Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, bir dizi ziyaret inceleme ve Denizli Belediyesi tarafından düzenlenecek Sağlıklı Yaşam Yürüyüşü'ne katılmak üzere bugün Denizli'ye geldi. Devlet Bakanları Faruk Nafiz Özak ve Selma Aliye Kavaf ilk olarak Denizli Valisi Yavuz Erkmen'i ziyaret etti. Polis merasim mangasını birlikte selamlayan iki bakan, daha sonra Denizli Valisi Erkmen'i makamında ziyaret ederek bir süre görüştü. AK Parti Denizli Milletvekili Mehmet Salih Erdoğan ve Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci'nin de katıldığı ziyarette gündeme ilişkin soruları cevaplandıran Bakan Faruk Nafiz Özak, şike soruşturması kapsamında başlatılan soruşturmanın sürdürüldüğünü ifade ederek, "Şike ve teşvikle ilgili bir federasyon bir takımla veya oyuncuyla ilgili şike tahkik komisyonunda bir sonuç ortaya koyarsa, buna adli değil idari ceza verebiliyor. Alt kümeye düşürme veya müsabakadan men gibi cezalar olabiliyor. Adalete sevk ettiği zaman, TCK'da şike ve teşvikle ilgili bir madde yok. Biz bunu hazırladık. 19 Nisan'daki Bakanlar Kurulu'na getireceğiz. Şike ve teşvike 5 ile 12 yıl ceza vereceğiz. Bizim teklifimiz bu. Başbakan'dan komisyona, oradan da meclise inecek" dedi.

"BU KONUYLA İLGİLİ SONUCU HEP BİRLİKTE GÖRECEĞİZ"

Bochum Savcılığı tarafından başlatılan çalışma öncesi Ağustos ayında soruşturma başlatıldığını ve bunların birleştirildiğini ifade eden Bakan Özak, "Bu konuyla ilgili sonucu hep birlikte göreceğiz. Tutuklu veya zanlı olabilir ama sonuçta yargı sonuçlanmadan bir şey denemez. Ama suç varsa ceza olsun. Biz bunu tesis etmeye çalışıyoruz. Bundan sonra bu işi yapmaya kimse cesaret edemesin. Bu işin bir hukuki bir de ahlaki yönü var. Dünyada ve Türkiye'de şimdiye kadar şike ve teşvik olmuştur. Bundan sonra olmaması için çalışıyoruz. Buna da ceza getiriyoruz" dedi. Bazı eski milli futbolcuların da isimlerinin geçtiği dinleme iddiaları ile ilgili soruşturma konusunda kendilerinin bir şey söylemesinin mümkün olmadığını ifade eden Bakan Özak, "Bu konu bizim ilgimiz dışında, bir dinleme sonucunda polisin tespitleridir. Açıklama yapılınca birlikte göreceğiz" dedi.

"TFF TAM ÖZERK BİR KURULUŞ"

Turkcell Süper Lig'in 20 takıma çıkarılması konusunda çıkan söylentilere de cevap veren Bakan Özak, "TFF tam özerk bir kuruluş. Bu konudaki tüm kararlar futbol camiası tarafından verilir. Bu çok konuşuldu daha önce. 80'li yıllardan sonra Ankaragücü'nün lige alınması oldu ve çok eleştiriler oldu. Kişisel bir açıklama yapmam doğru değil, buna futbolu yönetenler karar vermeli" dedi.

Turkcell Süper Lig'de şampiyonluk yarışının devam ettiğini ve futbolda kalitenin artması ve başarının Anadolu'ya yayılmasının kendilerini mutlu edeceğini belirten Özak, "Özellikle kendi alt yapısı ve hocasıyla bir takımın başarılı olması bizi sevindirir. Ama şu takım şampiyon olsun dersem, diğerleri darılır. Ama Bursaspor ve Ertuğrul Sağlam'ın başarısını takdirle izliyorum. Fikstüre göre her takımın şansı olabilir ama maç oynanmadan kazanılmıyor. Ama şu anda en avantajlı takımlar Bursaspor ve Fenerbahçe" dedi.

"BU BAŞARI BİZİ MUTLU ETTİ"

Avrupa Halter Şampiyonası'nda alınan 8 altın madalyanın kendilerini çok sevindirdiğini, Halter Federasyonu Başkanı ve sporcuları arayarak kendilerini kutladığını ifade eden Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, "Biz daha fazla başarıya layık bir sporcu kalitesine sahibiz. Amacımız Avrupa ve dünya şampiyonaları ile olimpiyatlarda daha fazla şampiyonluklar kazanmak. Bu başarı bizi çok mutlu etti. 8 altın madalya aldık ve bir iki gün içinde bu sayıyı arttıracağız" dedi.

Denizlispor'un ligde kötü günler geçirmesinin Denizli kenti için tek olumsuzluk olduğunu ifade eden Bakan Özak, "Ben 1973 yılında Trabzonspor'da oynarken burada şampiyon olmuştuk. Daha sonra Denizlispor çıkmıştı. Bu yıl biraz başarısızlık var. Bunlar iyileşir ve ileride daha iyi yerlere gelinir. Futbolda bunlar oluyor" dedi.

Denizli Valisi Yavuz Erkmen ziyaretin anısına Devlet Bakanları Faruk Nafiz Özak ve Selma Aliye Kavaf'a cam plaket hediye etti.

Bakanlar Özak ve Kavaf daha sonra Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci'yi ziyaret etti. (İHA)