Nevşehir Güzelyurt Mahallesi Hukukçular Konağı'nda 23 Eylül öğle saatlerinde iddiaya göre, Eyüp Ö. ve İzzet Ö. davalı olduğu kişinin avukatı olan Nevşehir Barosu eski Başkanı Mustafa Necmi Öncül ile konuşmak için Hukukçular Konağı'na geldi.

Burada avukat Öncül ile bir süre konuşan Eyüp Ö. daha sonra darbetmeye başladı. Ardından İzzet Ö. de avukat Öncül'e saldırdı. Çevredekilerin araya girmesiyle avukat Öncül kurtarıldı.

OLAY YERİNDEN KAÇTILAR

Yaşanan olay güvenlik kamerasına yansıdı. Olay sonrası Mustafa Necmi Öncül, Eyüp Ö. ve İzzet Ö.'den şikayetçi oldu. Şüpheliler olay yerinden kaçtı.

TBB YÖNETİMİ VE BAROLAR, ÖNCÜL’E YÖNELİK ŞİDDETİ NEVŞEHİR ADLİYESİ ÖNÜNDE KINADI

Türkiye Barolar Birliği (TBB) ve Barolar, Nevşehir Barosu önceki dönem başkanı Avukat Mustafa Necmi Öncül’e görevi nedeniyle yapılan saldırıyı, Nevşehir Adliye Sarayı önünde düzenlenen bir basın açıklamasıyla protesto etti.

"BASİT BİR OLAY OLMADIĞINI BİLİYORUZ"

Nevşehir Barosu Başkanı Av. Murat Boz ve Yönetim Kurulu üyeleriyle, Niğde Barosu Başkanı Av. Emin Alper Öztürk ve avukatların katıldığı ortak açıklamada bir konuşma yapan TBB Saymanı Av. Gökhan Bozkurt, “Bugün burada yine avukata yönelik bir şiddetle ilgili toplanmak zorunda kaldık. Biz bunun basit bir darp olayı olmadığını biliyoruz. Umarım önünde bulunduğumuz adliyede görev yapan savcılarımız ve hakimlerimiz de bunun farkındadır” dedi. Bozkurt sözlerini şöyle sürdürdü:

“Avukata yönelik her şiddet, diğer tüm avukatlara bir tehdit, aynı zamanda yurttaşın hak arama özgürlüğüne ve savunma hakkına yönelik çok büyük bir tehdit ve tehlikeye işaret eder. Bu geçiştirilebilecek bir olay değildir. Nevşehir Baromuz başlatılan soruşturmayı takip ederken Türkiye Barolar Birliği yanındadır, Avukat Hakları Merkezimiz yanındadır, diğer 80 baromuzun tamamı yanındadır. Savunma adına, bu soruşturmanın titizlikle yürütülerek doğru bir şekilde sonuçlandırılması, yaratılmaya çalışılan cezasızlık algısının yok edilmesi, avukata şiddetin hesabının yargı önünde sorulması çok kıymetlidir. Avukata yönelik şiddetin önlenmesi için gerekli yasal düzenlemelerin yapılması elbette Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin görev ve yetkisindedir. Ancak avukata yönelik şiddetin karşılığı yasalarda bellidir. Bunu uygulamak ise vatandaşların ve herkesin hukuk güvenliğinin teminatı olan adliyenin görevidir. Bunu Bekliyoruz. Birlik Başkanımızın da bizzat takip ettiği bu sürecin çok hızlı bir şekilde sonuçlandırılarak faillerin yargı önüne çıkarılmasının ve hesabının sorulmasının takipçisiyiz.”

"AVUKATA YAPILAN BİR SALDIRIDIR"

Darbedilen Öncül, "Olay avukata yapılan bir saldırıdır. Biz vatandaşın hak ve hukukunu savunmak için buradayız. Bizim adalete güvenimiz tamdır. Yargımızın olayın takipçisi olacağı açıktır, ama sürecin hızlı neticelendirilmesi ile vatandaşlarımızın yargıya olan güveni artıracaktır. Suçluların cezalarının verileceği inancımız tamdır" diye konuştu.

"BU GEÇİŞTİRİLEBİLECEK BİR OLAY DEĞİL"

Türkiye Barolar Birliği Avukat Haklarından Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Ramazan Erhan Toprak ise “Bunun basit bir darp olayı olmadığını biliyoruz. Önünde bulunduğumuz adliyede görev yapan savcılarımız ve hakimlerimiz de bunun farkındadır. Avukata yönelik en küçük bir şiddet, tüm avukatlara bir tehdit, yurttaşların hak arama özgürlüklerine, savunma haklarına yönelik çok büyük tehdit ve tehlikeyi işaret eder. Bu geçiştirilebilecek bir olay değildir” dedi.