İstanbul Anadolu Adliyesi İş Mahkemesi'nde görülen bir duruşmada hakimin, kadın avukatın 'etek boyu' ile ilgilenmesi üzerine tartışması yaşandı.

Olay duruşma tutanağına da yansıdı. Tutanakta yer alan bilgilere göre hakim, duruşma esnasında diğer avukatlara davacı vekilinin eteğinin diz üstünden yaklaşık 15 santim yukarıda olduğunu ve bu hali ile avukatlık mevzuatına aykırı olup olmadığını sordu.

Dinleyici sıralarında bulunan bir avukat ise "Bence de özgürlük alanı ile ilgilidir müdahale edilmemesi gerekir. Avukatlık hukukuna ve örfüne uygundur" dedi.

YAZI İŞLERİ MÜDÜRÜNÜ SALONA ÇAĞIRDI!

Hakim daha sonra adliyenin yazı işleri müdürünü duruşma salonuna çağırdı ve ona da etek hakkında fikrini sordu. Değerlendirmeler farklı olunca avukatın fotoğrafının çekilerek baroya bildirilmesi istendi.

ETEĞİN FOTOĞRAFININ ÇEKİLMESİNİ İSTEDİ!

Hakim, avukatların kısa değerlendirilmesinin aynı olmayacağı iddiasıyla baro başkanlığına bildirmek üzere etek boyunun fotoğrafının çekilmesini istedi. Mahkeme hakimi, avukatın etek boyunun çok kısa olduğunu ve yanlış anlaşılmaya vesile olmaması için avukatın etek boyunun fotoğraflanmasını istedi. Avukat ise "Ben etek boyumun çekilmesini istemiyorum" diyerek reddetti. Tüm bu ifadeler ise tutanağa geçti.

KABUL EDİLEMEZ

hukukihaber.net olarak ulaştığımız 'etek boyu'nun fotoğrafı çekilmek istenen avukat olaya ilişkin konuşmak istemediğini belirtti. Duruşma tutanağında ismi geçen şahit avukat ise "Avukat hanımın kıyafeti normaldi. Hakim nasıl gördü anlamadım. Olay kabul edilebilir değil" dedi. 

İŞTE DURUŞMA TUTANAĞI

DURUŞMA SALONU ÖNÜNDE PROTESTO

Duruşma salonu önünde avukatlar hakimi alkışlayarak protesto etti.

HUKUKÇULARDAN TEPKİ

Tutanağın sosyal medya üzerinden paylaşımlası üzerine hukukçular olaya sert tepki gösterdi. Sosyal medya üzerinden "İstanbul Barosu hem de TBB harekete geçmeli. Hakim bunu yaparsa vatandaşa ne anlatacağız ki biz?" "Meslektaşımızın yanındayız... Meslektaşımızın etek boyu duruşmanın konusu değildir! Bu zihniyet, kadına saat kaçta, neredeydin, ne içmiştin diyen zihniyetin uzantısıdır. Kınıyoruz. Bu zihniyetin üstesinden birlikte geleceğiz" şeklinde yorumlar yapıldı.(www.hukukihaber.net)

BARO BAŞKANINDAN SERT TEPKİ: BU ADAMIN YAPTIKLARI YETER

İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu, yaşananlara sosyal medya hesabından sert tepki gösterdi. Durakoğlu, "Bu HSK’ya yapılmış bir ihbardır.  Akşam gün batmadan bu yargıç Anadolu Adliyesinden çıkarılmalıdır. Bu adamın yaptıkları yeter... Rezilliği tutanağa bağlama cesaretini nereden aldığını öğreneceğiz." dedi.

HSK SORUŞTURMA BAŞLATTI

Cumhuriyet'ten Alican Uludağ'ın haberine göre; Hakimler ve Savcılar Kurulu, İstanbul Anadolu  İş Mahkemesi Hâkimi hakkında soruşturma başlattı.

HSK 2. Daire'nin, gün içinde de toplanarak hakimin açığa alınıp alınmayacağını görüşmesi bekleniyor.

HSK Başkan Vekili Mehmet Yılmaz, Cumhuriyet'e yaptığı açıklamada “Soruşturma izni verdik. Gereğini yapacağız, kamuoyu merak etmesin” dedi.

