İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edilen 4'ü tutuklu 10 sanık hakkındaki davanın 6. oturumu dün yapıldı. Montaj ve bakım müdürü olarak 2002-2007 yılları arasında OYAK’ta görev yapan Mutlu Demirtaş, tanık olarak dinlendi. Saldırının gerçekleştiği tarihte ameliyat olduğu için raporlu olduğunu ifade eden Demirtaş, “Dönemin Danıştay Genel Sekreter Yardımcısı Engin Çakmak, ‘burası Danıştay. Kapıda polisler var. Kimse giremez, bir şey olmaz. Bizim 11 bin TL paramız var ona göre bir sistem kurun’ dedi. Hatırladığım kadardı ile 8-9 kameralık bir sistem kuruldu. Danıştay saldırısından sonra sistemin tümü yenilendi olması gerektiği gibi yapıldı. Saldırıdan sonra kurduğumuz sistem 200 bin TL’ye mal oldu” dedi. Sanık avukatları, tanığa, soruşturma aşamasında şüpheli olarak verdiği ifadeyle igili sorular sordu. Mahkeme Başkanı da sık sık araya girerek, “imalı sorular sormayın” diye uyarıda bulundu.Avukat Hakan Kızılarslan’ın, “Hakkınızda takipsizlik kararı verilmesi, anlatacaklarınız karşısında size söz verilmesinin nedeni mi?” diye sordu. Tanık da “Hayır, bir anlaşma söz konusu değil. Emniyet ifadesinde sorular yazılmadığı için size yorum gibi geliyor. Bana sorulan soruların tamamı orada yok” dedi.
 
“Malı sattım bitti”

Tutuklu sanık Orhan Çoban ise kamera satışını yaptıktan sonra bir sorumlulukları olmadığını belirterek, “Malı sattım bitti. Ancak arıza olursa talep olursa müdahale ederim. Onun dışında her şey Danıştay’ın kontrolündedir. Sistem Güvenliğinin sağlanması Danıştay’ın yetkisindedir. Yedek kayıt cihazı bulundurmak Danıştay’ın yetkisindedir. Benden 11 bin liralık cihaz istediler ben de sattım. Bunun dışında yedek cihaz isteniyorsa Danıştay’ın sorumluluğundadır. Bizim buradaki sorumluluğumuz buzdolabı ya da çamaşır makinesinin servisinin sorumluluğu kadar. Bunun dışında hiçbir sorumluluğumuz yok” diye konuştu. Saldırının olduğu binada ne girişte ne çıkışta ne de katlarda hiçbir yerde kameranın olmadığını vurgulayarak, “Kamera olmadığına göre ben nasıl keşif görüntülerini silmekle suçlanıyorum. Zaten böyle bir görüntü yok. Danıştay güvenliği ile ilgili hiçbir yetki ve sorumluluğumuz yok. Sadece 8 kamera takmışız o kadar” dedi.

Yanlış imaj

Dönemin Danıştay Genel Sekreteri Engin Çakmak’ın Danıştay’daki odasında bulunan bilgisayarının imajları mahkemeye gönderildi. Ancak, mahkemeye gönderilen bu imajların 2009 ile 2011 yılları arasını kapsadığı tespit edildi. İmajları yeniden isteyen heyet, tahliye taleplerini reddederek, davayı erteledi.