İçişleri Bakanlığı, "Koronavirüs Tedbirleri" konulu ek genelge yayınlayarak, 02.10.2020 tarihinden itibaren 01.12.2020 tarihine kadar sivil toplum kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve üst kuruluşları, birlikler ve kooperatifler tarafından düzenlenecek olan etkinlikleri erteledi.

Genelgeye göre; 7249 sayılı Kanun uyarınca bu ayın ilk haftası gerçekleştirilmesi gereken baro başkanlığı, yönetim, disiplin ve denetleme kurulu üyelikleri ile TBB delege seçimleri yapılamayacak. Delege seçimlerinin yapılamaması nedeniyle de aralık ayında olması planlanan Türkiye Barolar Birliği Başkanlığı, yönetim, disiplin ve denetleme kurulu üyelikleri seçimleri de gerçekleştirilemeyecek.

'YSK: BARO SEÇİMLERİNİN YAPILAMAYACAĞINA...'

Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı, İçişleri Bakanlığı genelgesi doğrultusunda siyasi parti kongreleri ve baro seçimlerinin yapılıp yapılmayacağı konusunda görüş bildirdi.

Yüksek Seçim Kurulu kararında; "İl/İlçe umumi hıfzıssıhha kurulunun karar alması durumunda  baro seçimlerinin yapılamayacağına, siyasi partilerin kongrelerinin yapılmasında sakınca bulunmadığına karar verilmiştir" denildi.

"ETKİNLİK DEĞİL"

İstanbul Barosu başkan adayı avukat Gökhan Ahi, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda baro seçimlerinin bir “etkinlik” olmadığını belirtti.

Ahi, yaptığı paylaşımda "Avukatlık Kanunu’nun açık ve emredici hükmü karşısında İçişleri Bakanlığı genelgesinin ve Hıfzısıhha kurulları kararının bir hükmü yok. Tedbirler alınması emredilebilir ancak baro seçimleri ertelenemez düşüncesindeyim. Kaldı ki baro seçimleri bir “etkinlik” değildir." ifadelerini kullandı.

>> GENELGE İÇİN TIKLAYINIZ

"MEVZUATA AYKIRI"

Hukukun Egemenliği Derneği Kurucu Genel Başkanı Avukat Erdem Akyüz “ Bu genelgenin, seçim kararı verilen Barolar ve Barolar Birliği seçimlerini etkilemesi ve ertelemesi mümkün değildir. Aksine bir uygulama yasalara ve hukuki mevzuata aykırıdır.” dedi.

Akyüz “Her şeyden önce belirtmek gerekir ki, genelge de “etkinliklerin” ertelenmesinden söz edilmektedir. Etkinlik kapsamına; panel, konferans, müzikli toplantılar girer. Kamu kurumu niteliğindeki kuruluşların yasa ile yapmak zorunda oldukları seçimli genel kurulları, etkinlik olarak derlendirilemez ve bu kapsama girmez. Seçimli Genel Kurulu, bir müzik etkinliği gibi değerlendirmek her türlü düşünüşe aykırıdır.” dedi.

Akyüz, “Resmi Gazete’nin  15.7.2020 tarihli sayısında yayınlanan Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda değişiklik Yapılmasına Dair 11.7.2020 gün 7249 sayılı Kanun’un 19 Maddesinde “Barolar Birliği Genel Kurulu, Baro Seçimlerinin yapıldığı yılın Aralık ayında, Ankara’da olağan toplantısın yapar” hükmünü taşımaktadır. Yasa ile belirlenen tarih ve sürelere göre; Barolar toplantı ve seçimli Genel Kurullarını Kasım ayı içinde, Barolar Birliği ise seçimli olağan Genel Kurul’unu Aralık ayı içinde yapmak zorundadırlar.” ifadelerini kullandı.

"ANAYASA İHLAL EDİLMİŞ OLUR"

Akyüz sözlerine şöyle devam etti; “Yasa ile belirlenen hususlar, bir bakanlığın genelgesi ile değiştirilemez. Değiştirilmek yoluna gidilirse Anayasa ve Yasalar ihlal edilmiş olur, ülkedeki adalet büyük ölçüde zarar görür. Kamuoyunda ki genel kanaate göre, çoklu baro denen sistemle Ankara, İstanbul ve İzmir Barolarını bölmek için kanun çıkarılmış olmasına rağmen, bu Barolardaki Avukatların yeni sisteme itibar etmemeleri, barolarını bölmemeleri, bütün zorluklara rağmen İstanbul’da ancak bir baronun, o da şüpheli bir şekilde kurulabilmesi karşısında, kanun değişikliğinden istenen sonucun alınamayacak olması, bir genelge ile bütün sistemi alt üst etmek mecburiyetini doğurmuştur. Anayasaya, yasalara ve hukuki mevzuata aykırı olarak yapılan düzenlemelerin, yapanların sorumluluğunu doğurmak dışında, hiçbir geçerliği yoktur.”