TBB'DEN AÇIKLAMA

Türkiye Barolar Bilriği'nden konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada da şu ifadelere yer verildi:

"İstanbul Anadolu Adliyesi İş Mahkemesinde üzücü bir olay yaşanmıştır.

Mahkemenin hakimi, bir kadın avukatın kıyafetine karışmıştır. Yetkisini kötüye kullanmıştır. Mahkemesini küçük düşürmüştür. Aynı zamanda meslektaşımızı bu şekilde baskı altına almış ve taciz etmiştir. Yargılama yaptığı işi bırakıp, meslektaşımızı kılığı kiyafeti yüzünden yargılamaya kalkışmıştır. Hatta fotoğrafını çekmeye teşebbüs etmiştir.

Bu hakim daha önce Balıkesir’de bir meslektaşımıza kürsüden hakaret edip onu darp etmiş olan bir kişidir. Sorunludur. Bugün yaşanan olay bu kişinin hakimlik görevine o olaydan sonra devam ettirilmiş olmasının sonucudur.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Metin Feyzioğlu tarafından derhal HSK ile görüşülmüştür. HSK, hakim hakkında şu an itibariyle soruşturma açmıştır.

Meslektaşımıza geçmiş olsun diliyoruz. Kuşkusuz bu olayı sonuna kadar takip edeceğiz."

"TERBİYESİZLİK"

İzmir Barosu'ndan yapılan açıklamada "Hakim ünvanını kullanan kişinin bu eylemi en hafif tabirle terbiyesizliktir." denildi.

İzmir Barosu'ndan yapılan açıklama şöyle;

"Bir kadının giyimine, konuşmasına, yeme içmesine, ne zaman, nerede, kiminle gezeceğine karışmayı kendine rol edinmiş patriarkanın eril yargısını ve bu yargının temsilcilerini reddediyoruz.

İstanbul Anadolu İş Mahkemesi’nde duruşma esnasında bir kadın meslektaşımızın giymiş olduğu eteğin boyuna karışan ve hakim ünvanını kullanan kişinin bu eylemi en hafif tabirle terbiyesizliktir.

Önündeki dosyalar yerine, duruşma salonunda kadınların giydiği eteğe bakan kişinin etikten bahsetmesi de ironiktir.

Toplumda, kadınlara yönelik olarak geliştirilen nefret algısının ve ayrımcılığın yargıdaki tezahürü ile mücadelemizi sürdüreceğiz."

"BU BİR REZİLLİKTİR"

İstanbul Barosu'ndan yapılan yazılı açıklama şöyle;

"Bugün Anadolu Adliyesinin 2.İş Mahkemesinde yaşanan “rezillik”, yargıç cübbesi giyen bir adamın yargıçlıkla ilgisi olmayan bir eylemidir. Meslektaşımızı “aşağılama” girişimi ifade eden ve bunu avukatın giydiği kıyafet üzerinden sorgulayarak gerçekleştirmeye çalışan fail, oturduğu kürsünün yüksekliğinden aldığı yetkiyi kötüye kullanmıştır.

Kafasındaki “kadın” kavramının sorunundan kaynaklanıyor olsa gerek, bir kadın avukata yönelik bu fiili, sağlıklı bir ruh halinin göstergesi olamaz.

Bu hakim cübbeli adam, en kısa sürede adliyeden uzaklaştırılmalıdır. İstanbul Barosu olarak bu konudaki bütün girişimler yapılmış, bir yandan Yönetim Kurulu Üyelerimiz bizzat duruşma salonunda, bu adamı uyararak uzaklaşmasının talep etmiş, diğer yandan da yazılı ve sözlü müracaatlar ivedilikle tamamlanmıştır.

Bu adamın tanzim ettiği tutanağa, yaptığı rezillikleri yazdırabilme cesaretini gösterebilmiş olmasının arkasındaki “cesaretin” kaynağı tarafımızca sorgulanacaktır. Daha önce de başka bir kentte avukatın üzerine yürüyerek yumruk atan bu sabıkalı, “İstanbul’a tayin” ile cezalandırılmış olduğu için, bu yer değiştirmenin “dayanılmaz ağırlığı” bizim açımızdan bir bilgilenme ve gereğini ifa sorunudur.

