak olduğu unutulur ve sürekli vekalet ücreti indirilmeye çalışılır. O işlem yapılmasa veya dava açılmasa idi oluşacak zarar, avukat sayesinde elde edilen kar dikkate alınmaz ve gereksiz bir tutum içerisine girilir. Vekalet ücreti tarifesinden bihaber şekilde istenilen ücrete karşı gelinir. Vekalet ücreti konusu haricinde yargılama giderlerine de itiraz edilmesi ile avukat müvekkil ilişkisinde o andan itibaren ipler gerilir. Makbuzu alınan ödemelerde dahi pazarlık yapan müvekkiller başınıza gelecektir.

Bu durumların içerisine düşmemek için baştan tüm bu konuları içeren anlaşma hazırlanmalı ve taraflarca imzalanmalıdır. Ama en önemlisi de hayatımızı bu meslekten idame ettirdiğimizi unutmamalı ve tüm zorluklara rağmen mesleği sevip ona sahip çıkmalıyız. Bu aksaklıkları ortadan kaldırabilecek olan yine bizleriz. Unutmayalım ki insan yaşamında kolay olan hiçbir şey yok. Her şey büyük emek, özen ve sabır gerektirmektedir.



hukukum.net