Sakarya Barosu Staj Eğitim Merkezi tarafından düzenlenen 2022 yılının Staj Eğitim Dersleri başladı. Yaklaşık 1,5 ay sürecek derslerin ilk haftası yüz yüze geçecek. Daha sonra devam eden programdaki tüm dersler uzaktan çevrim içi olarak yapılacak.

144 stajyer avukatın ders aldığı programın 1 haftalık yüz yüze kısmı Sakarya Valiliği Büyük Toplantı Salonu’nda gerçekleştiriliyor.

Her zaman çözümden yanayım

Ders programında açılış konuşması yapan Baro Başkan Av. İlknur Ebiz Yıldız, stajyer avukatların mesleğe donanımlı ve bilgili başlaması adına derslerin oldukça önemli olduğu kaydetti. Yıldız ayrıca barolardaki avukat sayısının artmasının bir zenginlik olduğunu ifade etti. Başkan Yıldız, “Bu sayı artmasının başka bir yansıması olarak da mesleki sorunlarımıza yönelik daha fazla çözüm önerisi sunmamız gerekiyor. Hep sorunları konuşuyoruz ama çözüm önerileri çok fazla konuşulmuyor. Sadece barolarla değil tüm meslektaşlar olarak çözüm önerilerimizi arttırmalı ve farklı pencerelerden olaylara bakmalıyız. Ben her zaman çözümden yanayım” dedi. 

Çok ciddi emekler veriliyor

Staj Eğitim Merkezi’nin kurumsal olarak yıllardır devam eden sağlam bir yapısı olduğunun altını çizen Yıldız, “Staj Eğitim Merkezimiz, uzun yıllardır sürekli olarak eğitimler planlıyor. Ciddi emekler veriyor. Merkezdeki görevli meslektaşlarımız kendi mesailerinden feragat ederek çok ciddi vakit ayırıyorlar. Bir eğitim zenginliği yaratmaya çalışıyorlar. Bu zenginliğin yansımalarını da siz stajyerlerimiz üzerinde çok net görüyoruz. Bu nedenle merkezde görev alan tüm meslektaşlarımıza teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Bilginin kovalayıcısı olun

Yıldız, “Meslekteki temel ilkelerin ne olduğunu ve mesleki duruşu iyi bilmeliyiz. Eğitim bittiğinde, eve döndüğünüzde kendinizi nerede ve nasıl konumlandırdığınız çok önemli. Bu yüzden Staj Eğitim Dersleri’nde anlatılanlara istinaden kendiniz bir süzgeç belirleyin ve ne yapacağınıza karar verin. Okulda teknik konular ele alınıyor ama bizim Staj Eğitim Derslerimizde pratiğe yönelik konular var. Mesela ben 2002’de okuldan mezun olduğumda hiç çek görmemiştim ama staj derslerimde görmüştüm. Okulda da çok kıymetli bilgiler öğreniyoruz ama teorinin pratiğe dönüştüğü yer aslında staj eğitim dersleridir. Bu nedenle derslerdeki üstatlarımıza mutlaka soru sorun ve hemen araştırın. Bilginin kovalayıcısı olun. Ben hep öyle yaptım ve bir zararını da görmedim. Her şey teknik değil işin pratiğine ilişkin kısımlarda sormaktan çekinmeyin. Hepimiz buradayız, yanınızdayız. Tüm tecrübelerimizi sizlerle paylaşmaktan gurur duyarız. Şunu da hiçbir zaman unutmayın: Bir hukukçu her şeyden önce iyi bir insan olmalı sonra da kendisini bilgi bakımından zenginleştirmeli. Meslek yolculuğunuzda Sakarya Barosu olarak her daim sizlerin yanında olmaya gayret göstereceğiz” ifadelerini kullandı.

Amacımız mesleğe adaptasyonu sağlamak

Dersler öncesi stajyer avukatlara bilgilendirme yapan Staj Eğitim Merkezi Başkanı Av. Musa Adıyaman, stajyer avukatların mesleğe adım atmadan önce aldığı Staj Eğitim Dersleri’nin oldukça önemli olduğunu vurguladı. Merkez Başkanı Adıyaman, Merkez olarak amaçlarının, yaklaşık 6 ay sonra mesleğe adım atacak stajyerleri en kısa sürede mesleğe adaptasyonunun sağlamak olduğunu kaydetti.

Adıyaman, “İlgi duyduğunuz bir alanı belirleyin. Ancak yine de mesleğinizin başında hemen hemen her uyuşmazlıkta görev almalısınız. Bence doğru olan da budur. Hem insanlarla iletişime geçmeli hem müvekkil- avukat görüşmesinde tecrübe edinmeli, farklı olaylar görmeli ve bakış açınızı geliştirmelisiniz. Ancak yine de zihninizin bir köşesinde uzmanlaşmak istediğiniz bir konu olsun. O konuyla ilgili kendinize yatırım yapın. Mesela yüksek lisans düşünün. Belirleyeceğiniz konuyla ilgili kaynak kitapları okuyup bir makale çalışması hazırlayın. Kendinizi bir konuda sürekli geliştirmeye bakın. İnanın uzun vadede göreceksiniz ki farklı bir alanda hukuki bir ağırlığınız olacak. Ben Baro Başkanımıza bizleri yalnız bırakmadığı için teşekkür ediyor, verimli bir ders yılı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.