Bu adam, bugün içinde gün batmadan Adliye sınırlarının dışına çıkarılmalıdır. Sonrası için alınacak önlemler de yargı sujelerinin diğer bir sorunudur. Yargıçlar Dünyası içinde böyle bir kişinin de mevcut bulunduğu gerçeği, bu dünyayı kirleten bir rahatsızlıktır.

Bu arada özellikle Yargıç ve Savcıların bu olay karşısındaki tepkilerini de merak ediyoruz. İş Mahkemesi duruşma salonunda işlenen bu fiilin faili ile ilgili olarak, özellikle de kendi içlerinde “barındırılmasına” yönelik çabaların sürdüğünü görmek, bizim açımızdan yeni değerlendirmelerin de konusu olacaktır.

İstanbul Barosu olarak, bu süreci en ince ayrıntısına kadar takip edeceğiz. Baromuz tarafından bu takibin fasılasız gerçekleşmesini sağlamak üzere Yönetim Kurulu Üyelerinden oluşan bir kurul oluşturulmuştur. Kimsenin hele de de yargıç kılıklı bir adamın, avukatları kıyafetleri üzerinden aşağılamaya kalkışmasına izin vermeyeceğiz. Gereğini hukuki ve cezai boyutuyla yerine getireceğiz."

KADIN MESLEKTAŞIMIZA VE MESLEĞİMİZE YAPILAN TACİZİ VE SALDIRIYI REDDEDİYORUZ

Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu (TÜBAKKOM) tarafından yapılan yazılı açıklama şöyle;

"İstanbul Anadolu Adliyesinde görev yapan 2. İş Mahkemesi Hâkimi’nin, bugün, tüm yetki ve insani sınırlarını aşarak, duruşma esnasında, kadın meslektaşımız Av. Tuğçe Çetin’in etek boyuna ilişkin taraf vekilleri ve huzurda bulunanların beyanlarını aldığını; meslektaşımızın o esnada etek boyu fotoğrafının çekilmesini talep ettiğini ve yazı işleri müdürünü çağırarak sözde fiili durumu gerçekte ise tacizini tutanağa geçirdiğini hayretle öğrenmiş bulunmaktayız.

Hâkimin bu tavrı, kadına yönelik ayrımcılığın hâkim aracılığıyla yargıya yansımasıdır. Bu hukuka aykırı davranış ve tutum hâkimlik mesleğine, hâkimlik etiğine aykırıdır. Kürsüden kadın meslektaşımıza yönelen bu tavır, açık bir TACİZ ve ŞİDDET’tir. Meslektaşımızın insanlık ve kadınlık onurunu kıran bu davranış aynı zamanda mesleğimize yönelik bir saldırıdır.

TÜBAKKOM olarak, yaşanan bu durumu en ağır şekilde kınıyor, kadına karşı her türlü ayrımcılığın önlenmesi mücadelemizi yargıda da sürdüreceğimizi, sürecin sonuna kadar takipçisi olacağımızı bildiriyoruz. İlgili hâkim hakkında Hâkimler ve Savcılar Kurulu’nca soruşturma başlatılmasını yeterli bulmayıp, daha önce de avukatlara karşı uygunsuz tavırlar sergileyen bu hâkimin derhal görevinden tedbiren el çektirilmesini talep ediyoruz."


TRABZON BAROSU'NDAN KINAMA:

KADIN MESLEKTAŞIMIZA VE MESLEĞİMİZE YAPILAN TACİZİ VE SALDIRIYI REDDEDİYORUZ.

İstanbul Anadolu 2. İş Mahkemesi Hâkimi’ nin kadın meslektaşımızın kıyafetine karışarak, işlem yapması; kürsüden meslektaşımıza ve mesleğimize yönelik bir TACİZ VE ŞİDDET’ tir.

Hâkimin bu tavrı; kadına yönelik ayrımcılığın ve cinsiyetçi yaklaşımın hâkim aracılığı ile yargıya yansımasıdır. Hâkimin bu tutumu hâkimlik mesleğine ve etik kurallarına aykırıdır.

Trabzon Barosu olarak; kadına karşı ayrımcılığın önlenmesi mücadelemizi sürdüreceğimizi ve kadın meslektaşımızla dayanışma içinde olduğumuzu bildiriyor, Hâkimin HSK tarafından derhal tedbiren görevinden el çektirilmesini talep ediyor, sürecin takipçisi olacağımızı kamuoyuyla paylaşıyoruz.

