İstanbul Barosu'ndan yapılan açıklamada "Hangi kamu kurumu ve/veya bankasından 2. Baroya kaç avukatın ayrıldığı ifşa edilecektir." denildi.

İstanbul Barosu'ndan yapılan yazılı açıklama şöyle;

İstanbul Barosu Baskıyı İfşa Edecektir

"Son haftalarda kamu avukatlarından aldığımız yakınmalar, bazı kamu kuruluşları ile kamu bankalarındaki meslektaşlarımıza yönelik “barolarını değiştirme” baskısının yoğunlaştığını anlatmaktadır.

Yapılan baskılar, bunu yeğlememeleri halinde sözleşmelerinin feshedileceğinin ya da başka illere tayin edileceklerinin açıkça ifade edilmesinden başlayarak, yapılacak 2.Baro Genel Kurulunda hangi adayı tercihte bulunacaklarına kadar vardırılmıştır. Baro aidiyeti kavramını kendi seçim çalışmalarına indirgeyerek, 2.Baro içindeki kavgayı su yüzüne çıkaran bu telaş, kurulurken de sahip bulunulan zihniyetin göstergesidir.

Baskı kuranlar, söz konusu tercih zorlamalarının Ankara odaklı olduğunu meslektaşlarımıza “örtülü biçimde” ifade etmektedirler.

Avukatları, ekmek paraları ile baroları arasındaki tercihe zorlayan bir zihniyet, sadece antidemokratik bir aklın ürünü değil, “kamu” kavramına dair bilgisizliğin de uzantısıdır.

Meslektaşlarımızın özgür iradelerinin ürünü olmadan “zorunlu” olarak yapacakları tercihten medet umularak çıkılan yolun hangi menzili ifade ettiği bir yana, tamamen kişisel tercihinin ürünü olan ve yaptıkları kamu görevinin bir parçası sayılmayan baro tercihlerinin, kamu gücüyle - salt erki elde tuttukları için -  değiştirilmesi, kurulmaya çaba gösterilen yapının çaresizliğinin de anlatımıdır.

Öyle anlaşılmaktadır ki, birkaç gün içinde bu zorlamalar istenilen sonuçları verecektir. Baskıların oluşturulduğu ve direnmeler karşısında giderek de son aşamasına gelindiği anlaşılmakla, kısa süre içinde İstanbul Barosundan 2.Baroya kamu avukatı meslektaşlarımızdan yoğun bir geçiş olacağı anlaşılmaktadır. Verilen sürelerin sonuna gelinmiştir.

İstanbul Barosu olarak, tüm yaşadıklarımıza karşın salt özgür tercihlerine gösterdiğimiz saygı nedeniyle, adliyedeki meslektaşlarımız arasında bir farklılık gözetmemeye ve ayrımcılık yapılmamasına özen gösterdik. Ancak tercihlerin “zorlama” ile gerçekleştiği bu noktadan itibaren;

Hangi kamu kurumu ve/veya bankasından 2. Baroya kaç avukatın ayrıldığı ifşa edilecektir.

Meslektaşlarımızdan alacağımız ve gizliliğine riayet edeceğimiz bilgiler çerçevesinde, onları baskı altında tutan kamu görevlileri hakkında yasal yollara başvurulması için her türlü girişimde bulunulacaktır.

Kamu Denetçiliği Kurumu nezdinde yapacağımız başvuru ile konunun incelenmesi talep edilecektir.

Kamuoyuna, kamu kurumlarına ve kamu bankalarına saygı ile sunarız."

İSTANBUL BAROSU BAŞKANLIĞI