Geçen yıl mayıs ayında Mesut Sedat Özen, Adnan B. ve Ferhat U. sokağa çıkma yasağının olmadığı bir gün buluştu. Üç arkadaş, dağ ve deniz manzaralı bir bölge olan Hisarçınar mevkiine gitti. Sık ağaçlık bir bölge olan alanda piknik yapanlar da bulunuyordu. Üç arkadaşın sohbet ettiği esnada bölgeye Konyaaltı İlçe Jandarma Komutanlığı’na bağlı bir ekip aracı geldi.

Görevliler, çevredeki kişilerin bölgeden ayrılmaları uyarısı yaptı. Özen ve iki arkadaşı da toparlandıkları sırada jandarma görevlileri yanlarına geldi. Görevliler, üç arkadaşa sosyal mesafeye uygun oturmadıkları gerekçesi ile ceza yazacaklarını söyledi. Üç arkadaş itiraz etse de sonuç değişmedi. Her birine 3 bin 150 lira idari para cezası kesildi. Kesilen idari para cezası iki ay kadar sonra bu kişilere tebliğ edildi. Adnan B. ve Ferhat U. kesilen cezayı ödedi. Artvin’de yaşayan elektrik teknikeri Özen ise cezayı ödeyemedi. Özen, “Elektrik teknikeriyim. Uzun süredir işsizim. Belki af çıkar beklentisi içindeydim” dedi.

'ÇOK ÜZGÜN VE KIRGINIM'

Mesut Sedat Özen, yaşadığı mağduriyetin giderilmesini ve banka hesabına konulan haczin kaldırılmasını istediğini söyledi. Sosyal mesafe kuralına uymalarına rağmen ceza yazıldığını öne süren Özen, “Sokağa çıkma yasağının olmadığı bir günde 3 arkadaş oturuyorduk. Denetim yapan jandarma kuvvetleri yanımıza gelerek cezai işlem uygulamaya kalktı. Orada başka insanlar da olmasına rağmen bizim yanımıza gelmelerinden, olayı şahsileştirdiklerini düşünüyorum. Karakol komutanıyla görüşmeme rağmen sonuç alamadık. 10 ay sonra banka hesaplarıma e-haciz işlemi ve bloke işlemleri uygulandı. Şu an son paramın bulunduğu banka hesabımda bloke işlemi var. Bu konuyla ilgili mağdurum. Çok üzgün ve kırgınım. Yetkililerin konuyla ilgilenmelerini istiyorum" dedi.

HESABA BLOKE

Ancak, Özen’in beklediği gibi bir af çıkmadı. Geçen 14 Nisan günü ise Özen’e bankadan mesaj geldi. Özen “Hesabımda 3 bin 495 liram vardı. Bankadan gelen mesajda, hesabıma e-haciz uygulandığını gördüm. Detayına baktığımda, haczin Muratpaşa Vergi Dairesi’nce gerçekleştiğini gördüm” diye konuştu.

Konuyla ilgili Tüketici Başvuru Merkezi Başkanı Aydın Ağaoğlu, “Tüketicinin e-haczin kaldırılması talebiyle haciz koyan kuruma yazılı şekilde başvurması, sonuç alamadığı takdirde konuyu Kamu Denetçiliği Kurumu’na (Ombudsman) taşımasını öneriyoruz” dedi.

'USULEN UYGUN'

Av. Cesim Parlak: “Olayın anlatım şekline göre, herhangi bir ceza kesilmesini gerektirecek bir durum ortada yok. Sosyal mesafede kastedilen amacın dışına çıkılarak uygulama yapılmış. Burada cezanın kesilmesi, daha sonra da buna ilişkin tebligatın usulüne uygun yapılması sonrasında itiraz süresi kaçırılmışsa hukuken yapılacak bir şey görünmüyor.”

Av. Selin Erkaymaz: "Pandemiyle baş edebilmek için, kuralların ayrım gözetilmeksizin herkese uygulanması şart. Jandarma, açık alanda da olsa sosyal mesafeye uymadığı gerekçesiyle ceza kesmiş. Cezanın muhatabı olan şahısların, ödeme için ekonomik durumlarıının müsait olmaması, cezanın uygulanmasını ortadan kaldırmaz. Cezanın tahsiline ilişkin yapılan işlem hukuka uygun bir uygulama...”

Av. Ali Çelik, "Kesilen idari para cezasına karşı vatandaşımız Sulh Ceza Mahkemesi'ne itiraz hakkını kullanmış ve buna rağmen itirazı reddedilmişse yani teknik anlamda idari para cezası kesinleşmiş ise cezanın tahsili için işlemin vergi dairesine gönderilmesi normal. Vergi dairesinin de 'Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Kanunu'na göre tahsilat yapamayınca e-haciz uygulaması usulen normal ama tabi ki insanların çalışmakta zorlandığı bu dönemde çalışmadığı, para kazanmadığı kolaylıkla görülebilecek bir vatandaşın banka hesabındaki son kuruşuna haciz koymanın ne kadar vicdani olduğunu tartışmamız gerekir" dedi. (Hürriyet)