HAKİM TARAFINDAN MESLEKTAŞIMIZA YAPILAN DÜŞMANCA SALDIRIYI KINIYORUZ, HAKİM HAKKINDA YÜRÜTÜLECEK ADLİ VE İDARİ SORUŞTURMANIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

Sakarya Barosu Başkanı Av. Abdurrahim Burak, İstanbul Anadolu Adliyesi 2. İş Mahkemesi hakiminin, duruşma esnasında bir kadın avukatın etek boyuna karışması ve fotoğrafını çektirmeye çalışmasına ilişkin bir açıklama yayımladı:

“İstanbul Anadolu Adliyesi 2. İş Mahkemesi hakimi duruşma esnasında kadın meslektaşımızın giydiği eteğe karışma cüretini göstermiştir, bununla da yetinmemiş meslektaşımızın eteğinin fotoğrafını yazı işleri memuruna  çektirmeye çalışmıştır.

Yargının 3 ayağından birinin, yargının bir diğer ayağına karışma cüreti göstermesi kabul edilemez. Biz şimdi hakim beye soruyoruz , memur olarak tabi olduğunuz kılık  kıyafet yönetmeliği gereği  her gün adliye içinde hiç çıkarmaksızın kravatınızı takıyor musunuz ya da kravat takmayan erkek memur hakkında bugüne kadar hiç işlem yaptınız mı? 

Mevzuatı bize öğretmeyin bu mevzuatlar bize uygulanacağı gibi size de uygulanacak!

Kravatını takmayan, her gün sakal tıraşı olmayan devlet memuru için işlem yapmayan ama avukata gelince kılık kıyafet yönetmeliğini öne süren hâkim haktan, adaletten, tarafsızlıktan ve vicdandan bahsedemez. Hakimin bu davranışı açıkça bir avukat düşmanlığının  göstergesidir.

Biz avukatlar kaleminizle, sözümüzle, bilgimizle ve adaletimizle bugüne kadar nice avukat düşmanlarını alt etmişiz ve alt etmeye de devam edeceğiz.

Meslektaşımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz, bu olayın bizzat tarafı bu saldırıya maruz kalmış meslektaşımız değil, tüm avukatlar ve tüm barolardır. Tarafı ve mağduru olduğumuz bu saldırının takipçisiyiz.”

TOPLUMDAKİ VAHİM DURUMU GÖZLER ÖNÜNE SERİYOR

Çanakkale Barosu'ndan yapılan yazılı açıklama şöyle;

"İstanbul Anadolu Adliyesi 2.İş Mahkemesi Hakimi, bugün hakimliğini yaptığı Mahkemenin duruşması sırasında yetkisini ve haddini aşarak, Davacı Vekili olarak görev yapan kadın meslektaşımızın; etek boyuna ilişkin taraf vekilleri ile duruşma salonunda bulunan diğer Avukatların beyanını alması sonrasında, Yazı İşleri Müdürünü çağırarak tutanak tutturması bu da yetmezmiş gibi kadın meslektaşımızın etek boyunun görüntüsünün alınmasını istemesi neticesinde meydana gelen olayları büyük endişeyle öğrenmiş bulunmaktayız.

Duruşma salonları, ne bir kadın avukatın etek boyunun sorgulanabileceği yerdir, ne de bir hakimin görev ve yetkisine giren bir husustur. Mahkemeler, adaletin dağıtıldığı, hukuksuzlukla mücadele edilen, insan haklarının korunmaya çalışıldığı yerdir. Mahkeme duruşma salonunda yargının sac ayaklarından olan iki taraf arasında böyle vahim bir olayın yaşanması, toplumdaki şiddetin geldiği vahim durumu gözler önüne sermektedir.

Hangi mahalde ve hangi taraflar arasında yaşanırsa yaşansın; hadsizlik yapılarak meydana gelen olayı, çağdışı bir zihniyet olarak değerlendiriyor, bu zihniyetin karşısında olduğumuzu bildiriyoruz. Hakim hakkında Hakimler ve Savcılar Kurulu’na gerekli şikayette bulunacağız. Meslektaşımıza yönelik bu saldırı sürecinin yakından takipçisi olacağımızın bilinmesini saygılarımızla kamuoyuna iletiyoruz."