32 yaşındaki WNBA (Amerikan Kadın Basketbol Ligi) oyuncusu Griner, şubat ayında Moskova havalimanında üzerinde az miktarda kenevir bulunduğu için uyuşturucu kaçakçılığı suçlamasıyla gözaltına alınmış, 9 yıl hapis ve 1 milyon ruble (yaklaşık 16 bin dolar) para cezasına çarptırmıştı. Beyaz Saray’da yaptığı konuşmayla Griner’ın evine döneceğini duyuran ABD Başkanı Joe Biden “Asla hoşgörülemez şartlar altında, Rusya’da aylarca haksız yere tutuklu kaldıktan sonra, Brittney yakında sevdiklerinin kollarında olacak” dedi. Griner ile telefonda görüştüğü anların fotoğrafını paylaşan Biden, tutuklu takasında yardımcı olduğunu belirttiği Birleşik Arap Emirlikleri’ne teşekkür etti.

LAKABI ‘ÖLÜM TÜCCARI’

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da esir takası teyit edilerek “Bout ve Griner takası, 8 Aralık’ta Abu Dabi Havalimanı’nda tamamlanmıştır. Bout, vatanına döndü” denildi. ABD basınında “Ölüm Tüccarı” lakabıyla anılan 55 yaşındaki Bout,2008’de ABD’nin Tayland’daki bir operasyonunda tutuklanmış ve 2012’de silah kaçakçılığından 25 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Bout’un hayat hikayesi, ABD’li aktör Nicholas Cage’in başrolünde yer aldığı 2005 yapımı “Savaş Tanrısı” filmine konu olmuştu.

Kasım ayında Ankara’da bir araya gelen ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Başkanı Bill Burns ve Rusya Dış İstihbarat Servisi Başkanı Sergey Narişkin’in olası tutuklu takasını görüştükleri belirtilmişti.

ABD BAŞKANI JOE BİDEN DUYURDU

ABD Başkanı Joe Biden Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Dakikalar önce Brittney Griner ile görüştüm. Kendisi güvende. Şu an evine dönmek için uçakta" ifadelerini kullandı.

Biden açıklamasında Brittney Griner'ın dönüşünü kolaylaştırdığı için Birleşik Arap Emirlikleri'ne teşekkür etti ve 'Brittney ilk olarak uçakla buraya geçti.' dedi.
Son dakika: ABD ve Rusya arasında mahkum takası Ölüm tüccarına karşılık ünlü yıldız serbest bırakıldı...

RUSYA DOĞRULADI: BOUT VATANINA DÖNDÜ

ABD Başkanı ünlü yıldızının 24 saat içinde eve döneceğini duyururken, Rusya da takası doğruladı 'Bout vatanına döndü' açıklamasında bulundu.

17 ŞUBAT'TA GÖZALTINA ALINDI

Olimpiyat şampiyonu 31 yaşındaki Griner, 17 Şubat’ta, yani Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’ya başlattığı işgalden birkaç gün önce bagajında esrar yağı bulunduğu iddiasıyla Moskova’daki bir havaalanında gözaltına alınmıştı. 

Rusya’da ‘yasa dışı esrar bulundurmak’ ve ‘ülkeye esrar ile doldurulmuş elektronik sigara kartuşu sokmakla’ yargılanan Griner 9 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

9 yıl hapse mahkum edilen Griner için Biden, "Karar kabul edilemez" diyerek Rusya'ya Griner'i acilen serbest bırakma çağrısı yapmıştı. 

EN BAŞARILI OYUNCULARDAN BİRİ OLARAK BİLİNİYOR

Kadın Ulusal Basketbol Birliği (WNBA) ekibi Phoenix Mercury’de 8 kez All-Star seçilen ve 2 olimpiyat madalyası bulunan Griner, ABD'deki profesyonel kadınlar ligindeki en başarılı oyunculardan biri olarak biliniyor. Sezon dışında kulüp basketbolu oynamak için Rusya'ya giden Griner, 2014'ten bu yana EuroLeague takımı UMMC Ekaterinburg'da forma giyiyordu.

ÖLÜM TÜCCARI OLARAK BİLİNEN VİKTOR BOUT KİMDİR?

Kötü şöhretli silah tüccarı, 55 yaşındaki Viktor Bout aynı zamanda 'ölüm tüccarı' olarak da tanınıyor.

Bout, dünyanın en tehlikeli ve yoksul yerlerinde silah ticareti yaptıktan sonra 2008 yılında ABD ve Tayland'ın ortak düzenlediği bir operasyonla Tayland'da yakalandı. ABD'de hakim karşısına çıkarılan silah tüccarı 25 yıl hapis cezası aldı.

Afganistan'da Taliban'dan, Libya'da Muammer Kaddafi'ye kadar birçok bağlantısı olduğu öne sürülen Bout'un askeri istihbarat açısından kilit bir isim olduğu konuşuluyor. 

ANKARA'DA GÖRÜŞMÜŞLERDİ

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşta kolaylaştırıcı rol oynayan Türkiye, geçtiğimiz ay kritik bir toplantıya daha ev sahipliği yaptı.

CIA Direktörü William Burns ile Rusya Dış İstihbarat (SVR) Örgütü Başkanı Sergey Narışkin MİT’in ev sahipliğinde Ankara’da bir araya geldi.

ABD’li ve Rus istihbarat şeflerinin görüşmesinde esir takasının ele alındığı düşünülüyor.